pondělí 30. prosince 2013

Křupavé zeleninové chipsy

Uf. Tak cukroví pomalu mizí. Po návštěvách a vyjídání příbuzných jsem dostala chuť na něco slaného a zároveň (ehm...) lehkého. On to ani není recept. Ale je to tak dobré, že pokud jste se do nich ještě nikdy nepustili, měli byste to udělat hned. Na zítřejšího Silvestra nebudou na stole chybět. Ovšem abyste si nemysleli, že budeme jen chroupat zeleninu...nebude tam chybět také toto a toto. Na křupavé zeleninové chipsy se hodí hrubozrnná sůl, smíchaná třeba s rozmarýnem, sušeným česnekem...nebo prostě s kořením které máte rádi. A můžete si k tomu dát nějaký dip, třeba z kysané smetany. Ale to jsem ani nestihla, jak rychle zmizely. Po pravdě jsem je snědla ještě při focení...
Kristýna a Vojta s díky odmítli, ale to jen proto, že jsem jim já trouba řekla, že je to pečená zelenina. Mea culpa.


mrkev, celer, kořen petržele, batáty, řepa,  brambory ...prostě co máte, 2 lžičky oleje, sůl, koření dle chuti

Základem je nakrájet zeleninu - já jsem kombinovala celer, mrkev a petržel - na úplně tenounké plátky (díky Ježíšku za ten super nový ostrý nůž!). Tyto plátky rozprostřeme na plech. Pokapeme olivovým olejem a pečeme až jsou křupavé a zlatavé. A rozhodně si mezitím nebarvěte vlasy, nebo dopadnete jako já, s jedním luxusně černým plechem. Trvá to něco mezi 10 - 20 minutami.
Hotové posypeme kořením se solí. Pokud chceme konzumovat později tak nesolíme! Jinak křupavé plátky zvlhnou.

pondělí 23. prosince 2013

Vánoční medovníčky

Zatímco tohle píšu, na plotně se vaří hrachová polívka. Tu z kapra dostanu zítra od našich, protože polévku z kapra neumím. Děti si vystřihly ze Sluníčka Betlém, polovina ovcí nemá hlavu. Kristýnka tančí na koledy, které jsem si konečně pustila. Letos (stejně jako loni)  nemáme umytá okna, na zahradě stále stojí schody do nafukovacího bazénu. Jsme ve skluzu a asi budeme už celý život.  Ale nějaké to cukroví jsem stihla, vaječný koňak (koupený!) je v lednici, vánočka (jo, taky koupená) je na stole. Dárky mám skoro všechny zabaleny a teď už se prostě strašně těším na to, jak se budu dívat na děcka při tom rozbalování. Já vím, že tenhle recept nestihnete upéct, ale příští rok to opravdu zkuste. Koneckonců tyhle medovníčky můžou působit efektně na kterékoliv jiné oslavě. Krom párty u bazénu, tam mi  nevímproč přijdou mimo...
 Tohle cukroví je u nás jedno z nejoblíbenějších a už vlastně přesně nevím, kde jsem k němu přišla. Faktem je, že skoro každému velice chutná a až ho zkusíte upéct budete rozdávat recepty na všechny strany. Posledním impulsem k tomu, že tohle cukroví už letos opravdu musím dát na blog, bylo přerušení školkové besídky a hlasité dotazování  se ostatních rodičů na to, kdo že prý dělal tohle cukroví. Tak jsem si nechala načechrat své kuchařské ego a druhý den rozdávala papírky s receptem. No a vy to máte tu i s fotkou těch malých kulatých krasavců na řezu.
A milí moji! Mějte krásné a klidné svátky!

120 g másla, 120 g medu, 140 g moučkového cukru,  2 vejce, 2 lžičky sody, 500 g hladké mouky
krém: 1 karamelizované salko, 1 máslo (necelé)
na obalení: drť z pár těchto medových koleček, mleté vlašské ořechy

Z uvedených přísad vymícháme těsto, necháme den odpočinout v lednici. Vykrájíme z něj kolečka, která pečeme na 180  C až mají krásnou zlatou barvu. Tato kolečka pak spojujeme krémem - vždy 3 kusy. Na spodní přijdou povidla (nebo může být pouze krém, mně to s povidly přijde zajímavější). Následuje krém. Pak natřeme boky medovníčků a obalíme v ořechové drti. Necháme cca týden odležet.



sobota 14. prosince 2013

Cantuccini

Tyhle zimní sušenky nedají skoro žádnou práci. A to ani vyrobit. Ani sníst. Vytáhněte si z tajné skrýše nějaké to portské, zapalte si vánoční svícínek, nepořádek zakopněte za gauč a udělejte si krásnou chvilku. Tyhle sušenky jsou pekelně tvrdé a křupavé a chutnají skvěle, když je namáčíte do nějakého dobrého dezertního vína. Ale co, klidně i do čaje. Vzkazují moje děti. Recept je od Emanuela Ridiho a vzhledem k tomu, jak často si cantuccini kupuju, prostě nechápu, proč jsem je zkusila až teď. Reálně hrozí, že je sním všechny sama. Takže je asi zopakuju a zařadím  mezi naše české vánoční cukroví. Letos jsem kromě perníčků vynechala vše, co vyžaduje nějakou  zvýšenou výtvarnou aktivitu. Protože jsme si před třemi lety nadělili týden před vánocemi Kristýnku, jsem nucena kvůli zachování spravedlnosti mezi sourozenci současně s vánočním cukrovím vyrábět taky dort a plácat marcipánové figurky. No a tyhle cantuccini se nezdobí a přesto na řezu s mozaikou z mandlí a lískáčů vypadají dobře.

2 vejce, 250 g cukru krystal, 250 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, citronová kůra, 125 g loupaných mandlí, 125 g neloupaných mandlí, 125 g lískových ořechů

Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Vmícháme ořechy. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, na plech vystlaný pečícím papírem vytvarujeme dva válečky a pečeme na 180 C cca 20 - 25 minut. IHNED po vytažení z trouby nakrájíme ostrým nožem!!!