neděle 3. listopadu 2013

Kuřecí špízy Teriyaki

Nojo, jsme stále infekčními nosiči spálové angíny,  takže pozvání na nedělní oběd nikde. V lednici pouze kuřecí prsa. Nakonec jsem z toho, musím se pochválit, vybruslila celkem dobře. Tohle kuře je rychlovka, navíc moc dobrá. Kousky kuřete můžete buď grilovat, nebo jednoduše péct v troubě a při pečení postupně potírat marinádou. Podáváme s rýží nebo rýžovými nudlemi a zeleninovým salátem. Na rýži nebo nudlích se bude pěkně vyjímat nať jarní cibulky. Nebo pórek.
Děti ocení umístění masa na špejli. Navíc se pak (tedy rozhodně moje děti ano) mohou "mečovat" rovnou  u oběda. Nudle samozřejmě berou mezi dva prsty. Prostě kultivované nedělní stolování.

1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce studené vody, 110 g cukru hnědého, 110 ml sójové omáčky Kikkoman, nebo jiné kvalitní, 80 ml jablečného octa, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky mletého zázvoru, mletý pepř podle chuti, kuřecí kousky ( pokud z celého, tak bez kůže)

ingredience pomalu  za stálého míchání uvedeme k varu. Jak omáčka bublá a zhoustne, hned ji vypneme a odstavíme. Ze zchladlé omáčky si trochu odlijeme na servírování, zbytek použijeme jako marinádu na maso, které v ní necháme marinovat cca 1 hodinu. Poté kuřecí kousky napícháme na špíz a grilujeme, nebo pečeme v troubě na 210, za potíráme zbytkem marinády. Upečené kousky můžeme zasypat sezamovým semínkem a podáváme s teriyaki marinádou.