sobota 27. června 2015

Obrácený třešňový koláč s mandlovou pěnou z bílé čokolády

Teď je nádherné období těchhle různých ovocných koláčů a dortů a knedlíků! Běžte na trh pro třešně, pokud nejste jejich šťastným majitelem. Koláč je opět strašně jednoduchý. Vypadá zajímavě a je to taková obdoba Tarte Tatinu. Zároveň je to klasická litá buchta. Ale. Ta spodní vrstva karamelizovaných třešní, vykoupaná v hnědém cukru a másle, která se posléze stane částí vrchní, tomu  dodává naprosto nový rozměr. Stejně tak jako mé konfekční velikosti.

0,5 kg třešní, 60 g másla, 120 g hnědého cukru, 400 g hladké mouky, 1/2 čajové lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1/4 lžičky jedlé sody, 1/4 lžičky soli
120 g másla, 1/2 čajové lžičky mandlové tresti, 230 g cukru, 2 vejce, 120 g kysané smetany

Máslo s cukrem zahřejeme. Směsí vylijeme koláčovou formu a do ní naskládáme vypeckované třešně. Mouku, strouhaný muškátový oříšek, sůl a sodu promícháme.
Změklých 120 g másla vyšleháme s vejci do pěny, přidáme po částech cukr.  Pak přisypeme polovinu mouky s dalšími sypkými ingrediencemi a promícháme. Přidáme kysanou smetanu a druhou polovinu mouky.
Nelekáme se, těsto je poměrně husté. Těsto rozetřeme špachtlí na připravené třešně a dáme péct do vyhřáté trouby (180C) na cca 40 min. Zkoušíme špejlí a až na ní nezůstávají žmolky těsta, je hotovo. Koláč po mírném zchladnutí vyklopíme a obrátíme na talíř.

Mandlová pěna:
Mascarpone, dvě hrsti bílých čokoládových čoček (nebo nalámanou čokoládu), 200 ml smetany, mandlové aroma

V polovině smetany necháme rozpustit (pozvolna!) čokoládové čočky. Po mírném vychladnutí smícháme čokoládovou směs s Mascarpone, druhou částí smetany a mandlovým aroma a prošleháme. Směs necháme vychladit v lednici.

1 komentář:

  1. Ach, och, mňam a taky slint! Miluju tarte tatin a tahle jeho obdoba vypadá extrémně lákavě! Až nám dozrají višně (třešně mám nejradši jen tak syrové, stejně jako jahody), tak ho vyzkouším, i s tou mandlovou pěnou. Hmmm, už se těším!

    OdpovědětVymazat