pondělí 23. prosince 2013

Vánoční medovníčky

Zatímco tohle píšu, na plotně se vaří hrachová polívka. Tu z kapra dostanu zítra od našich, protože polévku z kapra neumím. Děti si vystřihly ze Sluníčka Betlém, polovina ovcí nemá hlavu. Kristýnka tančí na koledy, které jsem si konečně pustila. Letos (stejně jako loni)  nemáme umytá okna, na zahradě stále stojí schody do nafukovacího bazénu. Jsme ve skluzu a asi budeme už celý život.  Ale nějaké to cukroví jsem stihla, vaječný koňak (koupený!) je v lednici, vánočka (jo, taky koupená) je na stole. Dárky mám skoro všechny zabaleny a teď už se prostě strašně těším na to, jak se budu dívat na děcka při tom rozbalování. Já vím, že tenhle recept nestihnete upéct, ale příští rok to opravdu zkuste. Koneckonců tyhle medovníčky můžou působit efektně na kterékoliv jiné oslavě. Krom párty u bazénu, tam mi  nevímproč přijdou mimo...
 Tohle cukroví je u nás jedno z nejoblíbenějších a už vlastně přesně nevím, kde jsem k němu přišla. Faktem je, že skoro každému velice chutná a až ho zkusíte upéct budete rozdávat recepty na všechny strany. Posledním impulsem k tomu, že tohle cukroví už letos opravdu musím dát na blog, bylo přerušení školkové besídky a hlasité dotazování  se ostatních rodičů na to, kdo že prý dělal tohle cukroví. Tak jsem si nechala načechrat své kuchařské ego a druhý den rozdávala papírky s receptem. No a vy to máte tu i s fotkou těch malých kulatých krasavců na řezu.
A milí moji! Mějte krásné a klidné svátky!

120 g másla, 120 g medu, 140 g moučkového cukru,  2 vejce, 2 lžičky sody, 500 g hladké mouky
krém: 1 karamelizované salko, 1 máslo (necelé)
na obalení: drť z pár těchto medových koleček, mleté vlašské ořechy

Z uvedených přísad vymícháme těsto, necháme den odpočinout v lednici. Vykrájíme z něj kolečka, která pečeme na 180  C až mají krásnou zlatou barvu. Tato kolečka pak spojujeme krémem - vždy 3 kusy. Na spodní přijdou povidla (nebo může být pouze krém, mně to s povidly přijde zajímavější). Následuje krém. Pak natřeme boky medovníčků a obalíme v ořechové drti. Necháme cca týden odležet.



17 komentářů:

  1. Letos to nestihnu, do příštího roku nevydržím. Tak to budou povánoční medovníčky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To budu ráda Ali:-D Však oni dlouho vydrží, číme odleženější, tím lépe...

      Vymazat
  2. Tak snad stihnu na příští slavnostní příležitost :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. No tedy, Verunko, děkuji za chválu!

      Vymazat
  4. Krásné na pohled a výborné určitě i na chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani děkuji, jejich výhodou je, že čím jsou starší, tím lepší!

      Vymazat
  5. No páni, ty vypadají skvěle! Přesně tuhle kombinaci chutí (perníčky, karamel a povidla) miluju, takže pro mě je tohle ideální cukroví. Sakryš, hned bych si dala!
    A přeju krásné a pohodové Vánoce, plné smíchu a dobré nálady. A do nového roku hlavně zdraví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madli, ze smíchu nevycházím celý rok:-D A děkuji moc!

      Vymazat
  6. Jaká medové kolečka na obalení používáte? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nerozumím dotazu, bohužel...

      Vymazat
    2. ta medová kolečka z těsta, která se upečou :-)

      Vymazat