úterý 17. listopadu 2015

Dýňová galette s karamelizovanou cibulí, balsamicem a kozím sýrem


Tohle je opravdu pro letošek poslední dýňovina! Ale tenhle koláč jsem prostě musela udělat hned, jak jsem viděla recept! A to prosím pěkně i za cenu toho, že jsem si tím předplatila přípravu druhého oběda pro děti, protože ty by do tohohle jídla ("kozí sýr? cibule? Dýně? Fůůůj Vojtooo, pojď se podívat co bude k obědu, tomu nebudeš věřit!") nerýply ani velmi velmi dlouhým klacíkem. Zato já jsem si byla jistá, že tenhle recept prostě musí fungovat. U mě stoprocentně! Karamelizovaná cibule, dýně a tymián jsou sehraní parťáci vždycky. A přidáním sladkokyselého balsamica a skvělého kozího sýra spojíte tento koláč okamžitě a nerozlučně se slovy jako je "nebeský", "božský" a "neodolatelný". A až ho budete jíst, podívejte se z okna ven, ladí s aktuální barvou listí, které ještě zbývá na stromech....a hřeje, voní a každý podzimní den s ním prostě může být jen hezčí! No ne?!

těsto: 185g hladké mouky 1 vajíčko, 1 lžíce olivového oleje,  špetka soli, 60 ml vody

náplň: 2 lžíce olivového oleje, 250g strouhané dýně, 2 cibule, 4 stroužky česneku, sůl, petržel, oregano, tymián

balsamicová omáčka: 2 cl balsamicového octa, 1- 2 lžíce hnědého cukru - svařit až se ocet zredukuje cca na polovinu, trošku zhoustne


Z uvedených ingrediencí uděláme těsto, které necháme cca půl hodiny odpočinout v lednici. Vyválíme na tenko tak, aby bylo větší než koláčová forma. Tu vymažeme máslem, vysypeme moukou. Těsto na ni položíme tak, aby přesahovalo ven okolo formy (cca 2 cm) a aby jeho okraje pak šly přehnout zpět do formy.
Na olivovém oleji, na středním ohni pomalu necháme zkaramelizovat cibulku. Jak začne hnědnout, přidáme dýni, česnek a bylinky. Osolíme  a opékáme cca 5 minut. Nakonec přidáme svařené balsamico s cukrem, dosolíme.
Náplň dáme na těsto a jeho okraje přehnem zpátky do formy.  Pečeme na 200 C dozlatova. Hotový koláč posypeme kozím sýrem a můžem pokapat balsamikovým gelem.