čtvrtek 16. dubna 2015

Francouzský čokoládový koláč s hruškami a smetanou

Křehký koláč z křupavého mandlového těsta, pokrytého lesklou čokoládovou hmotou. Ke každému dílku tohoto koláče podejte lžíci našlehané smetany s troškou vanilky a hromádku hrušek podušených na másle a skořici. Ano, tak jednoduché to je.
Koláč jsem chystala opět  s sebou do divadla, na první čtenou zkoušku nové inscenace. Děti se přišly večer v pyžamkách ptát, cože to tak voní? Jakou měly, ty nebohé chudinky radost, když slyšely slova "čokoládový koláč". A o co smutnější očička, když jsem je ráno pleskla po ručkách a koláč vyfotila na blog a odnesla do práce. A jelikož "hladový jako herec" se neříká jen tak zbůhdarma, tak se snědl opravdu rychle. Navíc se zdá, že vzbudil docela nadšení. Tak já ho udělám ještě o víkendu. Znovu. Ať mají ta naše nebožátka radost. A vy s ním taky někoho potěšte. Třeba sebe!

Prosím,  počítejte s tím, že těsto musí hodinu odpočívat a v lednici a pak hodinu v mrazáku. A koláč dělejte den dopředu, aby hezky ztuhnul.


těsto: 
240 g hladké mouky, 50 g mandlové moučky (mleté mandle), 60 g cukru moučka, špetka soli, 150 g másla
- jako zátěž při pečení použijte bílé fazole /a pak si je schovejte na další pečení, ty už totiž samozřejmě na nic jiného nepoužijete

z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme hodinu v lednici odpočinout. Pak jej na vále vysypaném moukou vyválíme do kruhu a přeneseme do máslem vymazané formy na kolář (24 - 26 cm) a dno propícháme vidličkou. Celou formu vrazíme na hodinu do mrazáku. Troubu zahřejeme na 180 C.
Na těsto do koláčové formy nasypeme fazole a pečeme 10 minut. Pak fazole odstraníme a koláč dopečeme nějakých 7 - 8 minut dorůžova. Teplotu trouby snížíme na 100 C.

čokoládová hmota:
250 g nasekané tmavé čokolády, 110 ml smetany na šlehání, 110 ml mléka, 1 lžíce másla, 1 vejce, vanilka /nebo vanilková esence Marks and Spencer např.

V kastrolu se silným dnem zahřejeme mléko, smetanu až k bodu varu. Pak můžeme odstavit a přidáme čokoládu a máslo a vanilku a za míchání  čokoládu rozpustíme. Vejce si trochu našleháme a vmícháme ho metličkou do čokoládové směsi (nesmí být moc horká, aby se nesrazilo).
Směs naneseme na upečený koláč.

hrušky se skořicí: 
4 hrušky, lžička cukru, 1/4 lžičky skořice, lžíce másla
nakrájené hrušky podusíme s cukrem, skořicí a máslem doměkka.

vanilková šlehačka:
dobře vychlazenou smetanu vyšleháme s pár zrnky vanilky, nebo s vanilkovým cukrem...:-)


Koláč s čokoládou dáme do trouby a na 100 C pečeme cca 15 minut. Po vychladnutí necháme přes noc koláč ztuhnout v lednici. Podáváme s hruškami a smetanou!

pondělí 6. dubna 2015

Velikonoční pomerančové sušenky


Ruku na srdce. Je to linecké s pomerančovou příchutí. Ale je to moc dobré linecké. Uděláte  tomu velikonoční kabátek v podobě vaječného bílku a žloutku a děti budou nadšené. Tenhle zdobící fór mě  potěšil, protože se nemusíte nijak složitě patlat s různými vzory na vajíčka. Výsledkem je krásné jarní pečivo. V jednoduchosti je krása, no ne?

250 g hladké mouky, 125 g másla, 60 g cukru, 1 vejce, pomerančová kůra
pomerančová marmeláda na slepení
moučkový cukr, bílek, citron na polevu, žluté barvivo

Ze surovin na těsto umícháme těsto, které necháme půl hodiny v lednici odpočinout.
Z těsta vyválíme plát a vykrájíme tvary vajíček. Troubu předehřejeme na 180 C a sušenky na plechu vyloženém papírem pečeme cca 10 - 12 minut. Bílek, cukr, citornovou šťávu vymícháme ručně na bílou polevu. Sušenky slepíme marmeládou, potřeme bílou polevou a necháme zaschnout. Zbytek bílé polevy obarvíme na žluto a doděláme vajíčkům žloutky.