pondělí 27. července 2015

Tvarohové knedlíky s meruňkami a bílou čokoládou

Ano, druhé pokračování meruňkového seriálu na sebe nedalo dlouho čekat. Zatímco se tyto knedlíky vařily, naše mladší dítě koplo naše starší dítě do nosu. Inu, kdo seje vítr... Říkala jsem Vojtovi odmala, že ji to všechno jednou naučí. A jelikož je Kristýna pozorná, pilná a snaživá žačka, tak se trefila napoprvé a silou nevídanou. Pan učitel mohl být spokojen. Ale kupodivu nebyl. Následoval řev, dovolávání se objednání sanitky, slzy jako hrachy.  Nakonec se Vojta -  s chladivou mraženou treskou z Norska v zátylku a tampónem v krvácejícím nose - nechal těmi výbornými knedlíky uklidnit a uchlácholit. Teď tu sedím já, norskou tresku na čele (zítra ji asi budu muset udělat, už dost povolila) a strašně se těším, až půjdu do práce a děti do školy. A ty knedlíky si dávám taky. Sladké je prostě dobré na nervy, to se ví!
Recept na tvarohové knedlíky je z Apetitu. Můžete je plnit buď bílou čokoládou nebo kouskem marcipánu obaleným v mleté kávě. Taková pecka je pak na knedlíku to nejlepší! Taky se na to samozřejmě můžete vykašlat a vložit do každé meruňky kostku cukru, ale pak to bude bez fantazie. Ale zcela jistě to bude také dobré.

50 g másla, 250 g měkkého tvarohu, 200 - 250 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, bio citronová kůra, 1/2 lžičky prášku do pečiva, meruňky, čtverečky bílé čokolády (nebo kuličky marcipánu obaleného v kávě)
cukr, rozpuštěné máslo, strouhaný tvaroh k podávání

Z másla, tvarohu a mouky, do které jsme přidali prášek do pečiva,  třeme těsto (mouku přisypávejte po troškách), přidáme vejce, špetku soli a trochu citronové kůry. Těsto plníme vypeckovanými meruňkami, do kterých jsme vložili kousek čokolády nebo marcipánu. Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě 10 až 12 minut. Podáváme s cukrem, tvarohem a máslem.



sobota 25. července 2015

Křehký meruňkový koláč s rozmarýnem a javorovým sirupem

Už jsem si říkala, že letos ty meruňky snad nějak propásnu a vynechám. Když tu se ozvalo v telefonu sladké a nenápadné "jé a nechceš trošku meruněk?"Fajn. Trochu. Trošičku. Nebudu hamoun. "Tak já si vezmu osm kilo jo?" prohlásila jsem, nic zlého netuše.
A ani ne za dva dny mi přistálo v předsíni - ejhle, jaké překvapení - asi 50 kilo. Leknutím mi z toho naskočil opar. I když jsem ihned vzala telefon a stejnou metodou zapojila do hry Zbav se meruněk do 24 hodin tři kamarádky, které se stavily pro bedýnku  a odjížděly s bednou (to máte z těch biobedýnek, děvenky), zbylo mi meruněk tolik, že pořád nevím co s nimi. Celá tahle pohádka skončí samozřejmě mnoha sklenicemi džemu, ale než se k tomu dostaneme, povíme si o koláči. O koláči, který má na tenoučkém křupavém těstě, posypaném strouhanými mandlemi, vrstvu meruněk zakápnutou javorovým sirupem  a poprášenou sladkou máslovou drobenkou s nasekaným rozmarýnem. Koláč není vůbec přehnaně sladký. Rozmarýn a meruňky spolu fungují naprosto fantasticky.
Tak se seznamte, to je on!

200 g hladké mouky, 100 g másla, 50 ml ledové vody, špetka soli, 20 g mletých mandlí, 0,5 kg meruněk, trochu javorového sirupu

drobenka: 50 g másla, 50 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, větvičku rozmarýnu

Z mouky, špetky soli  a z povoleného másla vymícháme těsto, přidáme taky trochu ledové vody. Těsto necháme chvíli odpočinout   v lednici. Mezitím si nakrájíme meruňky na tenké plátky. Těsto vyválíme na válu poprášením moukou co nejvíc na tenko, ale tak, aby ještě šlo přenést do formy na koláč. Vyválené těsto přeneseme do máslem vytřené formy. Okraje těsta zvedneme, těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Vršek těsta posypeme strouhanými mandlemi (pohltí vlhkost z meruněk) a poklademe plátky meruněk. Ty trošku pokapeme javorovým sirupem.
Máslo, cukr krupici, větvičku rozmarýnu a mouku rozmixujeme na drobenku. Koláč posypeme drobenkou a dáme péct do trouby na 200C.
Podáváme s troškou javorového sirupu.