čtvrtek 16. května 2013

Vepřová panenka s rukolovým pestem

Chodím do práce. Po šesti letech s dětmi doma, najednou trávím dopoledne s lidmi, kteří jsou dospělí. Můžete jim půjčit fixku a oni s ní nepomalujou zeď. Nebo tedy větší části z nich. Sedím u stolu a nikdo mi nelomcuje s nohavicí, abych mu něco podala/donesla/podržela. Zvláštní.  Sama tomu ještě úplně nevěřím, ale vždycky když odpoledne s dětmi doletíme domů, vím, že je to tak.
Když jsem byla doma, těšila jsem se na to, že až budou děti ve školkách a já v práci, tak nebude doma nikdo, kdo by mohl dělat nepořádek. Logicky  se pak budeme odpoledne vracet do uklizeného domova. Směju se ještě teď.
Například včerejší odchod z domu. Mezitím, co jsem hořce plakala před zrcadlem a hledala, do čeho se zvládnu nacpat (ano, ano, proklínám ten zatracený cheesecake), mladá lady se obsloužila karlovarskou oplatkou (jo, neptejte se, jasně že oříškovou, tou co drobí tak, že z ní vlastně vždycky sníte maximálně jednu osminu). Jedla ji vedle jídelního stolu, na koberci v obýváku. Na schodech. Při zavazování botiček a v garáži. Při návratu domů (pominu haldu špinavého prádla na schodech, které jsem si tam nachystala, že ho dostrkám se schodů do koše s prádlem) nás přivítalo nové mraveniště. V garáži. Další v předsíni. Na schodech. Na koberci v obýváku. A vedle jídelního stolu taky jedno. Bylo jich všude mraky, mám pocit, že jsem dokonce viděla mravence jak nesou krabici karlovarských oplatků ven z domu.
A jestliže to u nás vypadá jak jsem popsala, tak si představte jak to asi bude s vařením. Proto dnešní recept bude rychlý, jako ti mravenci, co nám vlezli do domu. Ovšem chuťově bude lepší než ty oplatky, kvůli kterým nám sem vlezli, troufám si tvrdit. Díky tomuto receptu se taky můžete skamarádit s rukolovým pestem, což je naprosto super objev. Vždycky mi nějaká rukola po salátu zbude. Parmazán máme doma pořád. Takže díky zbytku z tohoto receptu můžu zítra podávat těstoviny s rukolovým pestem a mám to bez práce!

Vepřová panenka, balení listového těsta, sůl, olivový olej, pepř,
rukolové pesto: dvě hrsti čerstvé rukoly, hrst parmazánu, trocha citronové šťávy, sůl, dvě lžíce olivového oleje, troška piniových oříšků (lze dát i vlašské), dva stroužky česneku

Panenku osolíme, opepříme a ze všech stran osmahneme na oleji. Všechny suroviny na rukolové pesto rozmixueme tyčovm mixerem. Troubu rozehřejeme na 200 C. Rozválíme těsto, na něj položíme panenku, kterou jsme potřeli pestem, posypeme parmazánem a zavineme do těsta. Na několika místech těsto propíchneme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme 20 - 30 minut.
Hotovo.

sobota 4. května 2013

Malinový cheesecake s bílou čokoládou


Tak na začátku musím napsat toto. Povšimněte si prosím pěkně prkénka na kterém dříme tato sladká dobrota. Desku mi vyrobil kamarád, který vám na zakázku vyrobí, co si řeknete... Tedy pokud to bude ze dřeva. Třeba Trojského koně, že Václave? Kdybyste náhodou měli podezření, že je to reklama - tak ano, je to reklama. Na tuto firmu. Ale za tu krásnou desku, kterou jsem potřebovala na focení jsem prostě musela! A vzhledem k tomu, že chudák autor prkénka tento výtvor neochutná, veřejně slibuji, že další takový bude jeho.
Co se týká receptu, najdete ho tu v borůvkové variantě a obě jsou super. Design tohoto má ovšem navrch nad borůvkovým. Žejo?


malinová směs: 1 lžíce krystalového cukru, 1 a půl lžičky škrobu, 120 ml studené vody, 400 g malin (čerstvých nebo mražených), 2 lžičky citrónové šťávy

375 g sýru Philadelphia (nebo jiný cream cheese), 80 g cukru krystal, 1 vejce, 1 bílek,  1 čajová lžička vanilkového extraktu, 1/2 lžíce citrónové šťávy, 240 g bílé čokolády, 60 ml smetany k šlehání 

Jak si připravit krustu zjistíte zde.
Troubu předehřejte na 170 C. Důkladně promíchejte lžíci cukru a škrob, přilijte vodu, citrónovou šťávu a maliny. Na středním ohni, za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 30 sekund a mícháme.  Necháme vychladnout a propasírujeme, abychom se zbavili slupek.
Metličkou spojíme Philadelphii s cukrem, přidáme vajíčko a bílek, vanilku a citrónovou šťávu. Čokoládu nalámeme na kousíčky a se smetanou ji pomalu zahřejeme ve vodní lázni tak, aby se rozpustila. Čokoládovou směs spojíme se sýrovou směsí. Vymícháme dohladka. 
2/3 vzniklé sýrové směsi nalijeme na sušenkový korpus. Nyní přijde čas na to, abychom sýrovou hmotu polili třetinou malinové směsi. No a pak opět zalijeme zbytkem sýrové směsi. Povrch cheesecaku pocákáme druhou třetinou malinové omáčky a vidličkou nebo např. špejlí vytvoříme efektní mramorování. Nebo viz. obrázek - za pomocí injekční stříkačky či lžičky uděláme na povrchu cheesecaku kapky, které pak za pomocí špejle spojíme do kruhu (při kroužení střídáme směr) a vytvoříme tak "něcojakosrdíčka". Pečeme 40 minut ve vodní lázni. Třetí třetinu ovocné směsi dáváme k cheesecaku jako omáčku. Návod  na pečení najdete u mého receptu na New York Cheesecake. A stejně tak jako u New York Cheesecake - pokud nechcete aby vám cheesecake praskl - nechte zchladnout 6 hodin v troubě bez otvírání dvířek.