středa 31. prosince 2014

Losos naložený v soli - Gravlax

A protože je opravdu trapné ukončit tento rok tak nějak mlčky, s příspěvkem z listopadu - i když by to vystihovalo můj letošní přístup k mému blogu:-) - připravila jsem si pro vás jako omluvu něco extra dobrého. Losos, který se nakládá na 24 hodin do soli, z vás udělá mistra předkrmů a vaši známí vás po jeho ochutnání budou oslovovat velký vezíre, když budete chtít. Navíc si  lososa nemusíte nechávat jen na večírek, s bagetou a vínem si ho můžete dopřát i jako večeři, jen co peněženka a hrdlo ráčí.
Losos nepotřebuje skoro žádnou péči, vše za vás udělá skvělá tzv. suchá marináda, která lososa připraví a maso zanechá krásně křehké, rozpadající se a se skvělou chutí. Potřebujete jenom čas. 24- 36 hodin. Za tu dobu si  tímto miláčkem v lednici vytvoříte vztah - lásku na celý život. Jako já:-)
 Upozorňuji, že je potřeba lososa vždy po 8 - 12 hodinách otočit. A je dobré ho v lednici něčím zatížit (třeba plná plechovka).
Nakládání ryb do soli je velmi oblíbená úprava ryb jak ve Skandinávii, tak třeba u indiánů, sůl maso "uvaří". Pro jistotu si ale vždycky dojedu pro lososa do Oceanu 48, u toho se nemusím bát nikdy ničeho.
Recept je z kuchařky Marcela Ihnančáka Radost vařit, k nakládání lososa ale bohužel chyběla spousta rad, které jsem si musela vyčíst jinde. Takže recept je  nakonec takovou koláží několika receptů.

1/2 kg lososa, 300 g mořské soli, 100 g krystalového cukru, kůra ze dvou citronů, kůra ze dvou limetek (nebo sušená, pokud nemáte k dispozici chemicky neošetřené), 1 malý svazek pažitky nasekaný nadrobno, kopr nasekaný nadrobno

dresink: 2 lžíce kremžské hořčice (nebo jiné celozrnné), 1 lžíce cukru, 1 lžička vinného octa, 100 ml extra panenského oleje, sůl, čerstvě mletý pepř

Filet z lososa zbavíme kůže. Na potravinovou folii nasypeme polovinu dobře promíchané směsi cukru, soli a kůry z citrusů. Na tuto směs položíme lososa a zasypeme druhou polovinou solné směsi. zabalíme do fólie. Dáme na talíři do lednice. Rybu zatížíme třeba plechovkou fazolí, nebo něčím těžkým a dáme na nejméně 24 hodin do lednice. Klidně i 36, čím déle tím líp. Občas ji obrátíme a znovu zatížíme.
Po vytažení z lednice rybu důkladně opláchneme pod tekoucí vodou. Ryba takovou matnou křehkou strukturu. Rybu obalíme v kopru a pažitce, nakrájíme na tenké plátky a zakápneme dresinkem. Podáváme s bílým pečivem.

11 komentářů:

  1. To vypadá dost zajímavě. Škoda, na dnešního Silvestra už to nestihnu, ale k nějaké večeři při svíčkách (pokud děti dovolí) . . . Jen prosím, jaký dresink používáte? Díky.

    OdpovědětVymazat
  2. NO bylo mi jasné, že na Silvestra s ním už nepomůžu:-) Recept na dresink je v popisu uvedený. Pěkného Silvestra přeju.

    OdpovědětVymazat
  3. Vanda, this looks fantastic!!! What a wonderful picture the lax in the snow!!! Great!!!
    Happy happy happy New Year
    Elisabeth

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dear Elisabeth, thank you for your nice comment.

      Vymazat
  4. Vandi, to vypadá fantasticky! A pro mě, rybožrouta, je to další meta, kterou bych si určitě chtěla splnit. Hmm, někdy určitě udělám, až se nějakou fascinující shodou náhod dostanu k čerstvému lososu :-) A do nového roku vám přeji hlavně zdraví, co nejméně stresu, hodně pohody a úspěchů nejen v kuchyni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madli, no dyť - ani nevíš jak jsem šťastná že v Brně existuje prodejna Ocean48. Je to přímo požehnání. Ovšem ne pro peněženku. Děkuju za krásné přání, tobě totéž přeju.

      Vymazat
  5. Vypadá to krásně, škoda jen, že je losos tak drahý :-(

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam, mňam, losos jakékoli podobě je boží a tenhle vypadá vážně skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,když lososa hned nespotřebuji,jsem na něj sama jak dlouho mě vydrží v lednici třeba zalitý olejem?Děkuji za odpověď :Marie

      Vymazat
    2. Dobrý den, přiznám se, že nevím, a v tomto počasí, i když je v lednici, bych se spotřebováním opravdu neotálela!

      Vymazat