neděle 17. dubna 2016

Čokoládový koláč s arašidovým máslem

Opět nic pro úzkoprsé počítače kalorií. To je zřejmé z každého jednoho slova v názvu. Útěchou vám může být, že se stejně dá jíst jen po malých porcích, takže, pokud to proložíte nějakou sportovní činností, není tento koláč zas tak nebezpečný. Navrch hořká čokoláda a pod ní lahodná peřinka z arašidového másla s řeckým jogurtem, která zakrývá křupavý sušenkový korpus. Tři vrstvy blaha. Bonusem budiž fakt, že se jedná o koláč nepečený, tudíž taky velmi rychlý. Pokud vás čeká nějaká oslava a nechcete se moc zdržovat s klasickým dortem, stane se vaším zachráncem. Upozorňuji jen, že je nejlepší vychlazený, a aby ztuhnul, je dobré ho připravit den předem!

1 balení burákového másla, 4 lžíce řeckého jogurtu, 4 lžíce sladkého kondenzovaného mléka (nebo podle chuti, jen opatrně kvůli výsledné konzistenci)
1 balení kakaových BEBE sušenek, 70 g másla
200 g  hořkých čokoládových čoček, 5 lžic smetany na šlehání

Sušenky s máslem rozdrtíme v mixéru. Do dortové formy (prům 24 cm), kterou jsme vyložili pečícím papírem a ten potřeli trochu máslem nasypeme sušenkovou drť a sklenicí s rovným dnem pěkně umačkáme. A máme korpus.
V pixličce burákového másla necháme malinko na dně, jinak všechno máslo smícháme s kondenzovaným mlékem a jogurtem a buď ručně, nebo šlehačem na mírné otáčky vymícháme  arašidovou hmotu. Hmotu naneseme na korpus.
Čokoládu se smetanou necháme cca třikrát za sebou na 750 W prohřát v mikrovlnce, vždy vyndáme a promícháme, zkontrolujeme. Až je rozpuštěná, ještě ji se smetanou prošleháme (výsledkem samozřejmě není šlehačka:-) ale tzv. ganache - čokoládová hmota, která ztuhne, ale nikdy už ne zcela do tvrdé podoby). Tuto hmotu naneseme na vrch koláče a rozetřeme do krajů. Koláč dáme vychladit a druhý den hurá na něj!