pondělí 22. září 2014

Nadívaná pečená dýně

Podzimní období, když svítí slunce a listí je ještě na stromech a krásně zabarvené, není tak špatné. Co se mě týká, tak jeho jednoznačným plusem je spektrum dýní nejrůznějších barev a tvarů. Tahle pečená dýňová  pusinka je naplněna samými dobrými věcmi a v kombinaci se šalvějí, česnekem a tymiánem je to prostě a jednoduše jedním slovem skvost! Když si  v náplni něco přidáte či uberete, nic se nestane. To je vám asi jasné. Taky proto uvádím recept bez uvedení hmotností, protože záleží, jak velkou dýni chcete plnit. Já jsem si recept uzpůsobila na menší dýni pro dva a pekla se zakrytá asi hodinu, pak jsem chvíli ještě zapékala povrch nádivky. Velká dýně bude chtít určitě zakrytá hodinu a půl a pak ještě 3/4 hodiny na dopečení. Jí se teplá, třeba s chlebem. I když já jsem to, přiznám se, jedla bez chleba.

1 dýně  Hokkaido menší, 3 krajíčky chleba bez kůrky, slanina, cheddar, další zbytky sýra (ementál např), tymián, šalvěj, necelý kelímek smetany ke šlehání, sůl, olivový olej

Krajíčky chleba nakrájíme na kostičky, v míse smícháme se všemi dalšími ingrediencemi a zakapeme smetanou tak, aby chleba pěkně nasákl. Tuto směs nacpeme do dýně, které jsme skrojili vršek, a kterou jsme si předtím vydlabali a mírně osolili. Dýni umístíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeným olivovým olejem, naplníme, zakryjeme vrch ukrojenou částí a poté pečeme na 200 C asi hodinu. Vršek dýně sundáme a náplň zapečeme. Jednoduché, jako většina skvělých věcí.

středa 3. září 2014

Broskvový koláč s karamelem a pekanovými ořechy

Tak máme rovnou listopad, podle toho, jak to vypadá venku. V papírnictvích si prodavači mnou ručky nad tržbami, děti si ráno mnou očka, protože vstávají najednou mnohem dřív než si zvykly, no a koneckonců i  já si v práci mnu očka, když vidím, co se mi tam přes dovolenou nahromadilo. Takže jediná cesta jak si zlepšit náladu vede přes co? No jasně, přes jídlo. Jedno každé slovo v názvu receptu slibuje, že by to mělo fungovat. Recept mě zaujal názvem i fotkou, ale musím říct - vzhledem k tomu, že si to jeho americký autor asi nepřečte, snad můžu - je příšerně napsaný a  zbytečně zdlouhavý a pracný. Tak jsem se rozhodla něco ošidit a  urychlit. Prostě:  když  čtete recept a tam vám řeknou, že máte těsto rozdělit na dvě poloviny, z nich vytvarovat dva "disky", dát na dvě hodiny do lednice a pak disk vyválet do koláčové formy, a vy čtete pořád dokola a pátráte, cože sakra máte dělat s tím druhým diskem z těsta, máte  chuť  si ho vzteky připlácnout na hlavu a rozhodně začnete ztrácet důvěru v autora.
Ale koláč vyšel. A tak vám ho sem napíšu v této zkrácené verzi a že jste to vy, vynechám kouzlo s diskem navíc a lednicí. Jo a musím /tradičně/ upozornit, že se vzhledem k pracnosti, ale hlavně /taky tradičně/ kalorickému náboji  jedná o koláč pro zvláštní příležitost. Jak já to dělám, že neomylně najdu mezi recepty tu největší kalorickou bombu, to fakt nevím. Asi mám speciální radar na slova jako je karamel a ořechy...Takže si prosím vás před přípravou pojmenujte tu příležitost, proč že ho vlastně musíte udělat. A musím varovat, že je dost možné, že budete  hledat další příležitost. A jelikož nám zase začalo období školy a brzy i topné období, myslím, že koláče bude často zapotřebí.
A upozorňuji prosím předem - při plánování přípravy mějte na zřeteli, že koláč se krájí až 4 hodiny po vytažení z trouby! Jinak se rozpadne v nevzhlednou masu.


Těsto na koláč - lze připravit den (nebo více dnů a uschovat v mrazáku) předem: 380 g hladké mouky, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 240 g másla

Deset minut před přípravou dejte máslo do mrazáku, aby bylo pěkně ztuhlé. Do misky si nalijte 120 ml studené vody a přidejte pár kostek ledu. Sypké suroviny smíchejte, přidejte na  4 větší kostky nasekané máslo a rychle rozmíchejte. Přidejte od oka ledovou vodu (bez ledových kostek!) a rychle vymíchejte tvárné těsto. Je nutné pracovat rychle aby máslo nepovolilo. Z těsta uválejte kouli tu zmáčkněte naplocho, aby se vám pak dobře vyvalovalo těsto. Teď byste měli nechat těsto podle receptu hodinu a půl chladit. Když dáte těsto nachvíli  na mrazák a pak do lednice, bude to rychlejší.
Vychlazené těsto vyválíme (pracujeme rychle) a dáme do vymazané a moukou vysypané koláčové formy. Opět šupneme vychladit. Pokračujeme s náplní...



Náplň: 6 broskví, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 a 1/2 lžíce mouky, 1/2 lžičky skořice, 1/4 lžičky soli, špetka nového koření.

Broskve oloupeme a nakrájíme na plátky, tyto obalíme v sypké směsi mouky a koření.

Karamel: 100 g cukru krystal, 60 ml javorového sirupu, 3 lžíce bourbonu, 1 lžíce vody, 3 lžíce másla

Všechny suroviny, krom másla, rozpustíme v nádobě se silným dnem na středním ohni. Ze začátku mícháme a jak se cukr rozpouští, přestaneme a pohledem hlídáme. Jak směs chytne barvu jantaru, sundáme z ohně a vmícháme tři lžíce másla. Karamelovou směs přilijeme k broskvím. Troubu dáme předehřát na 205 C.

Drobenka: 80 g pekanových ořechů, 120 g másla, 160 g mouky, 80 g cukru krystal, 3 lžíce hnědého cukru, 1/4 lžičky soli, špetka skořice

Pekanové ořechy nasekáme, směs všeho ostatního rozmixujeme a přidáme ořechy.

Směs broskví dáme na těsto a zasypeme drobenkou. Vrch koláče zakryjeme alobalem a pečeme v troubě na 205 C cca 15 minut. Pak alobal odstraníme a koláč pečeme na 180 C cca 30 - 40 minut.

KOLÁČ KRÁJÍME AŽ POTÉ, CO HO NECHÁME 4 HODINY VYCHLADNOUT!!!!
PODÁVÁME S VANILKOVOU ZMRZLINOU!
Jinak se vám rozpadne...a začnete od píky...:-)