pondělí 24. října 2016

Dýňový koláč Marthy Stewart

Pracovní den. My, foodblogeři, co se nebojíme dělat k večeři párky (špagety a mraženou pizzu), pak můžeme získaný čas věnovat pečení koláče. To jsem si takhle jednou vduchu dupla, že si dám odpočinek od přípravy večeře. Ale pak jsem si vzpomněla, že  jsem dostala  dvě krásné menší dýně Hokkaido. Takže nakonec jsem v kuchyni hodinu a půl hopsala okolo koláče a ten se pak podával po těch párcích. Obě dýně můžete vidět na fotce. Jedna je v koláči Marthy Stewart. A druhá  se do něj asi brzo dostane taky. Upozorňuji, že  tyto dýně jsou velmi ušlechtilé a s kulturním rozhledem, protože nejdřív posloužily jako výzdoba při literárním večeru, který se konal u nás v divadle. Pokud mohu posoudit, na jejich chuť přednes čínské poezie neměl vliv. A to ani pozitivní ani negativní. Mimochodem, víte, že Martha Stewart byla zavřená? Nigella Lawson, jak víme, šňupe kokain. Líbí se mi, jak holky nabourávají představu vzorných hospodyněk.
Před přípravou je nutno se podívat pravdě do očí -  koláč po nás vyžaduje tři aktivity. Výrobu dýňového pyré, výrobu karamelizovaných ořechů a výrobu cukrové polevy. Není to ale tak strašná námaha a ta výsledná chuť je opravdu dostatečnou odměnou. A protože je na koláči zmíněná cukrová poleva, ubrala jsem cukr z těsta. Polevu mají zdobit poloviny karamelizovaných ořechů. Poloviny nemám, mám jen drtiny, ale i tak to šlo a vypadalo celkem pěkně.

115 g másla, 220 g mouky, čajová lžička skořice, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1/4 lžičky nového koření, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky sody, 180 g moučkového cukru dle receptu (já jsem dala tak 120 g), 2 velká vejce, 130 ml  teplého (pokojová teplota) mléka, cca 150 g dýňového pyré

(dýňové pyré připravíte tak, že dýni neloupáte, nakrájíte na kostičky a na plechu vyloženém pečícím papírem, zakápnutou trochou olivového oleje ji pečete na 200 C dokud není měkká)

poleva: 4 lžíce másla, 120 g cukru moučka - prosátého, lžička vanilkového extraktu, 1 - 2 lžíce mléka
- v malém rendlíku rozpustíme máslo, přidáme cukr, vanilku a lžíci mléka ( popřípadě lžíci navíc). Poleva by měla být spíš hustší a "roztíratelná".


karamelizované ořechy: 60 g cukru, 10 půlek  vlašských ořechů
- v menším hrnci s pevným dnem rozpustíme na středním ohni cukr. Až dosáhne zlatavé barvy (cca po třech minutách), rychle v něm namočíme - obalíme půlky ořechů, které položíme na pečící papír. Jakmile na nich cukr ztvrdne, což je takřka hned, můžeme s nimi zdobit koláč.

Příprava korpusu:
Troubu vyhřejeme na 180 C. Dortovou formu o průměru 21 cm (dělala jsem v 24, koláč byl prostě nižší, to je na vás) vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Do velké mísy prosejeme mouku, skořici, muškátový oříšek, nové koření, pečící prášek a sodu,
V druhé míse našleháme povolené máslo s cukrem dokud není směs nadýchaná a lehká, postupně všleháme dvě vejce. Následné přidáme dýňové pyré (nesmí být horké) a mléko. Do dobře promíchané  směsi postupně přisypáváme směs mouky a koření a dobře zapracujeme. Těsto nalijeme do formy a pečeme, Mělo by to trvat něco kolem 3/4 hodiny, záleží na výšce korpusu. Že je koláč hotový nám pomůže zjistit špejle, kterou vpíchneme doprostřed korpusu. Když na ní neulpívají drobečky je hotovo. Na zchladlý korpus rozetřeme polevu a ozdobíme ho ořechy.



pondělí 17. října 2016

Dýně s kuřetem, houbami a tymiánem


Podzim. Vypadalo to, že už ani nepřijde. Studenti stáli zpocení v každoročních frontách na průkazky na tramvaj a děti dostávaly úžeh při pokusech pouštět draky. A pak. Naráz. Prásk! Jednoho rána se  prostě Kristýna vzbudila nikoliv se strachem, že se jí smyje tetování v bazénu, ale se strachem z Mikuláše. Asi nezbývá než to přijmout.  Tma večer i tma ráno. Déšť. K překlenutí období mezi návratem z dovolené a odjezdem na hory se může hodit třeba vaření. Vaření teplých voňavých podzimních jídel z jednoho hrnce. Doporučuji zkusit třeba tuhle večeři.

4 kuřecí stehenní řízky (nebo prsa, jak kdo chce), sůl, černý pepř, 1/ 2 lžičky sušeného tymiánu nebo lžička čerstvého, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce mouky, 3 lžíce másla, žampiony nebo jiné houby, 1 cibule nakrájená na kostičky, 1/2 dýně hokkaido na kostičky, vývar cca 0,6 litru, 150 ml smetany na šlehání, nasekaná petržel

Maso rozdělíme na menší filety, osolíme, opepříme a posypeme hojně tymiánem. Dáme do uzavíratelné dózy, zakápneme olivovým olejem a zaprášíme moukou. Protřepeme i s dózou - maso se tak rovnoměrně obalí.
Na másle na pánvi opečeme kuřecí maso z každé strany po dvou minutách do zlatava. Maso dáme bokem, do stejné pánve přilijeme lžíci olivového oleje a orestujeme houby a cibulku a přidáme dýni. Chvilku cca 2 minutky dále restujeme, pak přidáme zpět maso a zalijeme vývarem. Vývaru nemá být nijak moc, maso by mělo být sotva ponořené. Vaříme na středním ohni dokud dýně nezměkne. Na konec přidáme smetanu ( odebereme naběračku horké tekutiny, do ní přidáme pár lžic smetany, rozmícháme a vrátíme zpět, až po té přidáme do hrnce zbytek smetany - tak předejdeme sražení smetany). Přidáme zelenou petrželku a podáváme buď s nějakým dobrým celozrnným pečivem nebo šťouchanými bramborami.