pondělí 17. října 2016

Dýně s kuřetem, houbami a tymiánem


Podzim. Vypadalo to, že už ani nepřijde. Studenti stáli zpocení v každoročních frontách na průkazky na tramvaj a děti dostávaly úžeh při pokusech pouštět draky. A pak. Naráz. Prásk! Jednoho rána se  prostě Kristýna vzbudila nikoliv se strachem, že se jí smyje tetování v bazénu, ale se strachem z Mikuláše. Asi nezbývá než to přijmout.  Tma večer i tma ráno. Déšť. K překlenutí období mezi návratem z dovolené a odjezdem na hory se může hodit třeba vaření. Vaření teplých voňavých podzimních jídel z jednoho hrnce. Doporučuji zkusit třeba tuhle večeři.

4 kuřecí stehenní řízky (nebo prsa, jak kdo chce), sůl, černý pepř, 1/ 2 lžičky sušeného tymiánu nebo lžička čerstvého, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce mouky, 3 lžíce másla, žampiony nebo jiné houby, 1 cibule nakrájená na kostičky, 1/2 dýně hokkaido na kostičky, vývar cca 0,6 litru, 150 ml smetany na šlehání, nasekaná petržel

Maso rozdělíme na menší filety, osolíme, opepříme a posypeme hojně tymiánem. Dáme do uzavíratelné dózy, zakápneme olivovým olejem a zaprášíme moukou. Protřepeme i s dózou - maso se tak rovnoměrně obalí.
Na másle na pánvi opečeme kuřecí maso z každé strany po dvou minutách do zlatava. Maso dáme bokem, do stejné pánve přilijeme lžíci olivového oleje a orestujeme houby a cibulku a přidáme dýni. Chvilku cca 2 minutky dále restujeme, pak přidáme zpět maso a zalijeme vývarem. Vývaru nemá být nijak moc, maso by mělo být sotva ponořené. Vaříme na středním ohni dokud dýně nezměkne. Na konec přidáme smetanu ( odebereme naběračku horké tekutiny, do ní přidáme pár lžic smetany, rozmícháme a vrátíme zpět, až po té přidáme do hrnce zbytek smetany - tak předejdeme sražení smetany). Přidáme zelenou petrželku a podáváme buď s nějakým dobrým celozrnným pečivem nebo šťouchanými bramborami.


2 komentáře:

  1. Úžasné - právě si pochutnávám ;)
    Dík

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za zprávu. To mě těší moc!

    OdpovědětVymazat