úterý 30. dubna 2013

Citronový bochník

I když jsem v názvu použila slovo bochník, tak chleba nečekejte. Víte co mi ta dobrota připomíná nejvíc? Babetu. Ale s bohatou a šťavnatou citronovou chutí. Je to ovšem dáma mezi babetami. V uších nosí diamanty a obléká se podle poslední módy.  Současná ukoptěná verze, kterou naleznete pěkně zabalenou v alobalové misce (nebo co to je) v každém supermarktetu, jí může tak akorát nosit zavazadla. No já vím, je to blbost, odkdy nosí buchty náušnice, natož zavazadla. Ale uznejte že by to byl zajímavý obrázek. Prostě je to vzpomínka na dětství, alespoň pro mě. Čerstvá babeta, popřípadě makovec s mlékem byla moje nejoblíbenější snídaně. Jako by mě po hlavě pohladil čertík Bertík...Nicméně i mým dětem, které právě přes iphone krmí své elektronické, chlupaté (a příšerné) miláčky Furby (nechtějte vědět víc), pořád chutná. Babeta je jistota.
Pokud se do ní pustíte, doporučuji zredukovat množství cukru, recept je z amerických stránek a i když jsem cukru ubrala, pořád ho je tam ještě sakra dost.

160 ml olivového oleje, 300 g krystalového cukru (nebo 240 ml medu, nebo javorového sirupu), 3 velká vejce - lehce našlehaná, 160 ml řeckého jogurtu, 120 ml šťávy z citrónu (cca 2 velké), lžička vanilkového extraktu, 2 lžičky citronové kůry, 1/2 lžičky citronové esence, 360 g hladké mouky, 3/4 lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky pečícího prášku, 1/2 lžičky soli

na citronovou polevu: 240 g moučkového cukru, 2 - 3 lžíce mléka (plus trošku citronové esence)

Troubu zahřejeme na 170 C. K napěněným vajíčkům přidáme olej, cukr, jogurt, šťávu z citronu a další tekuté ingredience. Mouku prosejeme s kypřícím práškem a sodou, přidáme sůl. Sypkou směs přidáme k tekutinám a vymícháme těsto. Do vymazané a vysypané formy na biskupský chléb nalijeme těsto a pečeme cca 50 minut. Kdyby povrch moc tmavnul, přikryjeme alobalem. Po upečení a vychladnutí polijeme polevou a můžeme ozdobit třeba plátky citrónu.

pondělí 22. dubna 2013

Jednoduchý a hladký Hummus

Po dortech by to chtělo něco lehčího. Jedna moje kamarádka pořád chtěla vědět jak dělám Hummus. Že prý, když si ho udělá sama, není nikdy takový, jaký si kupovávala za dob svého svobodného života v Londýně. V Londýně jsem sice byla, ale Hummus jsem tam nejedla. Na svůj život za svobodna, kdy jsem mohla jít spát po půlnoci, protože mě nikdo nebudil v pět ráno, kdy jsem mohla doříct větu, aniž bych mezi tím musela dvakrát něco dítěti podat a naopak vzít, se už skoro nepamatuju. Proto se domnívám, že ona příchuť svobodného života v Londýně bude, Radko, pro mě taktéž nedosažitelná. Pokud jste ochotni se vzdát této ingredience, tak mám pro vás recept na  taky dobrý Hummus.

425 g cizrny v plechovce, 60 ml citronové šťávy, 60 ml tahini pasty, 1 nasekaný stroužek česneku, 30 ml olivového oleje (plus olej na zakápnutí povrchu), 1 lžička soli, 1/2 lžičky kmínu, sladká paprika na poprášení Hummusu

v nádobě se sekacím nožem (tyčového mixéru ) promícháme tahini pastu s citronovou šťávou do hladka. Stěrkou setřeme a opět minutu promícháme. Tahini tak získá nadýchanější krémovitou konzistenci. Dále přidáme dvě lžíce olivového oleje, kmín a sůl a zapneme na 30 sekund. Konzervu cizrny scedíme a polovinu přidáme do mixovací nádoby. Po vymixování do hladka přidáme druhou polovinu. Pokud se nám zdá směs příliš tuhá, mixujeme dále a ještě přidáme dvě lžíce vody. Hummus podáváme v misce, zakápnutý olivovým olejem a zaprášený sladkou paprikou. K němu se hodí kousky zeleniny, nebo kousky pita chleba.

neděle 14. dubna 2013

Sněhový ořechový dort se šlehačkou


Máte rádi máničku? Nemyslím tu loutkovou s velkým M, myslím máničku zákusek. Ořechový laskonkový základ, čokoláda, dva druhy šlehačky. Tenhle dort je té máničce chuťově hodně podobný. Jeho nespornou výhodou je, že je ho mnohem víc! Sní se ale tak bleskurychle, jako ta malá mánička.
Spotřeba ořechů je obrovská, takže jsem vymetla všechny zbytky ořechů ze zásob na vánoční pečení. A ve spíži je čisto. Tak.
Placky na tento dort si můžete udělat dopředu, skladujte je ve vzduchotěsném obalu a chraňte před vlhkostí. Před podáváním pak našlehejte šlehačku (na příští pokus plánuju zkombinovat právě šlehačku obyčejnou a karamelovou) a placky promažte. Povrch dortu posypte čokoládou nebo ovocem nebo ničím. A pak se na něj vrhněte, protože tenhle typ zákusků se má spotřebovat hned, nebo do pár hodin po vyrobení. Což tedy naštěstí opravdu není problém. Recept mám odtud.

