neděle 17. dubna 2016

Čokoládový koláč s arašidovým máslem

Opět nic pro úzkoprsé počítače kalorií. To je zřejmé z každého jednoho slova v názvu. Útěchou vám může být, že se stejně dá jíst jen po malých porcích, takže, pokud to proložíte nějakou sportovní činností, není tento koláč zas tak nebezpečný. Navrch hořká čokoláda a pod ní lahodná peřinka z arašidového másla s řeckým jogurtem, která zakrývá křupavý sušenkový korpus. Tři vrstvy blaha. Bonusem budiž fakt, že se jedná o koláč nepečený, tudíž taky velmi rychlý. Pokud vás čeká nějaká oslava a nechcete se moc zdržovat s klasickým dortem, stane se vaším zachráncem. Upozorňuji jen, že je nejlepší vychlazený, a aby ztuhnul, je dobré ho připravit den předem!

1 balení burákového másla, 4 lžíce řeckého jogurtu, 4 lžíce sladkého kondenzovaného mléka (nebo podle chuti, jen opatrně kvůli výsledné konzistenci)
1 balení kakaových BEBE sušenek, 70 g másla
200 g  hořkých čokoládových čoček, 5 lžic smetany na šlehání

Sušenky s máslem rozdrtíme v mixéru. Do dortové formy (prům 24 cm), kterou jsme vyložili pečícím papírem a ten potřeli trochu máslem nasypeme sušenkovou drť a sklenicí s rovným dnem pěkně umačkáme. A máme korpus.
V pixličce burákového másla necháme malinko na dně, jinak všechno máslo smícháme s kondenzovaným mlékem a jogurtem a buď ručně, nebo šlehačem na mírné otáčky vymícháme  arašidovou hmotu. Hmotu naneseme na korpus.
Čokoládu se smetanou necháme cca třikrát za sebou na 750 W prohřát v mikrovlnce, vždy vyndáme a promícháme, zkontrolujeme. Až je rozpuštěná, ještě ji se smetanou prošleháme (výsledkem samozřejmě není šlehačka:-) ale tzv. ganache - čokoládová hmota, která ztuhne, ale nikdy už ne zcela do tvrdé podoby). Tuto hmotu naneseme na vrch koláče a rozetřeme do krajů. Koláč dáme vychladit a druhý den hurá na něj!

9 komentářů:

  1. proč necháme na dně zbytek másla?

    OdpovědětVymazat
  2. jen jsem tím chtěla sdělit, že je to od oka necelé balení:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Diky za recept, tenhle fakticky musim vyzkouset, protoze manzel je po burakovym masle jako divej...uz vim damm mu ho ke dni otcu a pak ti dam vedet jak to fungovalo ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc Vás zdravím! Miluju takovéto stránky a blogy pekařek, bohužel u Vás musím konstatovat, že se mi nechce recepty vůbec číst a to kvůli písmu, které jste zvolila. Je mi to opravdu moc líto, ale tohle písmo je velmi nepříjemné...nedalo by se to změnit? Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dalo, ale mně se, milá Petro to písmo prostě nějak líbí...pardon. Nicméně o nějaké rekonstrukci blogu už dost uvažuju...tak uvidíme

      Vymazat
  5. Máte úžasný blog, jsem ráda, že jsem na Vás natrefila:) Malinový cheescake mě úplně uhranul:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Eliško, děkuju moc, tenhle cheeesecake patří mezi jistý úspěch. Takže hurá na něj!

      Vymazat
  6. wow wow wow! úplne dokonalééé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anetko, jo, na jídlo máme dost podobný vkus:-D

      Vymazat