neděle 27. ledna 2013

Výhřevná fazolačka

To je kosa co? K domu nám vede zrcadlo. Když stoupnu do sněhu mám strach, že si proříznu boty o ledové střepy, které jsem prolomila nohou. Dokonce i JÁ nosím čepici a rukavice. Včera nám Vojta málem přimrzl k vleku v Olešnici, odlamovali jsme ho jen stěží. Kristýnka smutně hladí schůdky k nafukovacímu bazénu, které máme v garáži. V tomhle počasí a vůbec v zimě, si tělo říká o porci luštěninové polívky, silné jak noha. Při sledování volebních výsledků dvojnásob. A já svoje tělo poslouchám. Pokud nemáte nějakou jinou osvědčenou verzi, určitě zkuste.

balíček bílých fazolí, dvě nožky klobásy, cibule, mrkev, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, vývar, lžička sladké papriky, 1 bobkový list,  smetana 31%

Fazole den předem namočíme. Zpěníme cibulku, osmahneme společně s ní mrkev nakrájenou na kostičky. Zaprášíme paprikou a rychle, aby nezhořkla přidáme fazole, které dolijeme vývarem, přidáme bobkový list. Vaříme doměkka (počítejte že to fakt trvá), mírně před koncem přidáme uzeninu a česnek. Na konec přidáme smetanu. Fazole je dobré mírně pomačkat šťouchadlem na brambory, polévka se tak přirozeně zahustí.

úterý 22. ledna 2013

Limetkové sušenky

Tak dovolená na horách už je minulostí. Prádlo  se točí v pračce, lyžáky stojí v polici. A Vojta má u postele pohár. Vojta totiž vyhrál závod minilyžařů ve Ski schulle a nic na tom nevadí, že v podstatě kontumačně. Ze tří účastníků se jeden psychicky zhroutil a vyžadoval rodiče, druhému to naopak bylo naprosto šumák a v klidu si žvýkal žvýkačku, ignorujíc branku s nápisem Ziel. A tak se Vojta dostal na stupeň vítězů a obdržel opravdovský pohár a diplom. Zahráli mu, kluci alpský, dokonce i českou hymnu. Dojetí u diváků - v počtu jednoho českého tatínka - bylo veliké.. Kristýna se realizovala v bobování a válení se ve sněhu, zatím bez poháru, ale ten na sebe jistě nedá dlouho čekat. Při odjezdu oba dva běhali po pronajatém domku a líbali gauč, stůl ba i záchod. Tak moc se chtěli rozloučit a tak moc nechtěli domů. Co je  trochu utěšilo byl slib, že zopakuju doma tyto sušenky, které jsme si vezli s sebou. Sušenky s osvěžující příchutí limetek, které se rozplývají na jazyku. A zároveň pěkně křupou. K horkému čaji a k výhledu na Dachstein se hodily naprosto skvěle. Protože recept na Key Lime pie - limetkový koláč je hned po koláči Chinois a po cheesecaku nejpopulárnější, věřím, že limetka jako ingredience má fanoušků dost a dost. A protože se mi nepovedlo sušenky vyfotit úplně nejlíp ( inu polní podmínky a spěch)... doporučuji na ně nahlédnout zde - kde jsem našla recept.

160 g másla, 240 g moučkového cukru, kůra ze dvou velkých /nebo 4 malých limetek, 2 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy, lžíce vanilkového extraktu, 480 g (mínus dvě lžíce mouky) hladké mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1/4 lžičky soli

V míse vyšleháme povolené máslo se třetinou moučkového cukru. Přidáme limetkovou šťávu, kůru a vanilku a našleháme. Ve druhé míse střední velikosti smícháme mouku, kukuřičný škrob a sůl. Přisypeme k máslové směsi a promícháme dokud se nespojí v těsto. Z těsta vyválíme mezi dvěma pečícími papíry nebo na silikonové podložce váleček o šířce cca 3,5 cm. Necháme v lednici vychladit nejmíň hodinu. Troubu vyhřejeme na 170 C. Z těsta krájíme plátky o tloušťce 0,5 cm. Dáme je s rozestupy kolem 2 cm na plech vyložený pečícím papírem. Pečou se cca 15 minut. Zbylé dvě třetiny moučkového cukru dáme do uzavíratelné nádoby a horké sušenky v cukru obalíme.
:-D Jo a kdybyste potřebovali nějaký alpský mountainview ke konzumaci sušenek, tak tady máte:

