čtvrtek 1. května 2014

Citronový cheesecake s krémem Lemon curd

Už nikdy si nemusíte kupovat Lemon curd v Marks and Spencer. Hodí se na různé moučníky a cheesecaky a já věřím, že pro něj najdete i další uplatnění. Kdyby nic jiného,  dá se velmi dobře ujídat ze sklenice v lednici v průběhu dne i večera, což jsem osobně  vyzkoušela.  Citrónový cheesecake v kombinaci s tímto sametovým krémem se u vás v lednici dlouho nezdrží.
Zobrazený citrónový mazel byl stvořen pro každoroční velikonoční veselici rodičů a dětí ze spřátelených rodin. Stačila jsem ochutnat jedno sousto a pak koláč zmizel, takže si dovolím usuzovat, že chutnal. Trošku mi vadila ta zdravá, skoro oranžová barva krému z domácích vajec, z kupovaných by jistě vypadal více citrónově. Pak jsem to ještě dorazila zvolením modrého pozadí při focení. Ve skutečnosti koláč nevypadal tak křiklavě pomerančový, nebojte se...
Pokud jste cheesecake nikdy nedělali, prosím, přečtete si podrobný návod zde.

160 g cereálních sušenek, 4 lžíce změklého másla, 2 lžíce třtinového cukru

Sušenky s cukrem promixujeme s máslem. Hmotu namačkáme na dno dortové formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Boky formy vymažeme máslem. Z alobalu utrhneme dva pláty, ty přeložíme přes sebe a doprostřed položíme formu a okraje alobalu zvedneme okolo formy. Tak zamezíme tomu, aby se k formě při pečení ve vodní lázni dostala voda.

náplň: 270 g cukru moučka, 80 ml štávy z citronu ( 1 - 2 citrony), lžíce citronové kůry, 750 g sýru Philadelphia, 4 vajíčka, 2 lžíce vanilkového extraktu, větší špetka soli, 150 ml smetany na šlehání.

Vše opatrně smícháme. Dáváme pozor, abychom nešlehali na vysokou rychlost a nedostali tak do směsi moc bublin. Směs nalijeme na připravený korpus ze sušenek. Pečeme v dobře vyhřáté troubě (170 C) asi hodinu. Po vypnutí necháme v troubě vychladnout (cca 5 hodin). Ani při pečení troubu neotevíráme.

Lemon curd: 3 vejce, 240 g cukru krystal, 80 ml citrónové šťávy, 70 g másla, lžička chemicky neošetřené  kůry

Vejce, cukr, citrónovou štávu mícháme a  zvolna vaříme ve vodní lázni (na hrnci s vodou miska - tak, aby se nedotýkala hladiny). Teplota směsi by neměla přesáhnout 80 C. Vaříme při této teplotě cca deset minut za stálého míchání. Až směs zhoustne a je povařená, vypneme, vmícháme máslo a kůru. Do sklenice můžeme nalít přes cedník, abychom se zbavili případných žmolků. Skladujeme ve skleničce v lednici.
! Pozor! Nikdy nepoužívat kovové rezavějící metly, nádoby atd. Citronová směs je agresivní a navíc přejme nepříjemnou kovovou chuť.









12 komentářů:

  1. Ten vypadá naprosto dokonale, hned bych si kousek (dva, tři...:D) dala!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, strašně se mi líbí tvoje recepty, ale bohužel se v článcích špatně orientuji. :/ Neber to, prosím, jako kritiku, ale spíš doporučení. :))) Mohla bys třeba psát ingredience do odrážek, nebo něco tučně.. :) Cheesecake vypadá skvěle a určitě mi bude i chutnat! :) recept si hend napíšu.. :) :) www.corculum.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Můj ty světe, ten je úžasný! Bud ho muset brzy prubnout, do horkých dnů bude ideální. A ty kandované citrony jsi vyráběla jak?

    OdpovědětVymazat
  4. dort vypadá opravdu úžasně i na pohled chutná ;)
    bohužel u nás nebude - pečení ve vodní lázni si radši ani nepředstavuju :))

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý deň Vanda,

    oslovil nás a páči sa nám Váš blog s receptami, ktoré skúšate a vytvárate v kuchyni. Máte záujem o spoluprácu so stránkou NajRecept.sk? Cieľom stránky je združovať odskúšané recepty nadšencov varenia a bloggerov.

    Spolupráca by spočívala v tom, že by sme niekoľko receptov od Vás preniesli na našu stránku, kde by sme Vám vytvorili profil s popisom a odkazom Vašej stránky, pričom každý recept by sme pridávali pod Vaším profilom.

    Príklad môžete vidieť napríklad tu:
    http://najrecept.sk/2013/10/cesto-na-kysnute-buchty-kolace-a-zaviny/
    a Váš profil by vyzeral nasledovne: http://najrecept.sk/author/moj-sladky-svet/

    V prípade záujmu nás prosím kontaktujte na e-mail najrecept@najrecept.sk.

    Ďakujeme za skorú odpoveď a prajeme pekný deň!
    S pozdravom,
    NajRecept.sk

    OdpovědětVymazat
  6. Ohledně lemon curd s Vámi musím naprosto souhlasit :o) v Marks and Spencer jsem si ho nikdy nekupovala, ale jakmile jsem ho poprvé udělala doma, bylo to jasné, úžasná dobrota, na kterou se chodí jen tak se lžičkou do lednice. Mimochodem Váš cheesecake vypadá krásně :o)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá fantasticky! :) Na lemon curd se už strašně dlouho chystám, tak už bych se do něj vážně mohla pustit :)

    OdpovědětVymazat
  8. juuu to vypada skvele! a urcite to i tak chutna, hned bych si dala, mnaaaam

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O NEREZOVÝ ŠEJKR na koktejly nebo kávičku
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/05/letni-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to velice dobře :) Určitě to v nejbližší době vyzkouším! .)

    OdpovědětVymazat
  10. pozvánka na soutěž o nerezový šejkr, ideální na léto :)
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/05/letni-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  11. Tak já už ho zkusila a nemá chybu! Je to ten typ dezertu, který by jste si vychutnali nejraději velkou lžící a úplně sami. Doporučuju, tímhle nikoho nezklamete, musí chutnat každému :-)

    OdpovědětVymazat