pátek 30. října 2015

Dýňové bramboráky aneb bramborové dýňáky


Dýně rozhodně není nikdy dost,  takže pokud patříte taky mezi fanoušky,  můžeme pokračovat v dýňových hodech. Pravděpodobně vám zbude po výrobě předchozího koláče dyňové pyré, vražte ho do bramboráku. A máme - tramtarará - ano, správně tušíte - dýňový bramborák. Díky tomu že použijeme jiné koření, nečekejte vůbec klasický bramborák. Ale! Sladká dýně v kombinaci šalvěj, tymián a rozmarýn s trochou čerstvých vepřových škvarků, dokřupava osmažená a namočená do  česnekového dipu vás přesvědčí o tom, že je naprosto šumák, jestli tomu budeme říkat bramborovo dýňová placka nebo bramborák, nebo latkes nebo jánevímjak.

400 g dýňového pyré / dýni nakrájíme na kousky a na pečícím papíru , pokapanou olivovým oleje upečeme doměkka, poté rozmixujeme na pyré/, 5 - 6 středně velkých brambor nastrouhaných na hrubším struhadle, 100 g polohrubé mouky, 3 vejce, sůl, pepř, šalvěj, tymián, rozmarýn, trocha nadrobno nasekaných škvarků

dip : zakysaná smetana, bílý jogurt, česnek, sůl, pepř, petržel

Z uvedených surovin připravíme bramborákové těsto a na sádle smažíme dozlatova jeden bramborák za druhým. Usmažené kousky prokládáme ubrousky, abychom se zbavili přebytečného tuku. Podáváme s dipem.

6 komentářů:

  1. Tak to vypadá úžasně :) a určitě ještě lépe chutná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chutná, budu ráda, když vyzkoušíte.

      Vymazat
  2. Mňám! Tak já bych si dala hned, leč zbytek rodiny by mě bohužel s dýní vyhnal na mráz. Tak se budu aspoň kochat u tebe :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty hele, Madli, nechci tě teda navádět. Ale:-D Vsaď se, že by jim v tom ta dýně nevadila:-D

      Vymazat
  3. dyňu máme radi, super nápad použiť ju na placky :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych ji mohla pořád a ještě speciálně v risottu!!!

    OdpovědětVymazat