čtvrtek 17. ledna 2013

Domácí müsli

Ach ta vůně sladkého medu, másla a dokřupava opečených ovesných vloček. K tomu pěkně hustý bílý jogurt. Nebo kefír. Pokud jste si ještě nezkoušeli doma udělat své vlastní, udělali jste velkou chybu. Ale nikdy není pozdě chybu napravit.  Namíchat si ho můžete přesně tak, jak si budete přát (jak inzeruje nejmenovaná firma) a navíc máte skvělé odbytiště mikulášských přebytků v podobě fíků, sušených  meruněk, datlí a ořechů. A hlavně - opět můžete očekávat velký výsledek s minimem úsilí! Jediná věc, která vyžaduje trochu námahy, je nakrájet sušené ovoce a nasekat ořechy.
Když upečené müsli necháte pořádně ztuhnout, rovnou si z něj můžete nakrájet ty nejlepší domácí müsli tyčinky na světě. Zabalte si je po jedné do celofánu a o svačinu je postaráno. Oceníte určitě při horských lyžovačkách. Pokud máte děti a jedete na hory jako já - ve funkci potah saní a kuchař zájezdu - budete energii setsakra potřebovat a oceníte dvojnásob. Nebo si upečené müsli nadrobte a uzavřete do sklenice a dávejte si k snídani co hrdlo ráčí. Sklenici si samozřejmě schovejte rovnou pod postel. Aneboo tu sklenici někomu darujte. Ovšem bojím se, že si zavaříte, protože obdarovaný se bude jistě dožadovat dalších a dalších várek. Následující recept - je z knihy Hany Michopulu Zpátky domů, která mě zásobila několikerými skvostnými recepty -  tedy berte jen jako osnovu, přidejte si co máte rádi.

125 g másla, 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce třtinového sirupu (nebo kukuřičného sirupu či medu), 250 g ovesných vloček, 250 g nakrájeného sušeného ovoce, 80 g sekaných mandlí nebo lískových ořechů (vlašských, pekanových...)

(moje varianta obsahovala - datle a sušené meruňky,mandle, hrst bílých čokoládových čoček a špetku skořice)

Troubu předehřejte na 160 C. Rozpusťte máslo ve větším kastrolu. Přidejte cukr a med nebo sirup, míchejte dokud se nespojí, pak sundejte z ohně. Přidejte všechny ostatní ingredience a smíchejte.  Středně velký pekáček vyložte pečícím papírem, směs vsypte do pekáčku a pořádně udusejte za pomocí sklenice s rovným dnem, tlouku z hmoždíře, nebo třeba rukou v igelitovém sáčku. Pečte zhruba 30 minut, až kraje začnou zlátnout a vločky budou opečené. Po vytažení z trouby vyndejte i s papírem z pekáčku a nechejte chladnout na mřížce. Řádně vychladlé nakrájejte na čtverce či obdélníky, nebo nadrobte.


čtvrtek 10. ledna 2013

Quiche Lorraine

Asi bych snad neměla přiznávat, že jsem tenhle základní slaný koláč nikdy nedělala (Jo a taky jsem nikdy nečetla nic od Orwella, když jsme u toho...). Vždycky mi přišel tak trochu nudný. Myslím Quiche Lorraine. Vejce a slanina? Jasně, dobrý. Ale proč nevyzkoušet houbový? S cuketou? S mrkví a cuketou, s několika druhy sýrů? No prostě, vždycky přišel na řadu nějaký jiný. Ale teď je vše jinak. Vejce našlehaná se smetanou utvoří na křehkém, tak akorát slaném a křupavém těstě hebounkou peřinku, ve které se líně rozvalují kousky slaniny a to vše vám přistane na talíři do hodiny poté, co se rozhodnete Quiche Lorraine udělat. Jo a snad ani nemusím říkat, že na tento skvost je potřeba mít doma tak málo věcí, že se stal okamžitě stálicí mého jídelníčku....Recept je od Zdeňka  Pohlreicha, z jeho kuchařky "Už dost, šéfe".

na těsto: 150 g hladké mouky, 75 g másla, půl lžičky soli, 50 ml vody
na náplň: 150 g slaniny, 3 velká vejce, 375 ml smetany, špetka muškátového oříšku, sůl, mletý pepř

V míse smíchejte mouku se solí a máslem, rukama vypracujte a přidejte po částech vodu. Těsto je pevné, pružné a hezky se sním pracuje. Vyválejte ho, a vyložte jím vymazanou formu (se zvednutými okraji) a dejte na 15 minut do ledničky. Předehřejte troubu na 200 C. Mezitím dejte vařit trochu vody a až vře vhoďte na kousky nakrájenou slaninu. Jakmile začne voda se slaninou znovu vřít, vypněte a slijte. V misce vyšlehejte vejce a smetanu, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Z lednice vyndejte formu s těstem, posypte okapanou slaninou, zalijte vaječnou směsí.
Koláč pečte 20 minut, pak ztlumte troubu na 170 C a pečte dalších 15 až 20 minut. Quiche musí být upečený dozlatova.

