neděle 19. března 2017

Americké lívance

Jsou rychle hotové a strašně vděčné.  Zvlášť, když si děcka přivedou návštěvu a vy máte doma tak maximálně obal od čokolády Milka, kterou jste jim potají snědli včera večer u televize...No prostě musíte zahájit rychlou akci. Těsto je raz dva, smažení taky a pak - poskládáte je na sebe, potřete třeba marmeládou, nebo proložíte ovocem s mascarpone, kysanou smetanou a medem, polijete javorovým sirupem, uděláte si je na slano, no prostě jak se vám chce. Myslím že se u nás na chvíli vykašlem na palačinky a poletí místo nich tito krasavci, ze kterých se dají stavět věžičky plněné vším možným. Není k tomu co  víc dodat. Víkendová pohodová snídaně nebo pohodová večeře či svačina. Recept je z časopisu Apetit.

170 g hladké mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, špetka soli, 1 lžíce krupicového cukru, 2 velká vejce, 350 ml mléka, 2 lžíce másla

Mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl smícháme v míse. Vajíčka rozšleháme s mlékem. Přidáme do mouky a  metlou vymícháme v hustší těsto. Na konci přidáme 2 lžíce rozpuštěného másla (vychladlého). Těsto necháme 10 minut odpočinout. Pak na pánvi kterou vytíráme máslem smažíme malé lívanečky. Musíme na ně dávat pozor, smaží se rychle.


pondělí 6. března 2017

Cottage Pie

Varianta neméně oblíbeného Shepherds Pie. Mleté hovězí maso, dušené ve víně, zakryté peřinkou z bramborové kaše, posypané cheddarem a zapečené v troubě. Víc se k tomu snad ani nemusí říct. Po ruce jsem měla jen telefon, vyfotit jsem to málem nestihla, takže kvalitu omluvte. Je to ale tak dobré, že jsem si řekla, že na blog to prostě musí jít okamžitě.  Děti si dokonce přidaly i přes zjevnou přítomnost řapíkatého celeru a mrkve. Příprava není úplně nejrychlejší a doporučuji rovnou dělat z dvojité dávky. Dá se totiž zamrazit a upéct později.

700 - 800 g mletého hovězího, 1 cibule, 3 mrkve,  3 stonky řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 2 lžíce protlaku, tymián - nejlépe čerstvý, cca 1,5 dcl červeného vína, worcester omáčka cca 1 -2 lžíce dle chuti, sůl, pepř, hovězí vývar (cca 0,5 l), 2 lžíce mouky, olivový olej

brambory, cheddar, smetana, muškátový oříšek, sůl

Na olivovém oleji osmahneme osolené a opepřené maso. Až zhnědne, dáme jej bokem a přidáme opět trochu oleje,ztlumíme oheň a přidáme nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Na konec přidáme nadrobno nasekaný česnek a zaprášíme moukou. Zalijeme vývarem(opatrně, raději v průběhu dolíváme, směs nesmí být moc tekutá)  trochou dobrého červeného vína a přidáme 2 lžíce protlaku, tymián a dusíme cca 30 minut. Mezitím v osolené vodě uvaříme brambory, rozmačkáme, přidáme ohřátou smetanu, muškátový oříšek, nastrouhaný cheddar a uděláme jemnou kaši. Do zapékací  mísy dáme masovou směs a necháme vychladnout (lépe se pak na ni nanáší kaše). Na směs přidáme kaši, zasypeme zbytkem cheddaru a zapečeme na 200 C cca půl hodiny.