pondělí 28. října 2013

Jablečná povidla

V tomhle  - zatím ještě barevném -  ročním období může člověk přijít jednoduše k nachlazení, ke spálové angíně, i k pytli jablek. No a protože se nám dostává všeho zmíněného měrou vrchovatou, je mi umožněno zůstat doma (poprvé v životě na regulérní neschopence) a pomalu vařit povidla. Jablečná povidla. Neskutečně výborná povidla.
Mám z nich radost o to větší, že každoročně dostávám od našich z chaty košíky koženostrupatomoučnatých jablek, které jsou prý "lepší než kupovaný, já nevím co furt máš" a já nikdy úplně nevím co s nimi. Samotné nám prostě nechutnají. Mošt vyrábí naši, Calvados taky bude... Jasně, moučníky...ale v tomhle množství bych musela dělat závin 5 x do týdne, to bych si musela troubu přestěhovat  i do kanceláře. A kdo by to taky pořád jedl, že...
No prostě - povidla byly jasná volba. Spotřebujete spoustu jablek i elektrické (nebo plynové, vyberte si) a své energie, ale zato se stanete vlastníky několika pečlivě střežených sklenic, které můžete použít na voňavé skořicové cukrované palačinky či lívanečky, můžete je přidat třeba ke kachním prsíčkům, k sýrům....namazat na křupavou housku nebo zapéct do sladkého toustu. A taky sníst lžící rovnou ze sklenice. Při přípravě voní tak, že budete vystaveni neustálým dotazům -"kdy už to bude", a "vážně nic nepečeš, to tak voní ty povidla?" a vy si budete připadat jako dokonalá hospodyňka, budete mít chuť si obléct čepeček a károvanou zástěrku a při usrkávání horkého čaje a léčení se z nachlazení Vám prostě bude hned mnohem líp.
 Pokud máte pomalý hrnec, je to naprostá brnkačka. Pokud ne, budete muset hlídat a chodit míchat, dělat na co nejmenší stupeň, ale jde to taky.

2,6 kg jablek (nejlépe různé druhy), 200 g krupicového cukru, 200 g hnědého cukru, lžíce skořice, 1/4 lžičky drceného hřebíčku, 1/4 lžičky muškátového oříšku, 1/2 lžičky soli, 1 lžíce vanilkového extraktu

Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na proužky. Dáme je do pomalého hrnce - nebo do normálního, silnostěnného...a v pomalém hrnci vaříme na stupeň 1 cca 8 hodin. V normálním hodně pozvolna cca 3 - 4 hodiny... a mícháme! Na konci můžeme rozmixovat úplně najemno, naplníme do sterilizovaných sklenic a otočíme vrškem vzhůru. Necháme zchladnout a je to.


sobota 19. října 2013

Dýňová roláda s cream cheese náplní

Tak to dopadá, když se spěchá. Nalila jsem těsto na menší plech a z rolády je neúhledné, přelamované poleno. Tak jestli vás design této jinak výtečné rolády neodradí, dejte vědět, jestli se vám povedla hezčí. Vlastně ani nemusíte, je jasné, že se vám povede hezčí. Přemýšlím, že tuhle roládu příště udělám jako buchtu a ušetřím si hodně vzteku. Řezy nalité do menšího plechu, nahoře pomazané krémem a posypané skořicí by mohly vypadat taky dobře. A chutnat báječně budou tak jako tak. Nojo, ale když mě právě zaujal ten fór, že je to dýňová roláda....Tak se rozhodněte sami, nechám to na Vás.  A plánuju ji zopakovat a přijít na to, proč se mi tak lámala.
No a recept je to americký, takže můžete čekat nahrazování dýňového pyré z plechovky a výrobu domácí směsi na "pumpkin pie".
Poznámka: dýňové pyré - dýni oloupeme, nakrájíme na kousky a zakápneme olivovým olejem. Pečeme cca třicet minut na 200 C. Poté rozmixujeme a necháme zchladnout.

