středa 28. října 2015

Dýňový koláč se skořicí a polevou

Možná budete ulepení od cukrové polevy a budete mít skořici až na nose. Možná budete na sebe naštvaní, protože ho sníte mnohem víc, než jste původně chtěli. A možná budete naštvaní na ostatní členy rodiny, že vám ho snědli mnohem víc, než jste čekali.  A přes to všechno jsem ochotná se vsadit, že si vás tenhle oranžový, kořeněný a přesladký dýňový kavalír omotá okolo prstu.  Příprava není složitá, jediná otrava je, že si musíte připravit dýňové pyré. To se totiž u nás stále ještě neprodává. Naštěstí jeho příprava není pracná. Stačí jen dýni nakrájenou na kousky trošku pokapat olivovým olejem a  upéct na plechu vyloženém pečícím papírem. A pak ji jednoduše rozmixujete.  Děti, když viděly, že  už zase peču dýni (ano, podzim, prokleté dýňové období), začaly poplakávat u zapnuté trouby.... to že prý je sváteční oběd? Zase dýně? Jaké bylo divení, když jsem řekla že to bude do koláče! Nakrčené nosíky a nevěřícně zvednuté obočí. Ovšem jakmile se domem rozvoněla vůně cukru, másla a skořice, nosíky se narovnaly,  obočí kleslo a u trouby postávaly a přešlapovaly dvě velmi nedočkavé děti, které prý mají dýni vlastně velmi rády!

450 g mouky, 100 g cukru, 180 g dýňového pyré, 30 g čerstvého droždí, 80 ml mléka, 30 m vody, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 1/2 lžičky skořice

na potření rolek: 60 g másla, 100 g hnědého cukru, 2 lžičky skořice
na polevu - cca 200 g moučkového cukru, 2 lžíce mléka, trocha skořice, muškátového oříšku a sušeného zázvoru

Rozpusťte droždí v teplém mléce (cca. 40 - 45 stupňů), přidejte 2 lžíce cukru a lžíci mouky. Nechte stát na teplém místě asi 20 minut.
V míse smíchejte všechny ingredience na těsto a přidejte droždí. Měli byste těsto poctivě hníst po dobu asi 10 minut. Těsto je poměrně lepkavé, ale zkuste se udržet a nepřidávat mouku, bude mít pak krásnou nadýchanou texturu. Těsto dáme do vymazané mísy a zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Vykynuté těsto na pomoučněném vále vyválíme do obdélníku. Ten potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem se skořicí. Obdélník zamotáme do rolády a nakrájíme na 8 částí - rolek. Ty naskládáme do dortové formy /necháváme mezi nimi mezery aby měly kam kynout/ vyložené pečícím papírem, který jsme pomazali máslem. Ve formě necháme ještě 25 minut kynout. Pečeme na 180 C cca 25 minut. Hotový koláč pokapeme polevou.






10 komentářů:

  1. Hezký nápad. Zrovna dneska jsem rozpitvala dýni :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NO tak třeba z ní bude ten koláč:-D

      Vymazat
  2. Mňam, vypadá to překrásně. Je mi líto, že ho nezkusím, protože nepoužívám cukr

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, tak tento koláč by bez cukru rozhodně nešel...:-D

    OdpovědětVymazat
  4. Vyzerá to podobne ako francúzsky Chinois, tekvicová verzia musí byť dobrota, tú vôňu cítim až sem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, já se ve všech typech Chinois dost vyžívám, mám tu pudinkový a malinový, tak se třeba mrkněte:-D

      Vymazat
  5. Vandiiii, konečne nápad, ako spotrebovať poslednú hokaidu od dědy a neubližovať rodine ďalšou dýňovou polievkou, prívarkom a pod., hurá! Už je v trúbe, dám potom vedieť dojmy. Díky ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Jů Barunko, tak jý budu hodně zvědavá a budu doufat, že chutnal!

    OdpovědětVymazat
  7. A jak, mňaaam! Vynikajúca!!! Dala som namiesto sušeného zázvoru taký silný vanilkový extrakt, proste som mala chuť na vanilku a je to dokonalé, presne sa to hodí ako bodka za dnešným krásnym jesenným dňom... idem zapáliť sviečku a ešte si naložiť :-*

    OdpovědětVymazat
  8. NO tak to mám radost! Já jej dělala minulou sobotu a to byl přesně stejně krásný podzimní den. Ten koláč prostě svítí podzimními barvami a voní podzimem!

    OdpovědětVymazat