čtvrtek 16. května 2013

Vepřová panenka s rukolovým pestem

Chodím do práce. Po šesti letech s dětmi doma, najednou trávím dopoledne s lidmi, kteří jsou dospělí. Můžete jim půjčit fixku a oni s ní nepomalujou zeď. Nebo tedy větší části z nich. Sedím u stolu a nikdo mi nelomcuje s nohavicí, abych mu něco podala/donesla/podržela. Zvláštní.  Sama tomu ještě úplně nevěřím, ale vždycky když odpoledne s dětmi doletíme domů, vím, že je to tak.
Když jsem byla doma, těšila jsem se na to, že až budou děti ve školkách a já v práci, tak nebude doma nikdo, kdo by mohl dělat nepořádek. Logicky  se pak budeme odpoledne vracet do uklizeného domova. Směju se ještě teď.
Například včerejší odchod z domu. Mezitím, co jsem hořce plakala před zrcadlem a hledala, do čeho se zvládnu nacpat (ano, ano, proklínám ten zatracený cheesecake), mladá lady se obsloužila karlovarskou oplatkou (jo, neptejte se, jasně že oříškovou, tou co drobí tak, že z ní vlastně vždycky sníte maximálně jednu osminu). Jedla ji vedle jídelního stolu, na koberci v obýváku. Na schodech. Při zavazování botiček a v garáži. Při návratu domů (pominu haldu špinavého prádla na schodech, které jsem si tam nachystala, že ho dostrkám se schodů do koše s prádlem) nás přivítalo nové mraveniště. V garáži. Další v předsíni. Na schodech. Na koberci v obýváku. A vedle jídelního stolu taky jedno. Bylo jich všude mraky, mám pocit, že jsem dokonce viděla mravence jak nesou krabici karlovarských oplatků ven z domu.
A jestliže to u nás vypadá jak jsem popsala, tak si představte jak to asi bude s vařením. Proto dnešní recept bude rychlý, jako ti mravenci, co nám vlezli do domu. Ovšem chuťově bude lepší než ty oplatky, kvůli kterým nám sem vlezli, troufám si tvrdit. Díky tomuto receptu se taky můžete skamarádit s rukolovým pestem, což je naprosto super objev. Vždycky mi nějaká rukola po salátu zbude. Parmazán máme doma pořád. Takže díky zbytku z tohoto receptu můžu zítra podávat těstoviny s rukolovým pestem a mám to bez práce!

Vepřová panenka, balení listového těsta, sůl, olivový olej, pepř,
rukolové pesto: dvě hrsti čerstvé rukoly, hrst parmazánu, trocha citronové šťávy, sůl, dvě lžíce olivového oleje, troška piniových oříšků (lze dát i vlašské), dva stroužky česneku

Panenku osolíme, opepříme a ze všech stran osmahneme na oleji. Všechny suroviny na rukolové pesto rozmixueme tyčovm mixerem. Troubu rozehřejeme na 200 C. Rozválíme těsto, na něj položíme panenku, kterou jsme potřeli pestem, posypeme parmazánem a zavineme do těsta. Na několika místech těsto propíchneme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme 20 - 30 minut.
Hotovo.

13 komentářů:

  1. S radostí čtu Váš blog od včerejška, vtipně p fotky jsou krásné, takže jestli Vaše kuchyně je na stejné úrovni, velikost oblečení se otřese. Šťasné odpolední návraty. marca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, nevím jestli šťastné, každopádně vždy zajímavé...

      Vymazat
  2. Krásná fotka, moc se ti to povedlo!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani jsi milá, děkuji. Hlavně je to moc dobré. Dokonce i druhý den ohřáté (kousek jsem si ulila)

      Vymazat
  3. Vandi, už třetí den ti chci napsat komentář, ale vždycky se objevilo nějaké to tahání za nohu/ruku/jinou část těla, nebo neodbytné "Mamííí!"
    Ty tvoje úvody jsou tak perfektně vtipně, svěže a čtivě napsány, neuvažovala jsi, že bys vydala knížku fejtonů o mateřském životě? Já vždyky když jsem měla v uplynulých dnech blbou náladu, vzpomněla jsem si na tvou vtipně popsanou historku s mravencema a musela jsem se zase začít usmívat.
    A to ani nemluvím o tvém perfektním receptu, jakékoli variace na pesto miluju, takže rukolové si nenechám ujít ani náhodou :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Madluš, to pesto je fakt výborné, takže ho prosím zkus, jsem zvědavá, co řekneš. O knížce fejetonů jsem fakt neuvažovala:-) ale jsem ráda, že se Ti ty úvody líbí. Co by jeden pro ty svě čtenáře neudělal, že...klidně si nasadí i domů mravence:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Čte se to vážně vtipně :) Ale nájezd mravenců ti opravdu nezávidím :D Jinak jak to tak vidím, tak jdu koupit rukolu a nějaké velmi dobré těstoviny. Vzhledem k tomu, že jsem panenku trochu jinak v listovém těstě nedávno pekla, tak vezmu zavděk pestem, protože jsem na něj fakt dostala chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mravenci jsou náš problém každý rok. Taky kuny:-) ale o tom jindy. Holt žijeme u lesa:-)

      Vymazat
  6. Vandi, parádna príhoda s mravcami. Už ste sa ich zbavili?
    Rukolové pesto chystám už 2 týždne, trošku sa mi zbesnela rukola v záhrade, ale chcem ho spraviť do zásoby. Nemáš skúsenosti, ako dlho vydrží, ak ho chcem dať do fľašky a uschovať ako zaváraninu? (len sondujem, ešte som nepátrala na nete)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katuš, u nás vydržela jen do druhého dne, kdy jsem ji dala na těstoviny, ale tipla bych že tohle je fakt na přímou spottřebu, nebo tak na 3 dny.

      Vymazat
  7. úžasné recepty a fotky,ty nemají chybu.Táňa

    OdpovědětVymazat
  8. ...opět se ráda vracím na Tvůj blog a čtu. Ač jsem milovnice kulinářského umění, zde doslova hltám Tvé boží příběhy. Máš neskutečný dar spisovatelství. Vážně se směji od ucha k uchu všem těm historkám. Díky za ně. Vím, kam si budu chodit spravovat náladu...Věrka

    OdpovědětVymazat
  9. Mila Vando,

    Souhlasim se ctenarkami nade mnou. Vase pribehy pobavi a recepty podrazdi chutove poharky. Na Vase mravence si castokrat vzpomenu a uchichtnu se pro sebe. Take s nimi zapasim. :)

    OdpovědětVymazat