pondělí 25. března 2013

Hot cross buns

Hody hody doprovody, dejte vejce malovaný, nedáte - li malovaný, hodím po vás sněhovou koulí! Mám rýmu, děti už unosily všechny punčocháče do roztrhání, rostou ze zimních bot a furt nic. Respektive furt sníh. Po létech se mi povedlo zažít městskou kalamitu na vlastní kůži. Minulý týden jsem uskakovala autům ladně klouzajícím všemi směry chodník nechodník a poprala se s davem chudáků čekajících na zapadané zastávce o taxík. Pak na nás ve vítězném taxíku spadla větev přetížená sněhem. A sotva to trochu zmizí tak zas.  Jediné zábavné na nové sněhové nadílce je, že můj otec slíbil mé matce, že na naší chatě sežene kopřivy na velikonoční hlavičku. Good luck!
No ale dobře. Připustíme že Velikonoce se fakt blíží. Tak je na čase zkusit něco echt easter. Třeba tyhle  tradiční sladké skořicové housky. Pečou se na Velký pátek a  symbolizují ukřižování Ježíše Krista. Říká se, že tyto housky, konzumované na Velký pátek pomáhají nemocným se uzdravit. Dále pak také, pokud se s někým o tuto rozdělíte, vaše přátelství bude prý celý rok pevné. No asi by se to mělo zkusit. Kdyby to náhodou nevyšlo se zdravím a přátelstvím, můžu vás ujistit, že jsou i tak velice chutné a s máslem nebo marmeládou prostě stojí za tu práci!

300 ml mléka, 50 g másla, 500 g světlé chlebové mouky, 1 lžička soli, 75 g cukru krystal, 1 lžíce slunečnicového oleje, 7 g instantního droždí, 1 rozšlehané vajíčko, 75 g sušených brusinek, šťáva z jednoho pomeranče, 50 g kandované kůry, 1 jablko - oloupané a na drobno nasekané, 1 lžička skořice (dala bych i víc)

směs na kříže: 45 g mouky, lžíce cukru a 1 - 3 lžíce vody
Mouky smícháme s cukrem a postupně po trochách vmícháme vodu - měla by vzniknout pasta, tekutá, ale taková aby s ní šlo kreslit- tu naplníme do zdobícího sáčku s tenkým otvorem


na glazuru: lžíce meruňkové marmelády, trocha vody
Marmeládu rozmícháme s vodou tak, aby v ní nebyly žádné velké kusy

Mléko přivedeme k varu. Odstavíme z ohně a rozmícháme v mléce máslo. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím si dáme do mísy cukr, sůl,  mouku, kvasnice. Sypkou směs promícháme a uděláme v ní důlek. Do něj nalijeme mléko s máslem, přidáme vejce a ručně s vařečkou vymícháme těsto. Těsto je trochu lepivé. Na vál dáme trochu mouky a těsto ještě chvíli hněteme, abychom ho dobře propracovali.
Mísu vytřeme trochou oleje, dáme do ní těsto, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Pak zapracujeme jablko, kůru, skořici, pomerančovou šťávu a brusinky. Necháme opět hodinu kynout.
Po uplynutí doby kynutí těsto zaprášíme moukou a na vále z něj naděláme cca 15 bochánků. Ty umístíme s dostatečnými rozestupy na plech vyložený papírem a necháme je přikryté utěrkou na plechu ještě kynout cca 30 minut. Troubu si rozehřejeme na 200 C.
Směsí z mouky, vody a cukru uděláme na každou bulku kříž. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut na 200 C, pak ztlumíme na 160 a pečeme dalších deset minut. Po vytažení z trouby potřeme glazurou.