pondělí 29. července 2013

Borůvkovo cheesecakeová zmrzlina


Mít blog není jen tak. Může být 36 C a vy můžete zrovna balit na cestu někam, kde bude zcela jistě 40 C. Ale příspěvek na dobu, co tu nebudete, prostě nachystat musíte. No nemusíte, ale když já jsem si slíbila, že o prázdninách, když už tedy nechodím do práce, budu prostě k blogu poctivější. Tak tady to máte. Je to zmrzlina velmi dobrá a k přípravě jednoduchá. Vyhnete se manipulaci se žloutky, čehož se často začátečníci s domácí zmrzlinou bojí. A jestli si ji uděláte, vzpomeňte si na mě, budu se tou dobou pravděpodobně polévat vodou z láhve ve stojící koloně kolem Záhřebu. Ale co by člověk pro prázdniny dvou "kdyužtambudeme" miláčků neudělal, že...Dobře mi tak.


zmrzlinový základ: 400 ml smetany na šlehání,  1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka, 2 balení Philadelphie, lžička vanilkového extraktu (možno dosladit dle chuti, nezapomeňte že směs na zmrzlinu má být o něco sladší, chladem se cukr v chuti víc ztratí)

borůvková směs: 400 g borůvek, tři lžíce cukru, dvě lžičky citronové šťávy

Nejprve v kastrůlku na středním ohni povaříme borůvky s cukrem a citronem. Počkáme až borůvky pustí šťávu a necháme chvilku bublat až směs zhoustne. Směs necháme vychladnout a dáme do lednice.

Elektrickým mixerem vymícháme směs na zmrzlinový základ (smetany, philadelphie...atd) dohladka. Teď máme možnost použít zmrzlinovač - směs si necháme nachladit a pak postupujeme dále. Pokud ho nemáme, nalijeme část směsi do vaničky, přidáme borůvkovou část a prostřídáme. Až je vanička plná, párkrát v ní zamícháme nožem abychom docílili mramorový efekt. Dáme na mrazák a chodíme promíchávat.

13 komentářů:

  1. Bože, ta je úžasná! Já tě obdivuju, že v těch vedrech ještě máš čas na blog, já to letošní prázdniny nějak zanedbávám. Ale zmrzlinu určitě udělám, protože vypadá fantasticky!
    Tak přeju příjemnou dovolenou a žádné zácpy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji opožděně, příání vyšlo, zácpy nebyly

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. To je sýr. Prodávají ho třeba v Bille. Někdo ho přirovnává k mascarpone.

      Vymazat
  3. ...super typ! Já teď dělala vanilkovou a až na "stará kolena" zjistila, že na tom nic není. Tento recept je složitější, ale vypadá skvěle. Jen se zase oteplí, jdu na to:-) Děkuji, Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není složitý Věrko, v klidu se do něj pusť!

      Vymazat
  4. Ďakujem za inšpiráciu, nedala som kondenzované mlieko a použila som hustý biely jogurt namiesto philadelphie a osladila som javorovým sirupom. Čučoriedky som len popučila a ochutila cukrom a citronom, nevarila som. Asi som to uplne zmenila ale to nevadí, bola fyntastická.
    Gabi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevadí, jsem ráda že tě recept inspiroval. A vůbec nevadí, že ses ho nedržela:-) naopak. Příště zkusím taky s jogurtem

      Vymazat
  5. Páni to musím vyzkoušet! Skvělý typ, děkuji ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Zmrzka vypadá parádně, borůvková je moje favoritní ;)

    OdpovědětVymazat