úterý 28. června 2016

Jahodový koláč s mascarpone

Tenhle recept jsem okoukla u  nejlepší brněnské blogerky a majitelky skvělého obchůdku s dobrotama -  Maryny, takže v původním znění ho najdete tady. Není to úplná rychlovka, ale výsledná chuť rozhodně stojí zato. Pozměnila jsem trochu vrchní část koláče, kde kombinuji omáčku z jahod povařených se třtinovým cukrem a vanilkovou esencí s jahodami čerstvými. Koláč se podává vychlazený - výhoda, takže si ho dáte rádi i v těchto vedrech. Naše děcka si ho dají rádi ve vedru i třikrát za sebou, jedí ho totiž  rovnou z bazénu.

150 g hladké mouky, 30 g mandlové moučky (jemně namleté nebo namixované mandle), 40 g moučkového cukru, 90 g vychlazeného másla, 1 žloutek, špetka soli, 3 lžíce ledové vody

Z uvedených surovin vypracujeme těsto. Snažíme se pracovat rychle, aby máslo tolik nepovolilo. Vytvoříme z něj kouli a dáme na půl hodiny odpočinout do lednice. Těsto pak rozválíme a vložime do do formy ( průměr 23 cm) se zvednutými okraji. Vršek těsta přikryjeme pečícím papírem a na něj nasypeme zátěž (fazole, oblázky, keramzit...) Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160 C s horkovzduchem. Pak vyjmeme papír se zátěží  a pečeme dalších cca 10 minut. Po upečení necháme chvilku vychladnout.

Náplň: 250 g mascarpone, 200 g Salka, 2 vejce,

Uvedené suroviny společně vyšleháme a nalijeme na předpečený korpus. Formu s koláčem vrátíme do trouby a pečeme cca 20 minut na 160 C na horkovzduch. Po upečení necháme vychladnout a pak vychladíme nejméně 2 hodiny v ledničce.

Jahodová omáčka: oprané jahody, vanilková esence, trocha třtinového cukru

Jahody chvilku prohřejme s cukrem a vanilkovou esencí až pustí trochu šťávu.

na ozdobu: opražené plátky mandlí, lístky máty a čerstvé jahody

Vychlazený koláč ozdobíme jahodovou omáčkou, mátou, lístky mandlí  a čerstvými jahodami.