úterý 19. května 2015

Rebarborový koláč

Doba rebarbory je stále ještě v plném proudu. Po každonedělním rebarborovo jablkovém štrůdlu u našich jsem se rozhodla ji taky použít. A hned na to jsem narazila na Ridiho recept v jeho Letní kuchařce. No a co se koláče týče, tak u nás byla velká spokojenost. Těsto vespod křupe a na něm je skvělá, v cukru mírně podušená a zkaramelizovaná rebarbora zakrytá peřinkou žloutků, cukru a smetany. Třicetitříprocentní, samozřejmě. Však už mě znáte.
Dva stvoly rebarbory jsem musela zabavit dětem, které si z nich udělaly meče, ale naštěstí na chuti rebarbora neutrpěla. Jen se pak přeražená hůř loupala...

těsto: 1 žloutek, 3 lžíce mléka, 300 g hladké  mouky, 30 g rozmixovaných mandlí, 180 g studeného másla nasekaného na kostky, 85 g moučkového cukru, špetka soli

Žloutek s mlékem prošleháme a přidáme k mouce a dalším sypkým ingrediencím. Přidáme máslo a důkladně rukama propracujeme. Vypracované těsto uložíme na půl hodiny v lednici.

náplň: 200 g rebarbory, 100 g cukru + 60 g do krému, 2 vejce, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 250 g smetany na šlehání, 1/2 vanilkového lusku, moučkový cukr na posypání

Rebarboru oloupeme a nasekáme na kostičky. Nasypeme ji do hrnce s cukrem a 5 minut povaříme. Rebarbora pustí šťávu, lehce zkaramelizuje a změkne. Kdyby jí pustila moc, můžete zcedit. V míse rozšleháme vajíčka, škrob, cukr a smetanu s vanilkou.
Těsto vyválíme na plát a vložíme do vymazané koláčové formy. propícháme vidličkou. Naneseme rebarboru, zalijeme smetanovou směsí a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 C cca 45 minut. Po 25 min. můžeme zakrýt vršek alobalem, aby nám koláč moc neztmavl.

6 komentářů:

  1. Ach...doma hromadně bojujem se střevní chřipkou, ale tohle bude první věc, kterou upeču, až se všichni zmátoříme :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, tak snad už na tom nejste tak zle, když už je chuť do pečení:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Óóóó, rebarbora a Vanda, mé lásky veliké :-) Úplně živě si ten rebarborový souboj dovedu představit, u nás takhle Příšeráci bojovaly chřestem... Na rebarboru nemůžu nějak narazit, farmářské trhy a zahrádku nemaje. Fňuk... a já ji tak ráda. Tak se potěším aspoň u tebe.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, přídávám se k vám do foodblogového světa, přijď se podívat) http://itsnotabigdealtolive.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Vcera jsem ho upekla a je to opravdu VELKA dobrota! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Very interesting blog. A lot of blogs I see these days don't really provide anything that attract others, but I'm most definitely interested in this one. Just thought that I would post and let you know.

    OdpovědětVymazat