180 g hladké mouky, 240 g cukru krystal, 1 čajová lžička sody,  2 lžičky směsi koření na dýňový koláč: 1 lžička mleté skořice, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 1/4 lžičky muškátového oříšku, 1/8 lžičky drceného hřebíčku, 240 g dýňového pyré (asi polovina středně velké máslové dýně) , 3 vejce, 1 lžička citronové šťávy, cukr moučka na poprášení

náplň: 80 g másla, 250 g philadelphie, 240 g cukru moučka, lžička vanilkové esence

Všechny sypké suroviny na náplň smícháme, přidáme dýňové pyré, vajíčka a citronovou šťávu. Vymícháme těsto, které nalijeme na plech vyložený pečícím papírem (velikost asi 25 x 40 cm). Pečeme na 180 C něco kolem 15 - 20 minut. Na chystáme si na stůl čistou utěrku, kterou poprášíme moučkovým cukrem. Roládu na ni překlopíme, papír sloupneme. Roládu stočíme i  s utěrkou a necháme vychladit.
Připravíme si náplň: povolené máslo vyšleháme s philadelphií a cukrem s esencí. Roládu rozvineme, potřeme a zavineme. Necháme vychladit. Při podávání můžeme trochu poprášit cukrem se skořicí, nebo samotnou skořicí.

úterý 8. října 2013

Dýňová galette s kozím sýrem a bylinkami

Tak už je to tady. To se pořád vyhrožovalo - "počkej až půjdeš do práce, to tě to vaření a blogování přejde" a už to máme tady. Můj pocit viny je těžší než Vojtova aktovka... tak tímto se omlouvám všem vám, co jste marně čekali celý minulý měsíc (!) na nějakou novinku.
Psát o tom, co obnáší nástup dítěte do školy snad ani nemá význam. Ovšem v kombinaci s nástupem matky do práce a druhého dítěte do školky máme jednoduchý příklad jehož výsledkem je a) jídlo od babičky vyžebrané při vyzvedávání dětí, nebo za b) knedle s vajíčkem a významné komentáře manžela, jestli to jako budu fotit na blog, popřípadě a velmi svátečně za c)těstoviny s čímkoliv. Uvařila jsem asi tak 3 jídla, která by si možná umístění na blog zasloužila ovšem pro změnu jsem je nestihla vyfotit. Tož tak to se mnou teď je. Ale bude líp, já tomu věřím!
A teď k receptu. Dýně jsou všude kam se podíváš a já mám radost! Tohle je celkem rychlovka, pokud nepočítám, že dýni si musíte předpéct. Je to moc dobré, milovníci kozího sýra zaplesají. Tak tady to je a recept je mírně upravený odtud.

1 dýně Hokkaido, 8 stroužků česneku,  1 cibule, snítka čerstvého rozmarýnu nasekaného nadrobno, 2 lžičky sušené šalvěje (nebo osm lístků čerstvé), sůl, pepř, 120 g tvrdého kozího sýra (nebo např Pecorino), 1 vejce

těsto : 250 g hladké mouky, 170 g másla, půl lžičky soli, 80 - 120 ml ledové vody

Troubu předehřejeme na 190 C. Dýni rozpůlíme a vydlabeme semínka. Potřeme ji mašlovačkou namočenou do olivového oleje. Do vzniklé prohlubně v dýni položíme stroužky česneku a dýni překlopíme na plech vyložený papírem tak, aby byla řeznou stranou dolů (takže česnek je vlastně přiklopený dýní:-) Dýni s česnekem pečeme cca 40 minut.
Mezitím si připravíme těsto - ingredience smícháme, vypracujeme těsto a utvoříme kouli. Dáme na půl hodiny do lednice.
Na pánvi osmahneme cibuli a přidáme pečenou dýni s česnekem,  rozmačkanou vidličkou,  pak bylinky, sýr, sůl a pepř. Těsto rozválíme na větší kruh, do středu naneseme dýňovou hmotu a rozetřeme do cca 6 cm od kraje. Kraje přehneme nahoru přes hmotu, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dokud není těsto upečené dozlatova.