úterý 15. dubna 2014

Parmazánové kuřecí kuličky v tomatové omáčcce

Milí přátelé, vy, které zlobí mé stále se protahující intervaly (už ani nemůžeme mluvit o intervalu, já vím) svítá vám naděje. Můj syn (dmu se pýchou a zároveň se také trochu stydím:-) se přihlásil (sám!) do kroužku vaření. Pravdou je, že potěšena jsem z celé rodiny pouze já. Otec a dědeček, bláhoví snílci o Vojtově sportovní kariéře,  museli polknout hořkou pilulku. Tak snad si ten blog  náš holomek povede zodpovědněji než já. Ale zpátky k receptu.
Pekáč, který je plný dozlatova pečených masových kuliček, zasypaných parmazánem a mozzarelou (tu jsem vynechala, prostě nebyla doma, znáte to...). Toto vše obaleno výbornou, popravdě celkem tučnou smetanovou rajskou omáčkou. Bazalka. Chystala jsem brambory, uvažovala i o těstovinách, ale nakonec v nás zmizel doplněn čerstvým křupavým chlebem. Přimlouvám se - na tenhle recept si udělejte čas. Stačí jen troška času. A když pak bude pršet, dítě přinese poznámku , budete muset k zubaři a přijde výpis z účtu....všechno se s plným žaludkem této dobroty bude snášet lépe.

masové kuličky:  cca 600 g mletého kuřecího masa, půlka nadrobno nasekané cibule, 120 g strouhanky, 1 lžička sušené petržele, 1 lžička sušené bazalky, 100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 1 velké lehce našlehané vejce, 2 lžíce olivového oleje

na oleji kuličky osmahneme dohněda a dáme do pekáče

omáčka: půlka nadrobno nasekané cibule, máslo, 1 plechovka rajčat ve vlastní šťávě (dohromady rozmixovaná), 1 smetana 33%, bazalka a petržel, lžíce a půl protlaku, 2 stroužky česneku

na másle zpěníme cibulku, zalijeme plechovkou rajčat, přidáme vše ostatní

Masové kuličky zalijeme omáčkou,
zasypeme sýrem a pečeme cca 20 minut.
Hotovo.