čtvrtek 1. května 2014

Citronový cheesecake s krémem Lemon curd

Už nikdy si nemusíte kupovat Lemon curd v Marks and Spencer. Hodí se na různé moučníky a cheesecaky a já věřím, že pro něj najdete i další uplatnění. Kdyby nic jiného,  dá se velmi dobře ujídat ze sklenice v lednici v průběhu dne i večera, což jsem osobně  vyzkoušela.  Citrónový cheesecake v kombinaci s tímto sametovým krémem se u vás v lednici dlouho nezdrží.
Zobrazený citrónový mazel byl stvořen pro každoroční velikonoční veselici rodičů a dětí ze spřátelených rodin. Stačila jsem ochutnat jedno sousto a pak koláč zmizel, takže si dovolím usuzovat, že chutnal. Trošku mi vadila ta zdravá, skoro oranžová barva krému z domácích vajec, z kupovaných by jistě vypadal více citrónově. Pak jsem to ještě dorazila zvolením modrého pozadí při focení. Ve skutečnosti koláč nevypadal tak křiklavě pomerančový, nebojte se...
Pokud jste cheesecake nikdy nedělali, prosím, přečtete si podrobný návod zde.

160 g cereálních sušenek, 4 lžíce změklého másla, 2 lžíce třtinového cukru

Sušenky s cukrem promixujeme s máslem. Hmotu namačkáme na dno dortové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Boky formy vymažeme máslem. Z alobalu utrhneme dva pláty, ty přeložíme přes sebe a doprostřed položíme formu a okraje alobalu zvedneme okolo formy. Tak zamezíme tomu, aby se k formě při pečení ve vodní lázni dostala voda.

náplň: 270 g cukru moučka, 80 ml štávy z citronu ( 1 - 2 citrony), lžíce citronové kůry, 750 g sýru Philadelphia, 4 vajíčka, 2 lžíce vanilkového extraktu, větší špetka soli, 150 ml smetany na šlehání.

Vše opatrně smícháme. Dáváme pozor, abychom nešlehali na vysokou rychlost a nedostali tak do směsi moc bublin. Směs nalijeme na připravený korpus ze sušenek. Pečeme v dobře vyhřáté troubě (170 C) asi hodinu. Po vypnutí necháme v troubě vychladnout (cca 5 hodin). Ani při pečení troubu neotevíráme.

Lemon curd: 3 vejce, 240 g cukru krystal, 80 ml citrónové šťávy, 70 g másla, lžička chemicky neošetřené  kůry

Vejce, cukr, citrónovou štávu mícháme a  zvolna vaříme ve vodní lázni (na hrnci s vodou miska - tak, aby se nedotýkala hladiny). Teplota směsi by neměla přesáhnout 80 C. Vaříme při této teplotě cca deset minut za stálého míchání. Až směs zhoustne a je povařená, vypneme, vmícháme máslo a kůru. Do sklenice můžeme nalít přes cedník, abychom se zbavili případných žmolků. Skladujeme ve skleničce v lednici.
! Pozor! Nikdy nepoužívat kovové rezavějící metly, nádoby atd. Citronová směs je agresivní a navíc přejme nepříjemnou kovovou chuť.