pondělí 7. září 2015

Sněhová švestková buchta

Švestková sezóna! Třikrát hurá! Sladká a něžná švestková princezna se sněhovou čepicí se ukázala být dnes dostatečnou náplastí na všechna příkoří, která, spojena se školním rokem a pracovním procesem, na sebe nedala dlouho čekat. Když jsem se již podruhé vracela se potomkem trpícím od narození totální ztrátou paměti z družiny (Nemám knížku!Nemám bačkory!) a doma zjistila, že  stejně nemáme matematiku, rozhodla jsem se, že nechám vybraný recept v původní formě a cukr ubírat nebudu. Přemíru cukru teď kompenzuju sklenkou suchého vína a tik v levém oku zdá se - již polevuje. Pokud mají vaše děti dobrou paměť, nebo máte prostě rádi podzim a režim, nebo ...nevím...třeba nechcete do sebe cpát tolik cukru, tak si ten sníh oslaďte prosím méně! A jestli se tady najde dobrodinec se zdravým životním stylem a přes toto upozornění napíše do komentářů, že mu tam teda přijde toho cukru hodně...tak ho vyválím ve stéviovém poli:-D!

jo a i přes to množství cukru..že tenhle kousek buchty je úplně ten poslední... jsem si dneska řekla asi šestkrát. A pokud máte švestek hodně, zkuste tohle a tohle!

200 g másla pokojové teploty, 200 g cukru krystal /plus něco málo na posypání švestek/, 4 velká vejce, lžíce kysané smetany, trocha vanilkového extraktu, 350 g hladké mouky, 2 čajové lžičky prášku do pečiva, kilo švestek nakrájených na půlky a vypeckovaných, 200 g cukru moučky

Troubu si nastavíme na 180 C. Mouku a prášek do pečiva smícháme v míse. Máslo a cukr krystal vyšleháme do nadýchané hmoty. Vejce rozdělíme na bílky (ty si dáme v misce na chvíli bokem) a žloutky. Žloutky přidáme společně s kysanou smetanou a vanilkou k máslu vyšlehanému s cukrem. Nakonec přidáme mouku a vymícháme těsto. Těsto rozprostřeme do máslem vymazaného pekáče / cca 30 x 40 cm. Nejlépe rozetřeme po dně lžící a uhladíme. Na těsto položíme půlky švestek, podle chuti přidáme cukr nebo taky citronovou šťávu, kdyby to zas bylo naopak moc sladké. Pečeme cca 40 minut. Mezitím si vyšleháme bílky s moučkovým cukrem. Šleháme tak, až sníh dělá pevné špičky. Sníh natřeme na buchtu a dáme ještě zapéct do trouby (cca 15 minut). Nakrájíme na kostky.