úterý 29. března 2016

Velikonoční kremrole

Ptáte se, co je na nich velikonočního? Nic. Pojmenovala jsem je takhle jen proto, že v pozadí fotografie můžete vyzkoumat část velikonoční výzdoby...  a ty zbytečky, co nesnědly moje děti jsme včera nabízeli návštěvám. Můžete si je udělat na Velikonoce, na Vánoce ( obojí blbé, je do nich teď dost daleko...) nebo prostě jen tak (bežte do toho). Správně a úplně nejvýstižněji by se měly tyto kremrole jmenovat "Kremrole, které sundáte z těch pitomých kovových trubiček naprosto bez problémů", což je trochu dlouhé a neobratné, leč o to víc pravdivé. TO je totiž to úskalí výroby kremrolí, které mě od tohoto pokusu dlouho odrazovalo. Tak s tímhle receptem se toho nebojte, šlo to raz dva...Těsto je hotové taky hned, jediné trochu zdlouhavější je vaření sněhu ve vodní lázni. Ale na druhou stranu - tohle je sníh, který vás potěší i na jaře.

370 g hladké mouky, 280 g másla, 1 zakysaná smetana, 1 vejce, kus másla na potření trubiček

1 vajíčko na potření kremrolí
bílkový sníh: 4 bílky, cukr krupice

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které dáme na 1 hodinu do lednice. Mezitím si máslem potřeme kovové trubičky. Doporučuji to neodfláknout. Mně se osvědčilo nechat si kousek másla v papíru a tímto papírem pak pěkně pošudlat celou trubičku.
Z těsta vyválíme asi 3 mm silný obdélník, který nařežeme na vodorovné pásky asi 3 cm dlouhé /záleží samozřejmě na tom, jak máte tlusté ty kovové trubičky, já mám malé, tak jsem dělala cca 1 a půl cm pásky na minikremrole/. Tento pásek těsta namotáme (víte jak kremrole vypadají, že?:-D na trubičku tak, aby jeden konec trubičky nebyl zabalený v těstě (takže dejme tomu do čtyř pětin formičky). Budou se nám pak kremrole líp sundávat. Na plech vyložený pečícím papírem vyskládáme takto namotané kremrole, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 180 C cca 15 minut dozlatova.
Ještě teplé je sundáme tak, že kremroli opatrně chytneme a postavíme formičku na podložku právě tím nezabaleným koncem. Poťukáme s trubičkou a kremroli jemně stáhneme, či zatlačíme dolů a kremrole se krásně z formičky uvolní a sjede. Snad je to srozumitelné. 
Sníh připravíme tak, že bílky mírně našleháme do pěny a postupně přidáváme cukr. Vyšleháme do pevného sněhu, který umístíme do  mírně vroucí vodní lázně ( vrchní nádoba by měla být ponořena cca 1 - 2 cm ve vodě) a šleháme v této lázni cca 15 minut. Sníh mírně zmenší svůj objem.
Kremrole pak naplníme sněhem pomocí cukrářského  sáčku, pocukrujeme a pleskáme ostatní přes ruce, aby na nás zbylo.


středa 2. března 2016

(Ne)Obyčejný makovec

Řeknete si asi, na makovci není nic zvláštního. To se ale pletete. Je to přesně ten typ úžasně kypré a "mokré" buchty, vedle které se každé dusítko z obchodu může jít vycpat. Úžasná chuť makovce s citronovou polevou dohromady a samozřejmě s hrnkem mléka se u mě řadí, vedle chuti borůvek se smetanou a cukrem, letních okurek hadovek, vánoční rybí polévky a babiččiny polévky s knedlíčkama, mezi zásadní chutě připomínající dětství. Když jsem ten makovec pekla, míchala jsem polevu a  při přemýšlení o těch chutích z dětství, které zmizely a už nikdy nebudou takové, jsem s dětským zaujetím  pozorovala misku s polevou jak ji tou lžičkou hezky roztáčím...Copak to asi udělá? Šlo to čím dál rychleji a rychleji, až se poleva díky odstředivé síle (jaké překvapení!) rozprskla z misky po celé lince. Tak jsem se hned rozhlédla jestli tuhle mou produkci neviděly děti a rychle vše setřela. Důstojnost zůstala zachována. Tedy aspoň dnes. No prostě ten makovec je kouzelný! Dá se s ním do toho dětství cestovat pořád!

50 g másla, 150 g cukru moučka, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, špetka skořice, šťáva z jednoho citronu, 250 ml mléka, 100 g hladké mouky, 200 g mletého máku, 1/2 prášku do pečiva

Máslo utřeme s cukrem a vejcem, zatřeme vanilkový cukr, skořici a citronovou šťávu. Vmícháme mléko, mouku s práškem do pečiva a mák. Menší dortovou formu nebo formu na srnčí hřbet hmotou naplníme a pečeme zvolna na 180 C cca 45 minut. Po vpíchnutí špejle by vám neměly na špejli zůstat drobky, takto zaručeně poznáte, že je hotovo. Na vychladlý makovec naneste polevu (citronová šťáva a cukr moučka).