středa 18. ledna 2017

Finská polévka s lososem - Lohikeitto


Mrazivé dny a odporně mrazivá rána.  Jen úděsná představa dne stráveného doma s vlastními dětmi člověka donutí podvléct si všechno co najde a zjistit nakonec, že si to podvléct nemůže, jelikož  se pak do svrchní vrstvy nevejde (ano, ano, zas máme po těch pitomých svátcích). Pak nezbude než do té zimy vyrazit a děti doručit do školy nebo školky.  V hromadné městské dopravě nenávistně sledujete, kdo nejvíc prská a komu budete moci poděkovat za bacil chřipky. V práci prskají všichni, protože mají  za úkol vypracovat spoustu hodnocení roku minulého a plánů na rok budoucí. Leden, jak můžete vytušit, nevede zrovna  hitparádu mých oblíbených měsíců. Krom odjezdu na hory je tahle finská polévka, která skvěle zapadá do současné zimní atmosféry, jedinou šancí jak si zlepšit náladu. Až ji sníte a vyjdete před dům, budete mít chuť zahvízdat na psy, které nemáte a zapřáhout je do saní. No vážně.  Je to zázrak. Je skvělá a je hned hotová a já ji budu dělat nejmíň dvakrát týdně. Až do jara!

1 pórek, 1 větší cibule, 2 brambory, 1 větší mrkev, vývar (no, přiznám, byl kuřecí, měl by být rybí, ale víte co...), 2 lžíce mouky, sůl, pepř, smetana 31 %,  1 filet z lososa, snítky čerstvého kopru, 1 lžíce octa (dala jsem jablečný), lžička cukru, sůl pepř, bobkový list

Cibuli a pórek nakrájíme na drobno a osmahneme na troše oleje, zaprášíme moukou a po chvilce zalijeme vývarem. Přidáme na kostičky mrkev a brambory a bobkový list. Po dvaceti minutách, když je vše měkké, přidáme smetanu, ocet, cukr, dosolíme. Lososa zbavíme kůže a maso nakrájíme na špalíky cca 2 x 3 cm velké. Osolíme a kousky ryby vložíme do vroucí polévky. Za pět minut je hotovo. Přidáme snítky čerstvého kopru. Je to zázrak a máte to hotové do půl hodiny - věřte tomu!