pondělí 17. listopadu 2014

Voňavé dýňové sušenky s čokoládovými kousky

Ach jo,  tyhlety podzimní dny. Je tma, když dorazíte domů z práce. Víte, že budete muset svést boj v obchodě s dětskými zimními botami o nové modely - stejně hnusné jako loni, zato s goretexem - s tisícem hysterických matek. Trávíte dny nastřídačku s oběma dětmi a krabičkou antibiotik doma. No a do předvánoční nálady se vám ještě úplně nechce,  i když děti zaškrtaly již tři katalogy (celé) těch největších hračkářství a každý den připisují do dopisu Ježíškovi další a další požadavky. Podzimně voňavé sušenky, plné koření, dýně a čokolády možná pomůžou překonat blbou náladu. Při pečení se krásně nadýcháte vůně skořice, muškátového oříšku, zázvoru a čokolády. Ještě předtím ale musíte - pokud nejste vlastníkem dýňového pyré v plechovce (což asi nebudete, protože se jedná o tradiční americký výrobek) - upéct kus dýně a vyrobit z ní pyré. Trošku vám ty měkoučké dýňové polštářky připomenou perník, takže se nakonec můžete přece jen začít přelaďovat do té zmíněné vánoční nálady. A úplně nejlepší jsou ty čokoládové kousky, které se připečou na okrajích sušenek!

300 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 a 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky soli
200 g cukru krystal, 120 ml oleje, 1 velké vejce, 2 lžíce melasy, nebo javorového sirupu, vanilkový extrakt, dvě  velké hrsti  hořkých a mléčných čokoládových čoček (nebo na kousky nasekané čokolády)

dýňové pyré ( potřebné množství asi 250 g): půlku spíš menší dýně Hokkaido nakrájíme,  dáme na plech vyložený pečícím papírem a zakápneme ji mírně olivovým olejem. upečeme na plechu v troubě doměkka.  Pak rozmixujeme a necháme zchladnout.

Troubu předehřejeme na 190 C. Sypké ingredience promícháme. Přidáme dýňové pyré, cukr, olej, vejce, melasu a vanilkový extrakt. Pořádně vymícháme a ke konci přimícháme čokoládové kousky.
Na plech vyložený papírem a vymazaný máslem děláme  lžící kopečky (jedna sušenka je  cca vrchovatá lžíce hmoty) s dostatečným rozestupem (na velký plech vyjde 9 sušenek). Pečeme 12 až 14 minut, sušenky se nafouknou a zespodu by měly být zlatavé, na dotek jsou měkké. Po vytažení trošku ztuhnou, ale měly by zůstat jako měkký perník.



22 komentářů:

  1. Hmm ty vypadají moc dobře , a spojení čokolády a dýně to je moje

    OdpovědětVymazat
  2. Dost jsem uvažovala, že tam dám ještě i bílou čokoládu. Nakonec k tomu nedošlo, ale příště přijde na řadu:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Snědly se opravdu rychle, takže myslím, že je budu ještě někdy určitě potřebovat taky...

    OdpovědětVymazat
  4. Hmm, právě jsem uvažovala, jak upotřebit dýňové pyré, bo polívku už díťata nechtějí a dýňové pletýnky dojedly k svačině. Ale sušenky, to se u nás sežere hned :-) A navíc s čokoládou,mmm...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ještě chystám dýňovou pizzu s kozím sejrem! :-)

      Vymazat
    2. Tak ze sušenek se sice díky poněkud tekutějšímu dýňovému pyré staly spíše placičky, ale měly úspěch, nejen u dětí, ale i u mé mlsné tchyně, co je radši na maso, a to je co říct :-)
      A dýňová pizza s korzím sýrem zní skvěle, tu si rezervuju :-)

      Vymazat
  5. Sušenky vypadají parádně. Určitě jsou moc dobré. Děkuji za inspiraci. Hezký večer Anny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Anny, moc děkuju, to je milé.

      Vymazat
  6. Ahoj, možem sa spýtať, kde sa dá zohnať ten krásny modrý puntíkatý hrnček? a sušienky určite vyskúšam. vďaka. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DObrý den, na stáncích na trzích. Tento je myslím z Telče, ale vídávám je i v Brně na vánočních trzích.

      Vymazat
    2. Jej, vďaka, budem zháňať. Je jednoducho parádny, ako aj recepty, vďaka za ne, výborne sa podľa nich varí :-)

      Vymazat
  7. Podobný recept jsem viděla na http://www.femina.cz/recepty.html moc se to povedlo a všichni to chválili. Tohle určitě taky musím vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ach .. ty jsou nádherné!!! Z dýně se dá upéct cokoliv. Já ji miluju. www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za recept, trošinku jsem si ho upravila. Místo melasy jsem dala med a část hladké mouky nahradila špaldovou. Jsou vynikající, měkkoučké i druhý den, určitě se k nim časem vrátím. I vzhledově jsou perfektní, všem doma moc chutnaly!! Jana

    OdpovědětVymazat
  10. chachacha, nabidkou detskych bot jsem tez zhnusena a me esteticke citeni trpi:-) Neco snehulo-goretexo-sportovniho do skolky a na zahradu mame, ale slusne boty jako ze dospelacke, do mesta, ke kabatu atd, proste to u ceskych vyrobcu neexistuje. Pritom existuje cca 5 vyrobcu detskych bot a vsechny sijou to same. Pritom ty boty kvalitni jsou. To je takovy problem vyrobit jeden jednobarevny zatepleny druh kozacek pro holky bez cvocku, maslicek, motylku, snurecek, flitru atd? Mit ho v nabidce klidne 5 let? Konec obuvnicke vlozky;-) Sem si musela postezovat:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Koukám, že také moc ráda pečeš, jsi šikovná! :-) sušenky jsou krásné!
    Chtěla jsem se zeptat, jestli nespřátelíme blogy :-) Ozvi se mi na blog :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Přesně takové sušenky jsem hledala!
    Dnes jsem pekla a jsou mňamózní! :-) Recept tisknu a vkládám do "spešl" sešitku s recepty.
    Děkuji. :-)

    OdpovědětVymazat
  13. DOBRÝ VEČER, TOLIK SPOKOJENÝCH OCHUTNÁVAČŮ JSEM KOLEM SEBE NIKDY NEVIDĚLA... PEČU UŽ TŘETÍ VÁRKU A JSOU V MOMENTĚ PRYČ... DĚKUJI ZA ÚŽASNÝ RECEPT. JSOU DOKONALÉ... JJ
    PS: DOPLNILA JSEM BRUSINKAMI, SNÍŽILA MNOŽSTVÍ CUKRU A PŘIDALA MED...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost! Brusinky musí být výborné

      Vymazat
  14. Ahooj, děkuju za super recept! Měla jsem zbytek dýňového pyré (asi kilo) a celý jsem ho spotřebovala na 4 dávky těchto sušenek O:) Rodina byla nadšená a sušenky nikdy nevydržely do druhého dne...
    P.S.: Ubrala jsem cukru a půl mouky nahradila špaldovou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, hodně receptů je z amerických blogů a oni mají opravdu ty dávky cukru nadsazené

      Vymazat