pátek 4. ledna 2013

Dvoudenní paštika

Tak co? Jak se máte po svátcích? I když stromek stojí, vánoční atmosféra je ta tam. Dítě už chodí do školky, a svátky mi připomínají už jen části lega, na které došlapuji na každém metru. Sykám, zakopávám lego pod skříň a přísahám, že pojedu koupit nějaké krabice na uskladnění. Teda až zhubnu. Teď nemůžu z domu. Jo a navíc (krom spousty super kuchařek, o kterých se samozřejmě časem dozvíte) jsem dostala pomalý hrnec! Předevčírem jsem zakoupila vepřové koleno a nemůžu se dočkat, kdy ho vyzkouším. Asi zítra. Hubnout se bude od pondělka. Pro případ, že jste své hubnoucí plány taky odložili na pondělí, mám pro vás jednu epesní paštičku...První  vyzkoušený recept z nové kuchařky Jany Florentýny Zatloukalové Hovory s řezníkem... a jak jsem tušila, je to čiročirá krása...Určitě vás v zimě bude čekat nějaká ta oslava či příchod návštěvy, takže záminka k vyzkoušení se brzy najde...
Pozor ovšem na naplánování, paštika se nejmenuje nadarmo dvoudenní. Ano. Jeden den uděláte masovou směs a dáte odležet přes noc, pak upečete a opět necháte den uležet v lednici. Tyto dva dny se vám budou sbíhat sliny, takže paštiku si vlastně vychutnáte mnohem víc!

500 g vepřového boku bez kostí a kůže, 250 g kachních jater, 3 rozdrcené jalovčinky, 3 rozdrcená zrnka nového koření, špetka sušených provensálských bylinek, 2 lžíce prosáté strouhanky, 40 ml smetany, 40 ml rumu, 50 g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky na vyložení formy, 13g soli, špetka pepře

na náplň do paštiky, aby měla na řezu mozaiku:  1 lžíce oleje, 100 g libového uzeného nebo šunky v celku (nakrájet na malé kostičky), 50 g sušených švestek nebo brusinek (dělala jsem s brusinkami), 50 g loupaných celých mandlí

Bůček nařežeme na kostky cca 3 cm veliké, játra odblaníme. Bůček a 150 g jater smícháme v míse se solí a kořením (důležité je maso ochutit před mletím, zlepšuje to výslednou chuť) a semeleme na masovém mlýnku. Přidáme strouhanku, smetanu a rum a cca minutu zpracujeme v kuchyňském robotu se sekacím nástavcem. Pokud robota nemáme, důkladně maso prohněteme rukama.
Zbývající játra nakrájíme na dlouhé cca cm široké nudličky a zprudka opečeme na oleji ze všech stran. Uzené maso/šunku nakrájíme na kostky. Sušené ovoce pokrájíme na kousíčky, játra na kousky velikosti lískového oříšku. Mandle necháme celé. Vše přidáme do masové směsi. Tu necháme v lednici uležet do druhého dne.
Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky slaniny tak, aby vždy slanina přesahovala přes okraj formy.

 Do formy dáme masovou směs, uhladíme  a párkrát s ní klepněme. To kvůli vzduchovým bublinám. Přečnívající slaninu přeložíme přes směs. Formu s paštikou zabalíme celou do alobalu, ten nahoře třikrát propíchneme špičkou nože. Troubu rozehřejeme na 150 C, do menšího pekáče, do kterého se vleze forma s paštikou a voda po jejím vložení bude dosahovat cca 2 cm ode dna, nalijeme cca 1 a 1/2 litru vařící vody. Položíme do něj paštiku a dáme do trouby na  hodinu. Poté vpíchneme velmi tenký nůž (nebo třeba špikovací jehlu) doprostřed paštiky, počkáme 10 vteřina a pak ji přiložíme na hřbet ruky. Pokud je horká, můžeme paštiku vytáhnout. Pokud ne, přidáme asi deset minut a pokus opakujeme. Já jsem po hodině měla hotovo. Upečená paštika je také uprostřed pevná na dotek.
Sundáme alobal a necháme paštiku stát dvě hodiny ve formě v pokojové teplotě. Pak dáme nový kousek alobalu na vršek paštiky. Na něj dáme prkénko a paštiku zatížíme kilovým závažím (dvě plné plechovky, kilo fazolí a podobě). Do druhého dne necháme ztuhnout v lednici. Další den paštiku s formou namočíme na chvíli do teplé vody  -aby šla dobře vyklopit-  a vyklopíme.