sobota 6. července 2013

Cuketové carpaccio

Teplý letní podvečer na zahradě. Na kolenou talíř s cuketovým carpacciem a misku s opečenými bagetkami s česnekovým máslem k tomu. Západ slunce. A děti sedí uvnitř se sluchátky u animované pohádky. Idyla.
Dneska jsme byli na pouti. Poté, co se obě děti povozily (a my to zaplatili) budeme jíst  doma pěstovanou cuketu asi do konce léta. Ale není nad to, houpat se patnáct metrů nad zemí v něčem, co technicky zajišťuje dvacetiletý absolvent páté třídy ZŠ. Takto kvalifikovaný dozor člověku dodá adrenalinu více, než seskok padákem. A stojí to stejně:-) Na střelnici si náš milý synek vybral pistolku, která střílí 6 mm kuličky (made in china, samozřejmě) takovou silou, že s ní rozhodně můžete připravit o oko kočku i souseda. Po prozkoumání levé části krabičky jsme se dozvěděli, že je pistolka od tří let. Po prozkoumání pravé části krabičky jsme se dozvěděli, že je od 18 let. Vojta má dost pech, že jsem tu krabičku otočila...Jo a mimochodem - takové to logo s přeškrtnutým zamračeným batoletem, kde bývá 0 - 3 roky nevhodné, vypadá ve variantě 0- 18 let fakt vtipně.
Ale zpátky ke carpacciu. Carpaccio z řepy zná už každý. Tímhle budete překvapeni a věřím, že kombinace citronového olivového oleje, tymiánu, čerstvých lístků máty a parmazánu vás nenechá dlouho váhat nad vyzkoušením. A vřele doporučuji tu teplou křupavou bagetu k tomu! 

Na dvě porce: 2 menší cukety, olivový olej, citronová šťáva, čerstvě mletý pepř, lístky máty, sůl, trocha tymiánu

Cuketu nastrouháme na tenounká kolečka na mandolíně. Olej smícháme s citronovou šťávou a zalijeme jím cuketu. Přidáme sůl, pepř a cuketu necháme chvíli uležet. Pak naskládáme ne talíř, posypeme trochou tymiánu a nasekané máty. Zasypeme parmazánem (většími kousky, tvořenými za pomocí škrabky na sýr).

13 komentářů:

  1. tak carpaccio určitě vyzkouším, až se ke mně dostanou nějaké malinké cuketky.

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. tak snad bude mít cuketová obměna carpaccia úspěch

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. no nevím mary jestli to vypadá, ale každopádně to chutná. Řekla bych líp než vypadá:-) Není to moc fotogenické jídlo...

      Vymazat
  4. Carpaccio :) Ať je jakékoliv, na talíři bych ho snědla. Tohle je zvlášť povedená variace.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě ty tvoje předmluvy vážně dostávají :-) Ty bys fakt měla vydat nějakýsborník povídek nebo tak něco, vždycky se u tvých mini příběhů usmívám, někdy i hlasitě řehtám :-D
    Ale i recept je velmi povedený, až mě zase maminka bude zásobovat cuketkama (naštěstí je osoba chytrá a ví, že s gigantama u mě nepochodí), tak tuhle dobrou určitě vyzkouším (jen teda u mě bez rozpečené bagetky... :-()

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele Madli, však ty si můžeš upéct bezlepkovou bagetku, to se nebojím. Zkus si najít na FB Pečeme bez lepku, jsou to stránky kamarádčiny kamarádky:-) dost se v tom vyzná...možná ti to pomůže.

      Vymazat
  6. Je to strašně pěkný, ale já mám cuketu radši udělanou třeba na pánvi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a to jo, to já taky. Ale tohle je příjemná obměna, fakt. Taková cuketa podušená na másle s česnekem, a pak na opečeném toustu taky nemá chybu...

      Vymazat
  7. Jůůů, krásný! Cuketky už nám taky začínají růst, těším se :)

    OdpovědětVymazat