sobota 31. srpna 2013

Bezlepkové květákové placičky s mozzarellou a česnekovým dipem z kokosového mléka

Květákové karbanátky, přiznejme si, nejsou zas až taková specialita. Tyhle se ovšem liší v tom, že jsou   relativně zdravé a ke všemu ještě pečené. Takže méně práce. A protože se v nich používá kukuřičná mouka, hezky křupou. A pozor - poslední nesporná výhoda - pečou se ve formě na muffiny, takže odpadá pracné tvarování a  následné nadávání nad rozpadlým karbanátkem v pánvi.
Vojta s Kristýnou se o ně porvali, já jsem jenom ochutnala protože na mě nezbylo. Co se u dětí naprosto nechytilo a naopak u mě zabodovalo na celé čáře, byl skvostný dip s kokosovým mlékem. Možná to může znít divně, ale s těmito karbanátky to prostě skvěle sedí. Recept je zde:

1 květák, spíše menší - nasekaný nadrobno, 1 mozzarella, 2 vajíčka, půl lžičky soli, mletý pepř, cca 50 - 70 g kukuřičné mouky

dip: 2 lžíce majonézy, 5 lžic kokosového mléka, lžička citronové šťávy, stroužek česneku, sůl, pepř (možné taky přidat kopr)

Troubu vyhřejeme na 180 C. Formu na muffiny vytřeme mírné olejem. Nasekaný květák smícháme s mozzarellou nakrájenou na drobné kostičky, s rozšlehanými vajíčky, solí a pepřem a moukou. Tuto směs namačkáme a udusáme lžící do formy na muffiny, tak aby dosahovala vždy max do poloviny. Povrch karbanátků můžeme ještě jemně přetřít mašlovačkou s olejem. Pečeme asi 30 minut, prostě dozlatova. Pak vyklopíme a podáváme s dipem.

23 komentářů:

  1. Já mám slabost pro smažený květák, ale tohle by ho mohlo plnohodnotně a zdravě nahradit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. souhlasím, vůbec jsem neměla pocit, že by téhle variantě to smažení chybělo

      Vymazat
  2. Tak to je super! Květák miluju v jakékoli podobě (krom "mozečku" a smaženého), takže určitě co nejdřív vyzkouším! V pondělí jdu ke svému oblíbenému trhovci-dědouškovi ulovit jeho nestříkaný květák. Já tě prostě žeru, Vandi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madluše, doufám že chutnalo, já tebe taky:-)

      Vymazat
  3. Nám se to Vandi taky líbí, takže ještě dnes si koupíme kukuřičnou mouku a květák a zaplackujeme si:-)(náhodná Jana a teta Jitka z VM).

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to teda rozhodně vyzkouším :O Krása a i název zní moc dobře :)))

    OdpovědětVymazat
  5. Květák jsem většinou jedla jen smažený v trojobalu, jiné jeho varianty (vlastně až na polévku) mě moc nebraly... tohle ale vypadá dost zajímavě :) A ten dip musím vyzkoušet stoprocentně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já mám taky ráda smažený, ještě tak polévku, ale jinak nikdy nevím co jiného.

      Vymazat
  6. Nějak mi uniklo, jestli se ten květák musí nejdřív uvařit, nebo se rovnou míchá s ostatním?

    OdpovědětVymazat
  7. Ted jsem je dopekla a uz jsou skoro vsechny vcudu,takhle jsem kvetak nikdy nedelala jsou vyborne.Dkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, chci se zeptat, jestli místo
    mouky mohu dát kukuřičnou krupici?:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 85 000 posbíraných receptů. Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    info@vyhledejrecepty.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Květák v jakékoliv podobě já můžu, určitě vyzkouším! :) A teda s dipem by mě to nenapadlo, ale ten taky určitě vyzkouším! :)

    http://bezlepkovebrno.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Včera jsem dělala na oslavu narozenin mého manžela, a byli opravdu delikátní.. měla jsem větší květák, takže jsem přidala ještě vajíčko a mouku, a taky se mi nepovedlo květák nasekat na tak drobné kousky - nemám takovou trpělivost, tak sem ho projela aj s vejci tyčovým mixérem že byl spíš na kaši, ale výsledek byl super. Uděala jsem samozřejme i ten dip aj s koprem, a ten si všichni hrozně pochvalovali, namáčeli v něm všechno, nejenom placičky ale i řízečky a.td. Trochu líto mi bylo nechávat za kokosové mléko 60 korun, když je potřeba jenom trochu - ikdyž nakonec jsem dipu dělala trojnásobnou dávku aby bylo dost, tak jsem našla dobrý recept na levné domácí kokosové mléko a opravdu nejde poznat chuťově rozdíl.. - tři díly horkého mléka na jeden díl strouhaného kokosu (anebo stačí prý i jen horká voda, já dala ale pro tohle použití radši mléko), zalít a nechat přikryté stát jednu hodinu. Pak scedit a zbylý kokos vyždímat přes plátýnko. Ještě jednou díky za recept, určitě zopakujeme.

    OdpovědětVymazat
  12. To jsem moc ráda! Kokosové mléko kupuji v Tescu a malá plechovka určitě nestojí těch 60 Kč, jinak ale rozhodně je zajímavý ten recept na kokosové mléko.

    OdpovědětVymazat
  13. Dobry den, recept me moc zaujal a nejen tento na vasich strankach!! Chci se jen zeptat jaka ta mozarella, ta co s eprodava v sacku a vode (idelani k rajcatum s bazalkou) nebo mozarella tvrda co se dava na pizzu? asi ta tvrda ze?

    OdpovědětVymazat
  14. Tak to musím vyzkoušet!! Hlavně můj přítel by to ocenil:D:D

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj vando,

    nevím, jeslti jsem slepá, ale nenašla jsem na blogu cestu, jak tě kontaktovat.
    Moc ráda bych tě pozvala do Prahy na 15.12. na vařící slavnost Fór Kardamón.
    kdybys měla zájem o podrobnosti, tak se mi, prosím, ozvi na petra(zavinac)pracovna.cz
    Díky, petra

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den, recept vypadá moc zajímavě! Myslíte, ze by šla kukuřičná mouka nahradit instantní polentou? Děkuji za radu :) Rebeka

    OdpovědětVymazat