Sněhové pláty: 225 g cukru krystal, 6 velkých bílků, 340 g mletých oříšků (já jsem použila vlašské, v originále jsou lískové, které se ale musí upražit a oloupat), špetka soli, lžička vanilkového extraktu, olej na vymazání pečícího papíru

Bílky se špetkou soli šleháním mírně napěníme a pak zvýšíme obrátky šlehání a po lžících přidáváme cukr.  Sníh šleháme dokud nedělá pevné špičky. Těsně před koncem šlehání přidáme vanilkovou esenci a na konec vmícháme mleté ořechy. Troubu zapneme na 165 C. Na pečící papír si předkreslíme kolo o průměru cca 22 cm, stěrkou rozetřeme jednu čtvrtinu těsta a takhle pokračujeme i s dalšími třemi. Pečeme 20 - 25 minut. Necháme vychladnout.

čokoládová poleva: 170 g nasekané hořké čokolády, 60 ml vody, lžička instantní kávy

na mírném plameni vše pomalu rozpustíme a spojíme mícháním. Čokoládovou polevu v tenké vrstvě natřeme na povrch všech třech plátů. Necháme zatvrdnout a pláty uložíme do vzduchotěsné nádoby - nebo rovnou plníme šlehačkou

šlehačka: 600 ml smetany na šlehání, dobře vychlazené. tři lžíce cukru moučka,  trošku vanilkové esence (nebo ořechový likér)

Oslazenou smetanu vyšleháme a přidáme trochu vanilkové esence nebo ořechového likéru.
Na talíř, na kterém chceme dort podávat umístíme první dortový plát. Šlehačku natřeme na ořechové pláty a sestavíme dort.








pondělí 1. dubna 2013

Mrkvový dort ze Starbucks

Mám ráda "mokré" buchty. Mám ráda krémy které nejsou z másla. Mám ráda dorty, které s minimem úsilí zaručují úspěch. A jestliže je něco označeno jako nejoblíbenější koláč ze Starbucks...kdo by odolal. Jejich borůvkový cheesecake je teda moje number one, ale tomuhle ráda věnuji moje čestné number two. Recept je ze stránek BBC, ale najdete ho i v Apetitu. A ještě něco - nemusí to být dort. Můžou to být muffiny s krásnou bílou čepicí z krému. Nebo řezy udělané na plechu. Jak budete chtít!
  Vzala jsem dort s sebou na  velikonoční setkání přátel s dětmi a podle reakcí to vypadalo, že  má úspěch a zpátky jsem nesla už jen prázdný talíř. A ještě kupu bizarních velikonočních vajec made by Vojta. Kamarádka, která setkání pořádala, je kreativcem první kategorie, takže jsme obdrželi voskové vejcosvíčky, ty se namáčely do  barevného parafínu a pak se do nich rylo, lepily se barevné kamínky, kreslilo..., normální vajíčka se barvila ve šlupkách od červené cibule (nebarvila) a ještě v něčem taktéž přírodním,  co nebarvilo. Možná příště vezmeme firmu OVO a její barvičky na milost, protože s výhledem na sněhovou kalamitu za oknem bylo barev sakra potřeba.
   Poté, co se dítka zkoulovala a ve sněhu, doprovázeje se malým šamanským tanečkem, odrecitovala báseň o tom jak "Táta včera na venku našel první sněženku" bylo přivolávání jara učiněno zadost. Poklad na zahradě nalezen a rozebrán, sníh z čepic otřepán a už se zase sedělo vevnitř a na rty se draly vánoční koledy...
Veselé Velikonoce!

4 vejce, 1 a 1/4 hrnku oleje (slunečnicový nebo olivový), 2 hrnky hnědého cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 rovné lžičky jedlé sody, 2 rovné lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky skořice, 3 hrnky mrkve nastrouhané nahrubo, 1 hrnek vlašských ořechů

Krém: 500 g mazacího sýra (Philadelphie nebo Lučiny), 2 hrnky cukru moučka, šťáva z 1 citronu, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 lžíce másla (aby poleva nepopraskala)

Vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým extraktem. Přidáme vše sypké a taky olej. Řádně promícháme a vmícháme mrkev a ořechy (nasekané nadrobno). Troubu rozehřejeme na 175 C. Formu vymažeme, vysypeme hrubou moukou a hmotu do ní nalijeme. Peče se cca hodinu ( u mě se pekl hodinu a čtvrt). Pokud vrch dortu hnědne více než chcete, přikryjte ho při pečení alobalem.
Po třech hodinách po upečení můžete dort rozpůlit a potřít třetinou krému. Zbytkem krému natřeme vršek a boky dortu. Můžeme ozdobit marcipánovými vajíčky a mrkvičkami, ale i bez nich je skvělý!