čtvrtek 19. června 2014

Čokoládovočokoládový čokodort

Těch několikero "čoko" v názvu tam není nadarmo. Pokud totiž použijete na jedno balení mascarpone a jedno balení měkkého tvarohu 400 g 50% čokolády pochopíte, že jedno "čokoládový" v názvu je málo. Není to žádná novinka a popravdě už nevím, kde jsem k tomu receptu přišla.  Patří ovšem k mým pokladům. No a snažím se ho dělat tak jednou, maximálně dvakrát do roka. Jednak je celkem nákladný, ale hlavně způsobuje hysterické záchvaty ručičce mé osobní váhy. A mně potom následné deprese. Ale je to sametový mazel a v kombinaci s malinami nebo jahodami povařenými s citronovou štávou a trochou cukru je prostě neodolatelný. Jo a určitě se tu v komentářích objeví nějaké to "na mě je to moc sladké" či "tučné". No tak si uvařte rejži nebo zakousněte jabko. Tenhle dort není pro zbabělce.  My, co se nebojíme výzvy v podobě kalorií, si ho polijeme ovocnou omáčkou a konzumujeme po malých, ale častých porcích:-) Jo a prosím pozor, s přípravou je nejlíp začít den předem, aby dort přes noc dobře ztuhnul.

280 ml  smetany ke šlehání, 1 vanička měkkého (na odtučněný nesmíte ani pomyslet) tvarohu, 1 kelímek (250 g) mascarpone, 400 g dobré hořké čokolády (50%)
1 balení BEBE čokoládové sušenky, 90 g másla

ovocná omáčka: 500 g malin/jahod  povaříme s trochou cukru a citronové šťávy

Sušenky nadrtíme a promixujeme se změklým máslem. Upěchujeme je na dno dortové formy (třeba skleničkou s rovným dnem). Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Tekutou čokoládu smícháme s ostatními ingrediencemi, naneseme na sušenkový základ. Můžeme ozdobit rýhami vidličkou, nebo prostě jak nás napadne. Necháme vychladnout přes noc. Jíme s výraznou, nakyslou ovocnou omáčkou, která krásně doplní hutnou čokoládovou chuť...