úterý 14. října 2014

Jablečný koláč se soleným karamelem

Zrovna tento víkend jsem byla v Praze, stavila se do oblíbeného Angelata a dala si zmrzlinu karamel se solí. Nemusím zdůrazňovat, že karamel a špetička soli je naprosto úžasná kombinace. Sůl krásně podtrhne a vyzdvihne chuť karamelu. No a pak, jaká náhoda,  narazím zrovna na recept na koláč se soleným karamelem.  A jabkama. Jak krásně podzimní.
Původně jsem tenhle koláč chystala do divadla, na první čtenou zkoušku. Různé pracovní události se ale seběhly tak, že jsem neměla sílu, čas a vlastně ani chuť koláč ráno dokončovat. Takže jsem dneska ráno trapně koupila koblihy (no a  co sakra, však fúdblogeři taky občas večeří párky a objednávají pizzu) a vysloužila si trošku jedovatých poznámek od pana režiséra. A pak jsem přišla domů. Ušlehala kopec šlehačky a tímto naprosto luxusně dekadentním kouskem si podstatně spravila náladu. Jo a zítra jdu ráno na zas na ten pekelnej powerplate. Chtěla jsem vzít zbytek koláče do divadla, ale musela bych ho s sebou prvně ráno nést do fitness centra. Tak nevím, ale mám pocit, že i když to na dveřích v podobě nálepky nemají, vstupovat se tam s karamelovým koláčem s čepicí ze dvou šlehaček  asi nemá...Nejsem si jistá, jestli by mě nechali dát si ho tam do ledničky mezi ty nutričně vývážené tyčinky a iontové nápoje. Zábavná představa.
Jinak karamel si můžete udělat předem, v lednici by měl tak týden vydržet. Sušenková krusta se nechá noc předem ztuhnout v lednici. Pak už je to rychlovka, nenechte se odradit zdlouhavým popisem jak na to, jen natřete karamelem, dodáte jablečnou směs a vyšleháte šlehačku. Chtěla jsem, aby koláč vypadal líp a v náhlém pomatení smyslů, kápla jsem do jablečné směsi kapičičičku barviva. Blbec. Nedělejte to. Ale chutná výborně.

Sušenkový základ:
220 g celozrnných sušenek, špetka zázvoru, 120 g másla, špetka soli

Sušenky rozsekáme v mixeru, přidáme zázvor, špetku soli a povolené máslo. Vzniklou hmotou naplníme dno  dortové formy (průměr 24 cm), které jsme vyložili pečícím papírem - pro pozdější jednodušší manipulaci. Okraje koláče by měly být trošku vyšší.

Jablečný krém
2 zelené jablka, 2 vajíčka, cukr moučka podle chuti, šťáva z jednoho citronu, 60 g másla

Jablka oloupeme a na kostičky nakrájené ho dáme do hrnce se šťávou z jednoho citronu a vaříme, dokud nejsou měkké. Rozmixujeme, přidáme máslo a cukr, vrátíme na oheň a mícháme dokud se máslo a cukru nerozpustí. Metličkou mírně našleháme vejce a přidáme do nich pár lžic směsi. Postupně vmícháme směs celou a vrátíme ji na sporák. Za stálého míchání  na mírném ohni pomalu vaříme, dokud směs neztuhne (cca 10 minut). Směs pak ztuhne ještě víc při chlazení. Krém slijeme přes cedník a pokud chceme, můžeme ve sterilizované sklenici uchovat až 4 týdny.

Solený karamel:
150 g cukru krupice, 30 ml vody, 100 ml creme fraiche, 30 g másla, vločky soli Maldon (nebo prostě sůl:-)
Nachystáme si vedle sporáku pánev, do které dáme studenou vodu. V hrnci se silným dnem dáme rozehřát cukr s vodou. Nemícháme, občas jen s hrncem zahýbáme. Zároveň vedle v hrnci  pomalu rozehřejeme máslo s creme fraiche. Jakmile (asi po sedmi minutách - mně to tedy trvalo déle) začne mít směs jantarovou barvu, opatrně (pozor, směs hodně bublá a pění) vlijeme creme fraiche. Ihned dáme hrnec zchladit do připravené pánve, aby dále netmavnul. A dáváme pozor, aby se voda nedostala do karamelu. Zní to trochu složitě a dobrodružně, ale není třeba se bát. Nakonec přidáme špetku soli

Šlehačka
2 smetany na šlehání, trochu cukru,  hnědý cukr nebo nadrcený karamel na posypání.
Šlehačku vyšleháme s trochou cukru.

Sestavení:
Na sušenkový základ natřeme solený karamel, pak rozetřeme jablečnou směs a navrch ozdobíme šlehačkou a drceným karamelem.





6 komentářů:

  1. Vypadá krásně a solený karamel naprosto miluji a ve spojení s jablíčky , je to podzimní dobrůtka jako vyšitá :)

    OdpovědětVymazat
  2. ANo, to je. A myslím že kombinace solený karamel, burákové máslo a čokoláda by taky nebyla k zahození...:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vandi, ty tvoje úvodníky mě vždycky úplně rozsekají :-) Když si představím tenhle nádherný koláč nadupaný máslem a cukrem mezi těmi proteinovými tyčinkami a ioňtáky, tak se musím řehtat. Hele, ve skutečnosti je pivo nejlepší ionťák, takže proč by tenhle báječný koláč nemohl být zdravou svačinkou po výživném cvičení?
    Kombinace jablek a soleného karamleu je neskutečně dobrá! Musím vyzkoušet, teď začíná pravý hnusný a upršený podzim a na ten je dávka karamelu a šlehačky úplně nejlepší :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak konec příběhu s tímto koláčem byl velmi nepřekvapivý - ráno už stejně nebylo co nosit:-D

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to nutně potřebuju ochutnat! :-)
    Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednoduchá rada, Báro:-) zkus ho a dej vědět, jestli chutnal!

      Vymazat