úterý 19. května 2015

Rebarborový koláč

Doba rebarbory je stále ještě v plném proudu. Po každonedělním rebarborovo jablkovém štrůdlu u našich jsem se rozhodla ji taky použít. A hned na to jsem narazila na Ridiho recept v jeho Letní kuchařce. No a co se koláče týče, tak u nás byla velká spokojenost. Těsto vespod křupe a na něm je skvělá, v cukru mírně podušená a zkaramelizovaná rebarbora zakrytá peřinkou žloutků, cukru a smetany. Třicetitříprocentní, samozřejmě. Však už mě znáte.
Dva stvoly rebarbory jsem musela zabavit dětem, které si z nich udělaly meče, ale naštěstí na chuti rebarbora neutrpěla. Jen se pak přeražená hůř loupala...

těsto: 1 žloutek, 3 lžíce mléka, 300 g hladké  mouky, 30 g rozmixovaných mandlí, 180 g studeného másla nasekaného na kostky, 85 g moučkového cukru, špetka soli

Žloutek s mlékem prošleháme a přidáme k mouce a dalším sypkým ingrediencím. Přidáme máslo a důkladně rukama propracujeme. Vypracované těsto uložíme na půl hodiny v lednici.

náplň: 200 g rebarbory, 100 g cukru + 60 g do krému, 2 vejce, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 250 g smetany na šlehání, 1/2 vanilkového lusku, moučkový cukr na posypání

Rebarboru oloupeme a nasekáme na kostičky. Nasypeme ji do hrnce s cukrem a 5 minut povaříme. Rebarbora pustí šťávu, lehce zkaramelizuje a změkne. Kdyby jí pustila moc, můžete zcedit. V míse rozšleháme vajíčka, škrob, cukr a smetanu s vanilkou.
Těsto vyválíme na plát a vložíme do vymazané koláčové formy. propícháme vidličkou. Naneseme rebarboru, zalijeme smetanovou směsí a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 C cca 45 minut. Po 25 min. můžeme zakrýt vršek alobalem, aby nám koláč moc neztmavl.

neděle 10. května 2015

Šupito pesto z medvědího česneku a risotto s pancettou a medvědím česnekem

V dubnu je krásné období medvědího česneku. I když už teď žene do květu,  protože jsem prostě neměla čas (jako vždycky) už nafocený recept zveřejnit, věřím, že s ním ještě stihnete něco udělat. Na jaře totiž každá restaurace, která za něco stojí, nebo se o to alespoň snaží, nabízí aktuálně sezónně různé  medvědovočesnekové dobroty - od polévkových krémů až po těstoviny a risotta. No uznejte, tak můžu já ho vynechat? No nemůžu. Dostala jsem naštěstí obrovskou kopu tohoto zeleného pokladu. Takže hned poté, co vás - doufám - potěším jednoduchým strašně dobrým pestem, které si užijete na těstovinách a třeba v salátové zálivce, se můžete pustit do risotta.

Pesto z medvědího česneku:
dvě  velké hrsti listů medvědího česneku, 2 - 3 lžíce olivového oleje, hrstka piniových semínek (můžete nahradit semínky slunečnice), 30 g parmezánu, troška soli

Rozmixujeme na zelenou kaši. Dáme do skleničky a hodně zalijeme olivovým olejem. Vydrží několik týdnů.

Risotto s medvědím česnekem a pancettou

340 g rýže Arborio (4 porce), nebo jiné vhodné, 1 šalotka, 1 l vývaru, trocha dobrého bílého vína, hrstka nadrobno nasekaného medvědího česneku, parmezán, pár plátků pancetty.

Na olivovém oleji zesklovatíme cibulku a přídáme rýži, zastříkneme trochou bílého vína. Přidáme vývar, který přiléváme naběračkou v průběhu vaření tak, aby ho bylo dostatek, ale rýže "neplavala". Až je rýže "al dente", máme hotovo.  Přidáme nastrouhaný parmezán, sůl, pepř a nasekaný mědvědí česnek (nebo pesto z předchozího receptu). Zároveň si v troubě opečeme dokřupava plátky pancetty, které pak nasekáme nadrobno. Risotto posypeme pancettou a podáváme. S dobrým vínem, které vám zbylo:-)