středa 31. prosince 2014

Losos naložený v soli - Gravlax

A protože je opravdu trapné ukončit tento rok tak nějak mlčky, s příspěvkem z listopadu - i když by to vystihovalo můj letošní přístup k mému blogu:-) - připravila jsem si pro vás jako omluvu něco extra dobrého. Losos, který se nakládá na 24 hodin do soli, z vás udělá mistra předkrmů a vaši známí vás po jeho ochutnání budou oslovovat velký vezíre, když budete chtít. Navíc si  lososa nemusíte nechávat jen na večírek, s bagetou a vínem si ho můžete dopřát i jako večeři, jen co peněženka a hrdlo ráčí.
Losos nepotřebuje skoro žádnou péči, vše za vás udělá skvělá tzv. suchá marináda, která lososa připraví a maso zanechá krásně křehké, rozpadající se a se skvělou chutí. Potřebujete jenom čas. 24- 36 hodin. Za tu dobu si  tímto miláčkem v lednici vytvoříte vztah - lásku na celý život. Jako já:-)
 Upozorňuji, že je potřeba lososa vždy po 8 - 12 hodinách otočit. A je dobré ho v lednici něčím zatížit (třeba plná plechovka).
Nakládání ryb do soli je velmi oblíbená úprava ryb jak ve Skandinávii, tak třeba u indiánů, sůl maso "uvaří". Pro jistotu si ale vždycky dojedu pro lososa do Oceanu 48, u toho se nemusím bát nikdy ničeho.
Recept je z kuchařky Marcela Ihnančáka Radost vařit, k nakládání lososa ale bohužel chyběla spousta rad, které jsem si musela vyčíst jinde. Takže recept je  nakonec takovou koláží několika receptů.

1/2 kg lososa, 300 g mořské soli, 100 g krystalového cukru, kůra ze dvou citronů, kůra ze dvou limetek (nebo sušená, pokud nemáte k dispozici chemicky neošetřené), 1 malý svazek pažitky nasekaný nadrobno, kopr nasekaný nadrobno

dresink: 2 lžíce kremžské hořčice (nebo jiné celozrnné), 1 lžíce cukru, 1 lžička vinného octa, 100 ml extra panenského oleje, sůl, čerstvě mletý pepř

Filet z lososa zbavíme kůže. Na potravinovou folii nasypeme polovinu dobře promíchané směsi cukru, soli a kůry z citrusů. Na tuto směs položíme lososa a zasypeme druhou polovinou solné směsi. zabalíme do fólie. Dáme na talíři do lednice. Rybu zatížíme třeba plechovkou fazolí, nebo něčím těžkým a dáme na nejméně 24 hodin do lednice. Klidně i 36, čím déle tím líp. Občas ji obrátíme a znovu zatížíme.
Po vytažení z lednice rybu důkladně opláchneme pod tekoucí vodou. Ryba takovou matnou křehkou strukturu. Rybu obalíme v kopru a pažitce, nakrájíme na tenké plátky a zakápneme dresinkem. Podáváme s bílým pečivem.