pondělí 29. července 2013

Borůvkovo cheesecakeová zmrzlina


Mít blog není jen tak. Může být 36 C a vy můžete zrovna balit na cestu někam, kde bude zcela jistě 40 C. Ale příspěvek na dobu, co tu nebudete, prostě nachystat musíte. No nemusíte, ale když já jsem si slíbila, že o prázdninách, když už tedy nechodím do práce, budu prostě k blogu poctivější. Tak tady to máte. Je to zmrzlina velmi dobrá a k přípravě jednoduchá. Vyhnete se manipulaci se žloutky, čehož se často začátečníci s domácí zmrzlinou bojí. A jestli si ji uděláte, vzpomeňte si na mě, budu se tou dobou pravděpodobně polévat vodou z láhve ve stojící koloně kolem Záhřebu. Ale co by člověk pro prázdniny dvou "kdyužtambudeme" miláčků neudělal, že...Dobře mi tak.


zmrzlinový základ: 400 ml smetany na šlehání,  1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka, 2 balení Philadelphie, lžička vanilkového extraktu (možno dosladit dle chuti, nezapomeňte že směs na zmrzlinu má být o něco sladší, chladem se cukr v chuti víc ztratí)

borůvková směs: 400 g borůvek, tři lžíce cukru, dvě lžičky citronové šťávy

Nejprve v kastrůlku na středním ohni povaříme borůvky s cukrem a citronem. Počkáme až borůvky pustí šťávu a necháme chvilku bublat až směs zhoustne. Směs necháme vychladnout a dáme do lednice.

Elektrickým mixerem vymícháme směs na zmrzlinový základ (smetany, philadelphie...atd) dohladka. Teď máme možnost použít zmrzlinovač - směs si necháme nachladit a pak postupujeme dále. Pokud ho nemáme, nalijeme část směsi do vaničky, přidáme borůvkovou část a prostřídáme. Až je vanička plná, párkrát v ní zamícháme nožem abychom docílili mramorový efekt. Dáme na mrazák a chodíme promíchávat.

pátek 26. července 2013

Rajčata pečená s fetou, bylinkami a křupavou strouhankou

Zahýbejte nosem. Cítíte tu vůni pečených rajčat? Sladkou vůni pečeného česneku, sýra a bylinek? Ne? Vím jak by se vám dalo pomoci...Naplňte si těmito rajčaty vlastní troubu a za deset minut máte vůně plnou kuchyni. A ještě k tomu máte úžasnou rychlou letní večeři!
Takto si prosím pěkně zpříjemňujeme historicky prvních ( a doufám že ne posledních) pár dnů bez obou dětí. Babička s dědečkem je odvezli na dovolenou. Haleluja!

Množství si prosím  upravte, pokud děláte jako předkrm, stačí uvedené, pokud jako večeři, rozhodněte se jak velký máte hlad:-)

3 rajčata, půl lžičky sušené bazalky, 1/2 lžičky sušeného oregana, 80 g strouhanky, lžička nasekaného česneku, 80 g fety (když nemáte fetu, vražte tam balkán:-), 1 a 1/2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř dle chuti

Troubu předehřejeme na 180 C. Na plech vystlaný pečícím papírem položíme 1 cm tlusté plátky rajčat. V misce smícháme všechny ingredience kromě strouhanky. Tuto sýrovou směs s bylinkami a olejem naklademe na rajčata a zasypeme trochou strouhanky. Pečeme kolem 20 minut.

sobota 20. července 2013

Ovocný koláč podle Mary Berry

Právě jsem se s dětmi vrátila z božské dovolené. Hromada dětí s pěti matkami. Byli jsme středem pozornosti kamkoliv jsme přišli. Fousatá paní prodavačka v malém obchůdku vprostřed stejně malé vesnice  vztekle rovná věci zpět do regálů ještě teď. Stánek u rybníka vyprodal  veškeré zásoby lízátek a zmrzlin.   Děti si pořídily spoustu zážitků a drobných zranění. Vojta si dovezl domů ploštici ve sklenici.  Prostě byla to veliká pohoda a s sebou jsem tam vezla taky tenhle koláč. Je původně od Mary Berry a já ho mám z kuchařky Hany Michopulu Zpátky domů.
 Jste taky na dovolené a máte  chuť na jednoduchý ovocný koláč?Nechcete zašpinit moc nádobí? Nemáte k dispozici váhy ani mixér?  Máte hromadu ovoce? Misku a hrnec? Jo? Tak to půjde.  Zkoušela jsem variantu s borůvkami, měla jsem jich asi víc, takže koláč vypadal jinak než jsem čekala, ovšem chutnal skvěle. Křupavá tenká krusta a na ní hromada sladkých borůvek zalitých smetanou se žloutky. Kvůli množství borůvek nebyla smetana v koláči vidět, ale byla tam!

