úterý 14. října 2014

Jablečný koláč se soleným karamelem

Zrovna tento víkend jsem byla v Praze, stavila se do oblíbeného Angelata a dala si zmrzlinu karamel se solí. Nemusím zdůrazňovat, že karamel a špetička soli je naprosto úžasná kombinace. Sůl krásně podtrhne a vyzdvihne chuť karamelu. No a pak, jaká náhoda,  narazím zrovna na recept na koláč se soleným karamelem.  A jabkama. Jak krásně podzimní.
Původně jsem tenhle koláč chystala do divadla, na první čtenou zkoušku. Různé pracovní události se ale seběhly tak, že jsem neměla sílu, čas a vlastně ani chuť koláč ráno dokončovat. Takže jsem dneska ráno trapně koupila koblihy (no a  co sakra, však fúdblogeři taky občas večeří párky a objednávají pizzu) a vysloužila si trošku jedovatých poznámek od pana režiséra. A pak jsem přišla domů. Ušlehala kopec šlehačky a tímto naprosto luxusně dekadentním kouskem si podstatně spravila náladu. Jo a zítra jdu ráno na zas na ten pekelnej powerplate. Chtěla jsem vzít zbytek koláče do divadla, ale musela bych ho s sebou prvně ráno nést do fitness centra. Tak nevím, ale mám pocit, že i když to na dveřích v podobě nálepky nemají, vstupovat se tam s karamelovým koláčem s čepicí ze dvou šlehaček  asi nemá...Nejsem si jistá, jestli by mě nechali dát si ho tam do ledničky mezi ty nutričně vývážené tyčinky a iontové nápoje. Zábavná představa.
Jinak karamel si můžete udělat předem, v lednici by měl tak týden vydržet. Sušenková krusta se nechá noc předem ztuhnout v lednici. Pak už je to rychlovka, nenechte se odradit zdlouhavým popisem jak na to, jen natřete karamelem, dodáte jablečnou směs a vyšleháte šlehačku. Chtěla jsem, aby koláč vypadal líp a v náhlém pomatení smyslů, kápla jsem do jablečné směsi kapičičičku barviva. Blbec. Nedělejte to. Ale chutná výborně.

Sušenkový základ:
220 g celozrnných sušenek, špetka zázvoru, 120 g másla, špetka soli

Sušenky rozsekáme v mixeru, přidáme zázvor, špetku soli a povolené máslo. Vzniklou hmotou naplníme dno  dortové formy (průměr 24 cm), které jsme vyložili pečícím papírem - pro pozdější jednodušší manipulaci. Okraje koláče by měly být trošku vyšší.

Jablečný krém
2 zelené jablka, 2 vajíčka, cukr moučka podle chuti, šťáva z jednoho citronu, 60 g másla

Jablka oloupeme a na kostičky nakrájené ho dáme do hrnce se šťávou z jednoho citronu a vaříme, dokud nejsou měkké. Rozmixujeme, přidáme máslo a cukr, vrátíme na oheň a mícháme dokud se máslo a cukru nerozpustí. Metličkou mírně našleháme vejce a přidáme do nich pár lžic směsi. Postupně vmícháme směs celou a vrátíme ji na sporák. Za stálého míchání  na mírném ohni pomalu vaříme, dokud směs neztuhne (cca 10 minut). Směs pak ztuhne ještě víc při chlazení. Krém slijeme přes cedník a pokud chceme, můžeme ve sterilizované sklenici uchovat až 4 týdny.

Solený karamel:
150 g cukru krupice, 30 ml vody, 100 ml creme fraiche, 30 g másla, vločky soli Maldon (nebo prostě sůl:-)
Nachystáme si vedle sporáku pánev, do které dáme studenou vodu. V hrnci se silným dnem dáme rozehřát cukr s vodou. Nemícháme, občas jen s hrncem zahýbáme. Zároveň vedle v hrnci  pomalu rozehřejeme máslo s creme fraiche. Jakmile (asi po sedmi minutách - mně to tedy trvalo déle) začne mít směs jantarovou barvu, opatrně (pozor, směs hodně bublá a pění) vlijeme creme fraiche. Ihned dáme hrnec zchladit do připravené pánve, aby dále netmavnul. A dáváme pozor, aby se voda nedostala do karamelu. Zní to trochu složitě a dobrodružně, ale není třeba se bát. Nakonec přidáme špetku soli

Šlehačka
2 smetany na šlehání, trochu cukru,  hnědý cukr nebo nadrcený karamel na posypání.
Šlehačku vyšleháme s trochou cukru.

Sestavení:
Na sušenkový základ natřeme solený karamel, pak rozetřeme jablečnou směs a navrch ozdobíme šlehačkou a drceným karamelem.





čtvrtek 2. října 2014

Fíkový koláč s modrým sýrem, tymiánem a medem.

Tak. Zítra. Jdu. Cvičit. No a jako někdo, kdo se teda pravidelně pohybuje (v úterý jsem byla tančit a zítra vypustím duši na stroji se slibným názvem power plate, který vzbuzuje v mé, na kuchyň orientované mysli, lákavé představy nějaké kuchyňské pomůcky)si nějaký ten kilojoulek můžu dovolit, nabrala jsem v místním skvělém obchůdku sáček ultrazralých fíků a vyhledala recept pro mě stvořený. Takže skoro půl kilíčka nivy, pár lžiček smetany, medu a těsto ze skoro celého másla. Jdeme na to.

těsto: 170 g másla, 250 g mouky, 1 vejce, pár lžic ledové vody

Těsto vypracujeme a necháme 20 minut odpočinout v lednici. Vyválíme na placku a dáme do vymazané a moukou vysypané formy na koláč. Těsto párkrát propíchneme vidličkou.

400 g sýra s modrou plísní (niva tady plně postačí), 8 fíků, zralých překrojených na poloviny (spodek fíku seřízněte, aby stál na těstě rovně), 2 lžičky medu, trocha olivového oleje, černý pepř a tymián, 4 lžíce smetany na vaření

V pánvi rozpustíme se 4 lžicemi smetany na kousky nakrájený sýr a opepříme. Sýrovou směs rozprostřeme na těsto, položíme na ni fíky. Zakápneme olivovým olejem a posypeme tymiánem. Čerstvým nejlépe. Koláč pečeme na 200 C dozlatova, po vytažení pokapeme trochou medu a necháme vychladnout.