pondělí 24. října 2016

Dýňový koláč Marthy Stewart

Pracovní den. My, foodblogeři, co se nebojíme dělat k večeři párky (špagety a mraženou pizzu), pak můžeme získaný čas věnovat pečení koláče. To jsem si takhle jednou vduchu dupla, že si dám odpočinek od přípravy večeře. Ale pak jsem si vzpomněla, že  jsem dostala  dvě krásné menší dýně Hokkaido. Takže nakonec jsem v kuchyni hodinu a půl hopsala okolo koláče a ten se pak podával po těch párcích. Obě dýně můžete vidět na fotce. Jedna je v koláči Marthy Stewart. A druhá  se do něj asi brzo dostane taky. Upozorňuji, že  tyto dýně jsou velmi ušlechtilé a s kulturním rozhledem, protože nejdřív posloužily jako výzdoba při literárním večeru, který se konal u nás v divadle. Pokud mohu posoudit, na jejich chuť přednes čínské poezie neměl vliv. A to ani pozitivní ani negativní. Mimochodem, víte, že Martha Stewart byla zavřená? Nigella Lawson, jak víme, šňupe kokain. Líbí se mi, jak holky nabourávají představu vzorných hospodyněk.
Před přípravou je nutno se podívat pravdě do očí -  koláč po nás vyžaduje tři aktivity. Výrobu dýňového pyré, výrobu karamelizovaných ořechů a výrobu cukrové polevy. Není to ale tak strašná námaha a ta výsledná chuť je opravdu dostatečnou odměnou. A protože je na koláči zmíněná cukrová poleva, ubrala jsem cukr z těsta. Polevu mají zdobit poloviny karamelizovaných ořechů. Poloviny nemám, mám jen drtiny, ale i tak to šlo a vypadalo celkem pěkně.

115 g másla, 220 g mouky, čajová lžička skořice, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1/4 lžičky nového koření, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky sody, 180 g moučkového cukru dle receptu (já jsem dala tak 120 g), 2 velká vejce, 130 ml  teplého (pokojová teplota) mléka, cca 150 g dýňového pyré

(dýňové pyré připravíte tak, že dýni neloupáte, nakrájíte na kostičky a na plechu vyloženém pečícím papírem, zakápnutou trochou olivového oleje ji pečete na 200 C dokud není měkká)

poleva: 4 lžíce másla, 120 g cukru moučka - prosátého, lžička vanilkového extraktu, 1 - 2 lžíce mléka
- v malém rendlíku rozpustíme máslo, přidáme cukr, vanilku a lžíci mléka ( popřípadě lžíci navíc). Poleva by měla být spíš hustší a "roztíratelná".


karamelizované ořechy: 60 g cukru, 10 půlek  vlašských ořechů
- v menším hrnci s pevným dnem rozpustíme na středním ohni cukr. Až dosáhne zlatavé barvy (cca po třech minutách), rychle v něm namočíme - obalíme půlky ořechů, které položíme na pečící papír. Jakmile na nich cukr ztvrdne, což je takřka hned, můžeme s nimi zdobit koláč.

Příprava korpusu:
Troubu vyhřejeme na 180 C. Dortovou formu o průměru 21 cm (dělala jsem v 24, koláč byl prostě nižší, to je na vás) vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Do velké mísy prosejeme mouku, skořici, muškátový oříšek, nové koření, pečící prášek a sodu,
V druhé míse našleháme povolené máslo s cukrem dokud není směs nadýchaná a lehká, postupně všleháme dvě vejce. Následné přidáme dýňové pyré (nesmí být horké) a mléko. Do dobře promíchané  směsi postupně přisypáváme směs mouky a koření a dobře zapracujeme. Těsto nalijeme do formy a pečeme, Mělo by to trvat něco kolem 3/4 hodiny, záleží na výšce korpusu. Že je koláč hotový nám pomůže zjistit špejle, kterou vpíchneme doprostřed korpusu. Když na ní neulpívají drobečky je hotovo. Na zchladlý korpus rozetřeme polevu a ozdobíme ho ořechy.



7 komentářů:

  1. Dyne s literarnim rozhledem:-))
    Chapu tedy spravne, ze je to klicova surovina pro spravnou chut?

    OdpovědětVymazat
  2. Ano. Každé dyni je nutno predcitat.

    OdpovědětVymazat
  3. Náhoda tomu chtěla, že jsem zabloudila na váš blog. Děkuji za ni, tolik krásných receptů....odebírám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za hezký vzkaz, jsem ráda, že se vám tu líbí

      Vymazat
  4. Kolac vypada moc dobre! Delam casto spis takovy ten pie plneny dynovou nadivkou, ale uz me trochu nudi. A kdyz tak koukam na tadyten, mam pocit, ze v nem take asi brzo skonci ta dyne, co jeste u me v kuchyni ceka na rozsudek. :) Libi se mi na nem hlavne ty karamelizovane orechy, s nimi to musi byt moc dobre! Diky za recept, ukladam! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám že budete spokojená, my jsme si udělali pár ořechů navíc, protože děcka ujídaly...

      Vymazat
  5. Ano, Martha bručela neb prý krátila daně a jak víme, to je jedna z věcí, na kterou jsou amíci fakt hodně hákliví :-).

    OdpovědětVymazat