úterý 15. dubna 2014

Parmazánové kuřecí kuličky v tomatové omáčcce

Milí přátelé, vy, které zlobí mé stále se protahující intervaly (už ani nemůžeme mluvit o intervalu, já vím) svítá vám naděje. Můj syn (dmu se pýchou a zároveň se také trochu stydím:-) se přihlásil (sám!) do kroužku vaření. Pravdou je, že potěšena jsem z celé rodiny pouze já. Otec a dědeček, bláhoví snílci o Vojtově sportovní kariéře,  museli polknout hořkou pilulku. Tak snad si ten blog  náš holomek povede zodpovědněji než já. Ale zpátky k receptu.
Pekáč, který je plný dozlatova pečených masových kuliček, zasypaných parmazánem a mozzarelou (tu jsem vynechala, prostě nebyla doma, znáte to...). Toto vše obaleno výbornou, popravdě celkem tučnou smetanovou rajskou omáčkou. Bazalka. Chystala jsem brambory, uvažovala i o těstovinách, ale nakonec v nás zmizel doplněn čerstvým křupavým chlebem. Přimlouvám se - na tenhle recept si udělejte čas. Stačí jen troška času. A když pak bude pršet, dítě přinese poznámku , budete muset k zubaři a přijde výpis z účtu....všechno se s plným žaludkem této dobroty bude snášet lépe.

masové kuličky:  cca 600 g mletého kuřecího masa, půlka nadrobno nasekané cibule, 120 g strouhanky, 1 lžička sušené petržele, 1 lžička sušené bazalky, 100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 1 velké lehce našlehané vejce, 2 lžíce olivového oleje

na oleji kuličky osmahneme dohněda a dáme do pekáče

omáčka: půlka nadrobno nasekané cibule, máslo, 1 plechovka rajčat ve vlastní šťávě (dohromady rozmixovaná), 1 smetana 33%, bazalka a petržel, lžíce a půl protlaku, 2 stroužky česneku

na másle zpěníme cibulku, zalijeme plechovkou rajčat, přidáme vše ostatní

Masové kuličky zalijeme omáčkou,
zasypeme sýrem a pečeme cca 20 minut.
Hotovo.

12 komentářů:

  1. Nadhera a inspirace :-) jen dotaz... ten parmezan patri i do kulicek i posypat? Nebo jen posypat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. i i. Napsala jsem to nesrozumitelně. Plus navrch ještě mozzarela. Shreded.

      Vymazat
  2. Ty jsou náídherný, budu se muset inspirovat :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, ty vypadají úžasně! Moc by chutnaly mým dětem, takže je budu muset někdy vyzkoušet. Hmmm, úplně cítím tu božskou vůni! A je super, že se synek pomamil, moc se těším na jeho recepty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo Madli to se těš i já se těším. Chlapi mají ve vaření větší fantazii:-)

      Vymazat
  4. tak do těch se asi nepustím - nemám ráda parmazán, ale už jsem podle tebe dělala dvakrát škvarkové placky - jsou přesně jako od babičky, trhací buchtu to už ani nepočítám kolikrát - sice přes Marynu, ale i tak výborná - slanou variantu taky určitě vyzkouším a starbuks mrkvový dort je opravdu ten opravdový - mám na to doma dva mlsný čumáky ;) - moc díky za blog!!!! Pavlína

    OdpovědětVymazat
  5. ještě jsem zapoměla - synkovi moc fandím! ;)
    jo a dcera , která jinak sotva zvládne čaj ,dělala domácí nutelu na prezentaci do školy a taky všechno klaplo ;)
    super všechno popsané, žádné křeče se zdravou výživou, fakt 1* Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy Pavlínko, to tak moc potěší, takovéá slova. Děkuji za chválu, budu se snait, aby se ti zde líbilo i nadále.

      Vymazat
  6. Vandi, je to pokrm bohů! Dneska večer uvařeno a ochutnáno (a bude na zítřejší oběd) a mám co dělat, abych pořád nechodila do pekáčku užírat! Chutná moc i mému mlsnému muži, který jinak rajčatové omáčky nemusí, ale tahle krásně hebce smetanová, hmmm, to je blaho!
    Stačilo mi ochutnat jen trošku a všechny starosti s batoletem, co se nechce vzdát plínek, s otravným dítkem s angínou a přepracovaným manželem se rozpustili v obláčcích pečených kuliček, mozzarelly a té nejbáječnější omáčky, co jsem kdy jedla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty Madli, tak stavnatou pochvalu jsem snad jeste nikdy nevidela. Mam velkou radost ze ti to tak chutnalo!

      Vymazat