pondělí 17. listopadu 2014

Voňavé dýňové sušenky s čokoládovými kousky

Ach jo,  tyhlety podzimní dny. Je tma, když dorazíte domů z práce. Víte, že budete muset svést boj v obchodě s dětskými zimními botami o nové modely - stejně hnusné jako loni, zato s goretexem - s tisícem hysterických matek. Trávíte dny nastřídačku s oběma dětmi a krabičkou antibiotik doma. No a do předvánoční nálady se vám ještě úplně nechce,  i když děti zaškrtaly již tři katalogy (celé) těch největších hračkářství a každý den připisují do dopisu Ježíškovi další a další požadavky. Podzimně voňavé sušenky, plné koření, dýně a čokolády možná pomůžou překonat blbou náladu. Při pečení se krásně nadýcháte vůně skořice, muškátového oříšku, zázvoru a čokolády. Ještě předtím ale musíte - pokud nejste vlastníkem dýňového pyré v plechovce (což asi nebudete, protože se jedná o tradiční americký výrobek) - upéct kus dýně a vyrobit z ní pyré. Trošku vám ty měkoučké dýňové polštářky připomenou perník, takže se nakonec můžete přece jen začít přelaďovat do té zmíněné vánoční nálady. A úplně nejlepší jsou ty čokoládové kousky, které se připečou na okrajích sušenek!

300 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 a 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky soli
200 g cukru krystal, 120 ml oleje, 1 velké vejce, 2 lžíce melasy, nebo javorového sirupu, vanilkový extrakt, dvě  velké hrsti  hořkých a mléčných čokoládových čoček (nebo na kousky nasekané čokolády)

dýňové pyré ( potřebné množství asi 250 g): půlku spíš menší dýně Hokkaido nakrájíme,  dáme na plech vyložený pečícím papírem a zakápneme ji mírně olivovým olejem. upečeme na plechu v troubě doměkka.  Pak rozmixujeme a necháme zchladnout.

Troubu předehřejeme na 190 C. Sypké ingredience promícháme. Přidáme dýňové pyré, cukr, olej, vejce, melasu a vanilkový extrakt. Pořádně vymícháme a ke konci přimícháme čokoládové kousky.
Na plech vyložený papírem a vymazaný máslem děláme  lžící kopečky (jedna sušenka je  cca vrchovatá lžíce hmoty) s dostatečným rozestupem (na velký plech vyjde 9 sušenek). Pečeme 12 až 14 minut, sušenky se nafouknou a zespodu by měly být zlatavé, na dotek jsou měkké. Po vytažení trošku ztuhnou, ale měly by zůstat jako měkký perník.



sobota 1. listopadu 2014

Úplně jednoduché sýrové sušenky

Myslela jsem, že je zná úplně každý. Jsou jednoduché a rychlé a moc dobré. Vlastně by mě nikdy nenapadlo, dávat tento recept - nerecept na blog, kdybych se nedočkala velké a snad upřímné chvály na posledních dvou návštěvách, kam jsem je - momentálně líná vymyslet cokoliv nového a originálního - přinesla. No a na obou místech moc chutnaly a recept nikdo neznal. Tak jsem si řekla, že se možná opravdu  najde ještě někdo, kdo je ocení...
A proč jsem si na ně znovu vzpomněla? To když necháte manžela s dětmi nakupovat, a pak se dočkáte třeba pěti bločků tvrdého sýra v lednici naráz. Aby náhodou nedošel, žejo...
Tak prosím, pokud patříte mezi ty, kteří si je ještě nikdy nedělali, rozhodně tento recept uložte a zkuste. Věřím, že si u vás získá stálé místo v repertoáru večírkových evergreenů.
Recept si navíc hned zapamatujete, protože je tzv. třetinový - upravíte si množství podle toho, kolik potřebujete napéct. Takové příjemné množství na ujídání pro 4 - 6 lidí je dávka po 200 g.

těsto: 1/3 hladké mouky, 1/3 strouhaného tvrdého sýra (tady klidně eidam), 1/3 másla, eventuálně troška studené vody

na posypání: mletá paprika, kmín, vajíčko na potření

Z těsta vyválíme placku cca 0,4 cm a zní vykrájíme tvary, které chceme. Potřeme vajíčkem a posypeme kořením. Pečeme na 200 C dorůžova.