čtvrtek 16. dubna 2015

Francouzský čokoládový koláč s hruškami a smetanou

Křehký koláč z křupavého mandlového těsta, pokrytého lesklou čokoládovou hmotou. Ke každému dílku tohoto koláče podejte lžíci našlehané smetany s troškou vanilky a hromádku hrušek podušených na másle a skořici. Ano, tak jednoduché to je.
Koláč jsem chystala opět  s sebou do divadla, na první čtenou zkoušku nové inscenace. Děti se přišly večer v pyžamkách ptát, cože to tak voní? Jakou měly, ty nebohé chudinky radost, když slyšely slova "čokoládový koláč". A o co smutnější očička, když jsem je ráno pleskla po ručkách a koláč vyfotila na blog a odnesla do práce. A jelikož "hladový jako herec" se neříká jen tak zbůhdarma, tak se snědl opravdu rychle. Navíc se zdá, že vzbudil docela nadšení. Tak já ho udělám ještě o víkendu. Znovu. Ať mají ta naše nebožátka radost. A vy s ním taky někoho potěšte. Třeba sebe!

Prosím,  počítejte s tím, že těsto musí hodinu odpočívat a v lednici a pak hodinu v mrazáku. A koláč dělejte den dopředu, aby hezky ztuhnul.


těsto: 
240 g hladké mouky, 50 g mandlové moučky (mleté mandle), 60 g cukru moučka, špetka soli, 150 g másla
- jako zátěž při pečení použijte bílé fazole /a pak si je schovejte na další pečení, ty už totiž samozřejmě na nic jiného nepoužijete

z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme hodinu v lednici odpočinout. Pak jej na vále vysypaném moukou vyválíme do kruhu a přeneseme do máslem vymazané formy na kolář (24 - 26 cm) a dno propícháme vidličkou. Celou formu vrazíme na hodinu do mrazáku. Troubu zahřejeme na 180 C.
Na těsto do koláčové formy nasypeme fazole a pečeme 10 minut. Pak fazole odstraníme a koláč dopečeme nějakých 7 - 8 minut dorůžova. Teplotu trouby snížíme na 100 C.

čokoládová hmota:
250 g nasekané tmavé čokolády, 110 ml smetany na šlehání, 110 ml mléka, 1 lžíce másla, 1 vejce, vanilka /nebo vanilková esence Marks and Spencer např.

V kastrolu se silným dnem zahřejeme mléko, smetanu až k bodu varu. Pak můžeme odstavit a přidáme čokoládu a máslo a vanilku a za míchání  čokoládu rozpustíme. Vejce si trochu našleháme a vmícháme ho metličkou do čokoládové směsi (nesmí být moc horká, aby se nesrazilo).
Směs naneseme na upečený koláč.

hrušky se skořicí: 
4 hrušky, lžička cukru, 1/4 lžičky skořice, lžíce másla
nakrájené hrušky podusíme s cukrem, skořicí a máslem doměkka.

vanilková šlehačka:
dobře vychlazenou smetanu vyšleháme s pár zrnky vanilky, nebo s vanilkovým cukrem...:-)


Koláč s čokoládou dáme do trouby a na 100 C pečeme cca 15 minut. Po vychladnutí necháme přes noc koláč ztuhnout v lednici. Podáváme s hruškami a smetanou!

9 komentářů:

  1. To jsem si neměla číst...moje předsevzetí o omezení sladkého bere opět za své ;-)
    Vypadá to báječně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak přece tělo to sladké občas potřebuje:-)

      Vymazat
  2. Můj komentář upadl někam do blogové stratosféry, tak musím napsat znovu. Tenhle koláč je prostě úžasnej, nádhernej, božskej a vůbec. Když jsem ho viděla poprvé, vydávala jsem jen citoslovce, víc mi můj mozek, představující si křehké máslové těsto s mandlemi a těžce čokoládovou náplní už prostě netroufl. Až zatočím s posledníma jabkama ze sklepa, tak se vrhnu na tuhle oslnivou dobrotu. Hmmmmm, ááááááá, mmmmmm, éééééé, ňami, ňami, ňami.....

    OdpovědětVymazat
  3. Madlo, jak ty to s těma komentářema umíš!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Hmm, zajímavá kombinace :) a velmi lákavá.

    OdpovědětVymazat
  5. I don’t know how should I give you thanks! I am totally stunned by your article. You saved my time. Thanks a million for sharing this article.

    OdpovědětVymazat