pondělí 28. října 2013

Jablečná povidla

V tomhle  - zatím ještě barevném -  ročním období může člověk přijít jednoduše k nachlazení, ke spálové angíně, i k pytli jablek. No a protože se nám dostává všeho zmíněného měrou vrchovatou, je mi umožněno zůstat doma (poprvé v životě na regulérní neschopence) a pomalu vařit povidla. Jablečná povidla. Neskutečně výborná povidla.
Mám z nich radost o to větší, že každoročně dostávám od našich z chaty košíky koženostrupatomoučnatých jablek, které jsou prý "lepší než kupovaný, já nevím co furt máš" a já nikdy úplně nevím co s nimi. Samotné nám prostě nechutnají. Mošt vyrábí naši, Calvados taky bude... Jasně, moučníky...ale v tomhle množství bych musela dělat závin 5 x do týdne, to bych si musela troubu přestěhovat  i do kanceláře. A kdo by to taky pořád jedl, že...
No prostě - povidla byly jasná volba. Spotřebujete spoustu jablek i elektrické (nebo plynové, vyberte si) a své energie, ale zato se stanete vlastníky několika pečlivě střežených sklenic, které můžete použít na voňavé skořicové cukrované palačinky či lívanečky, můžete je přidat třeba ke kachním prsíčkům, k sýrům....namazat na křupavou housku nebo zapéct do sladkého toustu. A taky sníst lžící rovnou ze sklenice. Při přípravě voní tak, že budete vystaveni neustálým dotazům -"kdy už to bude", a "vážně nic nepečeš, to tak voní ty povidla?" a vy si budete připadat jako dokonalá hospodyňka, budete mít chuť si obléct čepeček a károvanou zástěrku a při usrkávání horkého čaje a léčení se z nachlazení Vám prostě bude hned mnohem líp.
 Pokud máte pomalý hrnec, je to naprostá brnkačka. Pokud ne, budete muset hlídat a chodit míchat, dělat na co nejmenší stupeň, ale jde to taky.

2,6 kg jablek (nejlépe různé druhy), 200 g krupicového cukru, 200 g hnědého cukru, lžíce skořice, 1/4 lžičky drceného hřebíčku, 1/4 lžičky muškátového oříšku, 1/2 lžičky soli, 1 lžíce vanilkového extraktu

Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na proužky. Dáme je do pomalého hrnce - nebo do normálního, silnostěnného...a v pomalém hrnci vaříme na stupeň 1 cca 8 hodin. V normálním hodně pozvolna cca 3 - 4 hodiny... a mícháme! Na konci můžeme rozmixovat úplně najemno, naplníme do sterilizovaných sklenic a otočíme vrškem vzhůru. Necháme zchladnout a je to.


12 komentářů:

  1. To neznám :) Asi nevyzkouším, zavařenin máme jaksi moc letos :D ale vypadá to hezky :P

    OdpovědětVymazat
  2. Tý brďo, já leto s dělala švestkové a hruškové, jablke máme sice hodně, ale chuťově dobrých, takže vyzkouším třeba napřesrok (protože letos by hrozilo, že by mě muž zamknul do sklepa a nepustil dřív, než bych všechny ty džemy, marmelády, kompoty a povidla snědla...
    Ale vypadají krásně a už se těším na tvou fotku v čepečku a kárované zástěrce! A přeju brzké uzdravení, my se doma taky nemůžeme vybabrat z nemocí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já právě letos nezavařila nic, tak to doháním:-D

      Vymazat
  3. No opet krasa, krasicka. Zavidim um, vtip i ty povidla!!! Petra

    OdpovědětVymazat
  4. určitě vyzkouším, třeba i jako náplň kynutých koláčů v zimě. brzké uzdravení. dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji opožděně a doufám že chutnaly, pokud jste zkusila

      Vymazat
  5. Vandi, parádne. Na jablkové povidlá som akosi zabudla. Ale času užiť si jablká ešte bude dosť. Za dokonalé hospodyňky som všetkými desiatimi, tak by to malo byť ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, jen mít víc času. K té dokonalosti:-D

      Vymazat
  6. Jee děkuji za recept:) mňam! To si udělám doma na sto procent:))

    OdpovědětVymazat