220 g hladké mouky (nebo plný hrnek, přesně 270 ml), 1/4 lžičky soli, 45 g pískového cukru ( dvě lžíce), 90 g másla, 200 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky, 400 g ovoce

Mísu na koláč, nebo hrnec, vymažte máslem. Troubu vyhřejte na 200 C. V misce prošlehejte vidličkou smetanu se žloutky. Máslo rozpusťte, sundejte z ohně a přidejte k němu mouku i cukr. Vidličkou umícháte hmotu konzistence drobenky. Tuto namačkejte na dno připravené formy nebo hrnce. Korpus udusejte rukama, v krajích formy si pomozte třeba vařečkou. Na korpus nasypte ovoce - borůvky - posypte cukrem a zalijte žloutkovou smetanou. Peče se kolem 30 minut, já jsem kvůli vyšší vrstvě ovoce musela déle. Ovšem stojí to za to.


sobota 6. července 2013

Cuketové carpaccio

Teplý letní podvečer na zahradě. Na kolenou talíř s cuketovým carpacciem a misku s opečenými bagetkami s česnekovým máslem k tomu. Západ slunce. A děti sedí uvnitř se sluchátky u animované pohádky. Idyla.
Dneska jsme byli na pouti. Poté, co se obě děti povozily (a my to zaplatili) budeme jíst  doma pěstovanou cuketu asi do konce léta. Ale není nad to, houpat se patnáct metrů nad zemí v něčem, co technicky zajišťuje dvacetiletý absolvent páté třídy ZŠ. Takto kvalifikovaný dozor člověku dodá adrenalinu více, než seskok padákem. A stojí to stejně:-) Na střelnici si náš milý synek vybral pistolku, která střílí 6 mm kuličky (made in china, samozřejmě) takovou silou, že s ní rozhodně můžete připravit o oko kočku i souseda. Po prozkoumání levé části krabičky jsme se dozvěděli, že je pistolka od tří let. Po prozkoumání pravé části krabičky jsme se dozvěděli, že je od 18 let. Vojta má dost pech, že jsem tu krabičku otočila...Jo a mimochodem - takové to logo s přeškrtnutým zamračeným batoletem, kde bývá 0 - 3 roky nevhodné, vypadá ve variantě 0- 18 let fakt vtipně.
Ale zpátky ke carpacciu. Carpaccio z řepy zná už každý. Tímhle budete překvapeni a věřím, že kombinace citronového olivového oleje, tymiánu, čerstvých lístků máty a parmazánu vás nenechá dlouho váhat nad vyzkoušením. A vřele doporučuji tu teplou křupavou bagetu k tomu! 

Na dvě porce: 2 menší cukety, olivový olej, citronová šťáva, čerstvě mletý pepř, lístky máty, sůl, trocha tymiánu

Cuketu nastrouháme na tenounká kolečka na mandolíně. Olej smícháme s citronovou šťávou a zalijeme jím cuketu. Přidáme sůl, pepř a cuketu necháme chvíli uležet. Pak naskládáme ne talíř, posypeme trochou tymiánu a nasekané máty. Zasypeme parmazánem (většími kousky, tvořenými za pomocí škrabky na sýr).

úterý 2. července 2013

Cheesecakové jahody

Tak jako je naruby tohle léto, je naruby i tento cheesecake. Vlastně to není ani tak recept jako nápad. Výborný nápad, bohužel ne můj. Odteď žádné jahody do cheesecaku ale naopak.  Pokud vlastníte takové to dlabátko na melouny, kterým odstraníte stopku a trošku jím vydlabete jahodu, je to záležitost deseti minut. Vypadá to krásně a je to stejně  dobré jako cheesecake. Možná lepší. Jahody zůstanou čerstvé.
Lehký dezert po grilování nebo svačina pro děti. Můžete si vybrat. Vojta mi právě sdělil, že bych s tím mohla do soutěže. Do jaké to nevím, ale spokojenost dětí mě samozřejmě hřeje.

větší jahody, 1 balení Philadelphie, půlka kysané smetany, cukr moučka, vanilková esence, celozrnné sušenky a třtinový cukr

Jahody omyjeme, zespodu mírně seřízneme, aby stály. Stopky vydlabeme a jahody naplníme rozmíchanou Philadelphií se zakysanou smetanou, cukrem a esencí. Zasypeme nadrcenými sušenkami se třtinovým cukrem. Můžeme ozdobit třeba meduňkou.