pátek 30. října 2015

Dýňové bramboráky aneb bramborové dýňáky


Dýně rozhodně není nikdy dost,  takže pokud patříte taky mezi fanoušky,  můžeme pokračovat v dýňových hodech. Pravděpodobně vám zbude po výrobě předchozího koláče dyňové pyré, vražte ho do bramboráku. A máme - tramtarará - ano, správně tušíte - dýňový bramborák. Díky tomu že použijeme jiné koření, nečekejte vůbec klasický bramborák. Ale! Sladká dýně v kombinaci šalvěj, tymián a rozmarýn s trochou čerstvých vepřových škvarků, dokřupava osmažená a namočená do  česnekového dipu vás přesvědčí o tom, že je naprosto šumák, jestli tomu budeme říkat bramborovo dýňová placka nebo bramborák, nebo latkes nebo jánevímjak.

400 g dýňového pyré / dýni nakrájíme na kousky a na pečícím papíru , pokapanou olivovým oleje upečeme doměkka, poté rozmixujeme na pyré/, 5 - 6 středně velkých brambor nastrouhaných na hrubším struhadle, 100 g polohrubé mouky, 3 vejce, sůl, pepř, šalvěj, tymián, rozmarýn, trocha nadrobno nasekaných škvarků

dip : zakysaná smetana, bílý jogurt, česnek, sůl, pepř, petržel

Z uvedených surovin připravíme bramborákové těsto a na sádle smažíme dozlatova jeden bramborák za druhým. Usmažené kousky prokládáme ubrousky, abychom se zbavili přebytečného tuku. Podáváme s dipem.

středa 28. října 2015

Dýňový koláč se skořicí a polevou

Možná budete ulepení od cukrové polevy a budete mít skořici až na nose. Možná budete na sebe naštvaní, protože ho sníte mnohem víc, než jste původně chtěli. A možná budete naštvaní na ostatní členy rodiny, že vám ho snědli mnohem víc, než jste čekali.  A přes to všechno jsem ochotná se vsadit, že si vás tenhle oranžový, kořeněný a přesladký dýňový kavalír omotá okolo prstu.  Příprava není složitá, jediná otrava je, že si musíte připravit dýňové pyré. To se totiž u nás stále ještě neprodává. Naštěstí jeho příprava není pracná. Stačí jen dýni nakrájenou na kousky trošku pokapat olivovým olejem a  upéct na plechu vyloženém pečícím papírem. A pak ji jednoduše rozmixujete.  Děti, když viděly, že  už zase peču dýni (ano, podzim, prokleté dýňové období), začaly poplakávat u zapnuté trouby.... to že prý je sváteční oběd? Zase dýně? Jaké bylo divení, když jsem řekla že to bude do koláče! Nakrčené nosíky a nevěřícně zvednuté obočí. Ovšem jakmile se domem rozvoněla vůně cukru, másla a skořice, nosíky se narovnaly,  obočí kleslo a u trouby postávaly a přešlapovaly dvě velmi nedočkavé děti, které prý mají dýni vlastně velmi rády!

450 g mouky, 100 g cukru, 180 g dýňového pyré, 30 g čerstvého droždí, 80 ml mléka, 30 m vody, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 1/2 lžičky skořice

na potření rolek: 60 g másla, 100 g hnědého cukru, 2 lžičky skořice
na polevu - cca 200 g moučkového cukru, 2 lžíce mléka, trocha skořice, muškátového oříšku a sušeného zázvoru

Rozpusťte droždí v teplém mléce (cca. 40 - 45 stupňů), přidejte 2 lžíce cukru a lžíci mouky. Nechte stát na teplém místě asi 20 minut.
V míse smíchejte všechny ingredience na těsto a přidejte droždí. Měli byste těsto poctivě hníst po dobu asi 10 minut. Těsto je poměrně lepkavé, ale zkuste se udržet a nepřidávat mouku, bude mít pak krásnou nadýchanou texturu. Těsto dáme do vymazané mísy a zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Vykynuté těsto na pomoučněném vále vyválíme do obdélníku. Ten potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem se skořicí. Obdélník zamotáme do rolády a nakrájíme na 8 částí - rolek. Ty naskládáme do dortové formy /necháváme mezi nimi mezery aby měly kam kynout/ vyložené pečícím papírem, který jsme pomazali máslem. Ve formě necháme ještě 25 minut kynout. Pečeme na 180 C cca 25 minut. Hotový koláč pokapeme polevou.