sobota 31. srpna 2013

Bezlepkové květákové placičky s mozzarellou a česnekovým dipem z kokosového mléka

Květákové karbanátky, přiznejme si, nejsou zas až taková specialita. Tyhle se ovšem liší v tom, že jsou   relativně zdravé a ke všemu ještě pečené. Takže méně práce. A protože se v nich používá kukuřičná mouka, hezky křupou. A pozor - poslední nesporná výhoda - pečou se ve formě na muffiny, takže odpadá pracné tvarování a  následné nadávání nad rozpadlým karbanátkem v pánvi.
Vojta s Kristýnou se o ně porvali, já jsem jenom ochutnala protože na mě nezbylo. Co se u dětí naprosto nechytilo a naopak u mě zabodovalo na celé čáře, byl skvostný dip s kokosovým mlékem. Možná to může znít divně, ale s těmito karbanátky to prostě skvěle sedí. Recept je zde:

1 květák, spíše menší - nasekaný nadrobno, 1 mozzarella, 2 vajíčka, půl lžičky soli, mletý pepř, cca 50 - 70 g kukuřičné mouky

dip: 2 lžíce majonézy, 5 lžic kokosového mléka, lžička citronové šťávy, stroužek česneku, sůl, pepř (možné taky přidat kopr)

Troubu vyhřejeme na 180 C. Formu na muffiny vytřeme mírné olejem. Nasekaný květák smícháme s mozzarellou nakrájenou na drobné kostičky, s rozšlehanými vajíčky, solí a pepřem a moukou. Tuto směs namačkáme a udusáme lžící do formy na muffiny, tak aby dosahovala vždy max do poloviny. Povrch karbanátků můžeme ještě jemně přetřít mašlovačkou s olejem. Pečeme asi 30 minut, prostě dozlatova. Pak vyklopíme a podáváme s dipem.

čtvrtek 22. srpna 2013

Malinový koláč ve stylu Chinois

Malinová fantazie. Nadýchané těsto se spoustou malin, zalité máslovou  cukernou polevou. U originálního receptu, který se jmenuje v překladu něco jako " koláč ze švýcarských rolek", byste mohli vidět krásné, pravidelné cákance polevy, mezi kterými se třpytí jako rubíny obrovské maliny. Ale protože jste u mě, můžete vidět tak leda dosti rustikální koláč se stopami po rozteklé polevě. Ale. Ta poleva se chytře vsákla do těsta k malinám a tomuhle koláči dodala třetí, nebeský rozměr. Tak myslím, že bychom se mohli vykašlat na design a napráskat se tímto naprosto úžasným zázrakem s malinami. Co?
Pokud mě budete následovat, možná budete stejně jako já v některých chvílích pochybovat o zdaru. Prvně jsem pochybovala, když mi došla mouka a já ji trošku nastavila hrubou moukou, které jediná byla doma. To fakt nedělejte, i když mi to náhodou vyšlo a nikde se tento nedostatek neprojevil. Podruhé jsem  pochybovala, když se těsto, v němž byly zmrzlé maliny zabaleny, mělo nechat dvě hodiny kynout. Chodila jsem se dívat na studené zamotané těsto, skrčené u dna dortové formy, ve kterém tály maliny. No, řekla jsem si, že prostě budu následovat recept, strčila těsto do trouby a naštěstí vyběhlo. Doufám, že to nebyla náhoda a navzdory nezvyklé přípravě to zkusíte a následně mě neproklejete...

těsto: 240 ml mléka, 180 g cukru krystal, 125 g povoleného másla, 1 a 1/2 lžíce instantního droždí, 2 velká vejce, 1/4 lžičky soli, cca 650 g hladké mouky (mouku přidávat postupně a v takovém množství, aby  vzniklé těsto nelepilo)

náplň: 350 g zmrzlých malin, 80 g cukru krystal, lžička kukuřičného škrobu

poleva: 3 lžíce rozpuštěného másla, 80 g cukru moučka, 1 a 1/2 lžíce smetany

mléko zahřejeme tak, aby mělo tělesnou teplotu, přidáme cukr a kvasnice. Necháme 5 minut stát. Pak přimícháme sůl, vajíčka  a přidáváme mouku. Po vypracování nelepivého těsta jej v míse zasypeme troškou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu až dvě kynout.
Pak vyválíme obdélník velikostí 20 x 40 cm.  Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou. V misce promícháme cukr a škrob, nasypeme do této směsi maliny, které cukrem a škrobem obalíme. Pracujeme rychle, aby nám maliny nezačaly tát. Rychle jimi pokryjeme těsto, které podélně smotáme v roládu a tu nakrájíme na cca 10 stejných kusů. Ty naskládáme řeznou stranou navrch do vymazané a vysypané dortové formy. Přikryjeme utěrkou a opět necháme hodinu až dvě hodiny kynout. Troubu předehřejeme na 210, vložíme koláč, po chvíli ztlumíme na 200 C a koláč v ní pečeme asi 30 minut. Pokud začíná nebezpečně tmavnout, přikryjeme vršek koláče alobalem. Po vytažení z trouby necháme chvíli chladnout a pak polijeme polevou.





pátek 16. srpna 2013

Rozmarýnové grissini s olivovým olejem

Taky už vám ve schránce přistávají letáky nabízející všemožné papírenské zboží typu "Hurá do školy"?  I když už do školy dávno nechodím, mám ze zralých jeřabin a nákupů v papírnictví stažený žaludek. A letos vlastně právem, protože Vojta nastupuje do první třídy.
Zatím si ale ještě míním užívat prázdnin a grilování a koupání v bazénku a nicnedělání a nikamnemusení. Aby bylo na podzim nač vzpomínat. No a jedna z moc dobrých a takřka bezpracných zábav může být třeba šoulání těchto výborných italských tyček, které jste si možná dávali na dovolené.
A nepotřebujete k nim takřka nic...
Ještě pozor, pro návštěvu dělejte rovnou z dvojité dávky, protože jsem z jedné dávky měla asi 15 tyček...což tak akorát  pokrylo domácí potřebu.
A uzavřené v nádobě je můžete uchovat...třeba měsíc!!!

220 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžíce prášku do pečiva, 3 lžíce olivového oleje, 120 ml vody, 1 lžíce nasekaného rozmarýnu, sezamové semínko nebo mák na posypání (anebo taky nic)

Troubu předehřejeme na 200 C. Z uvedených surovin vymícháme těsto - prvně smícháme sypké pak přidáme tekuté. Z těsta si uděláme bochánek  a z něj nože ukrajujeme po částech. Z každé uválíme a ušouláme co nejhezčí tyčku. Tyčky skládáme vedle sebe na plech vystlaný pečícím papírem. Nemusíme ani dělat veliké mezery, moc nenabudou. Grissini pak potřeme trochou olivového oleje, posypeme čím chceme a pečeme dozlatova.