sobota 4. května 2013

Malinový cheesecake s bílou čokoládou


Tak na začátku musím napsat toto. Povšimněte si prosím pěkně prkénka na kterém dříme tato sladká dobrota. Desku mi vyrobil kamarád, který vám na zakázku vyrobí, co si řeknete... Tedy pokud to bude ze dřeva. Třeba Trojského koně, že Václave? Kdybyste náhodou měli podezření, že je to reklama - tak ano, je to reklama. Na tuto firmu. Ale za tu krásnou desku, kterou jsem potřebovala na focení jsem prostě musela! A vzhledem k tomu, že chudák autor prkénka tento výtvor neochutná, veřejně slibuji, že další takový bude jeho.
Co se týká receptu, najdete ho tu v borůvkové variantě a obě jsou super. Design tohoto má ovšem navrch nad borůvkovým. Žejo?


malinová směs: 1 lžíce krystalového cukru, 1 a půl lžičky škrobu, 120 ml studené vody, 400 g malin (čerstvých nebo mražených), 2 lžičky citrónové šťávy

375 g sýru Philadelphia (nebo jiný cream cheese), 80 g cukru krystal, 1 vejce, 1 bílek,  1 čajová lžička vanilkového extraktu, 1/2 lžíce citrónové šťávy, 240 g bílé čokolády, 60 ml smetany k šlehání 

Jak si připravit krustu zjistíte zde.
Troubu předehřejte na 170 C. Důkladně promíchejte lžíci cukru a škrob, přilijte vodu, citrónovou šťávu a maliny. Na středním ohni, za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 30 sekund a mícháme.  Necháme vychladnout a propasírujeme, abychom se zbavili slupek.
Metličkou spojíme Philadelphii s cukrem, přidáme vajíčko a bílek, vanilku a citrónovou šťávu. Čokoládu nalámeme na kousíčky a se smetanou ji pomalu zahřejeme ve vodní lázni tak, aby se rozpustila. Čokoládovou směs spojíme se sýrovou směsí. Vymícháme dohladka. 
2/3 vzniklé sýrové směsi nalijeme na sušenkový korpus. Nyní přijde čas na to, abychom sýrovou hmotu polili třetinou malinové směsi. No a pak opět zalijeme zbytkem sýrové směsi. Povrch cheesecaku pocákáme druhou třetinou malinové omáčky a vidličkou nebo např. špejlí vytvoříme efektní mramorování. Nebo viz. obrázek - za pomocí injekční stříkačky či lžičky uděláme na povrchu cheesecaku kapky, které pak za pomocí špejle spojíme do kruhu (při kroužení střídáme směr) a vytvoříme tak "něcojakosrdíčka". Pečeme 40 minut ve vodní lázni. Třetí třetinu ovocné směsi dáváme k cheesecaku jako omáčku. Návod  na pečení najdete u mého receptu na New York Cheesecake. A stejně tak jako u New York Cheesecake - pokud nechcete aby vám cheesecake praskl - nechte zchladnout 6 hodin v troubě bez otvírání dvířek.








33 komentářů:

  1. Vypadá nádherně! Cheesecaky miluju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. I já jsem jejich fanoušek:-)

      Vymazat
  2. nádhera! určite túto dekoráciu vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
  3. Cheesecake vypadá opravdu úchvatně!!!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no a musím říct, že se zbytkem té malinové omáčky, která byla trochu nakyslejší, se báječně doplňoval!

      Vymazat
  4. Hm...to by mě nikdy nenapadlo nechat cheescake zchladnout 6hodinm v troubě...ale aby to bylo dokonalé, tak bych to čekání přežila:D
    Jinak ty srdíčka jsou fakt překrásný,) injekční stříkačkou?:Dpraktické
    Ještě sem se nesetkala s receptem, kde by se dávala nějaká "náplň" i dovnitř cheescaku..tenhle je fakt parádní prostě^^

    OdpovědětVymazat
  5. Kráááása - cheesecake už jsem nedělala strašně dlouho, měla bych to napravit. A s touhle ozdobou je to dokonalé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je to fakt, člověk jí i očima. Teoreticky by to bylo určitě stejně dobré, kdyby se podával bílý cheesecake a k tomu omáčka...ale upečené dohromady je to prostě lepší.

      Vymazat
  6. Teda vandi, ty ses fakt vyřádila! Nádherný cheesecake a s tou malinovou omáčkou musel být úplně dokonalý! Tý jo, hned bych si dala! Jen přemýšlím, čím bezlepkovým nahrradit sušenkový korpus...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám Madli, že na to přijdeš, abys ho mohla udělat!

      Vymazat
  7. Wow, tak tohle je nádhera a já si naivně myslela, že vířit v cheesecaku celkem umím, jdu se zahrabat! :D Až budu příště dělat ten svůj malinový, tak o toto se určitě pokusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně se nikam nehrab!:-) Mám tvůj blog moc ráda:-)

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. och, to snad ani ne... ale díky Kamčo

      Vymazat
  9. Díky Veronice z ghetta blogu tu zřejmě budu nalezlá pořád...

    Nádhera!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tedy ještě jednou Veronice z ghetta blogu! Jupí jé! Jen tu buď, to budu ráda!

      Vymazat
  10. Mňam, úplně se mi sbíhají sliny!!! http://zdravejist.blogspot.cz/2013/05/vom-fass-brno-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Vandi, tak som sa o neho včera pokúsila, lebo ho máš tak nádherný, že nešlo odolať. Ale ouha, mne sa teda, čo do vzhľadu, nepodaril ani trochu. Dodržala som recept do bodky, ale pripadali mi obe zmesy moc tekuté a proste nedržali vrsty na sebe, ale zatekali jedna do druhej. Keď píšeš v recepte lyžica a potom lyžička, tak myslíš veľkú polievkovú a malú čajovú? A potom keď používaš tretiny malinovej omáčky... prvú naleješ medz "biele vrstvy", druhú pocákaš navrch a tretiu? Chuťovo je moc dobrý, ale asi do budúcna ostanem u Tvojej klasiky, NewYork cheesecake... asi som nešika :(

    OdpovědětVymazat
  12. Milá Barborko, to je mi líto! S těmi lžičkami a lžícemi v receptu je to tak jak píšeš, pokud píšu lžíce je myšleno polévková, pokud lžička tak čajová. Jdu opravit ty třetiny. je to tak že třetina se lije do cheesecaku mezi, druhou se zdobí vršek a třetí se podává k cheesecaku jako omáčka. Napsala jsem to blbě, za to se omlouvám. Pokud se pamatuju, i já jsem to měla tekuté - jak ovocnou, tak sýrovou část. Ale ta sýrová byla o něco tužší, takže to šlo. Když jsem lila ovocnou na sýrovou - tak jsem tím povrch sýrové rovnoměrně pokapala a nakláněním formy rozlila do okrajů.

    OdpovědětVymazat
  13. Ďakujem za objasnenie, tak to znamená, že som postupovala správne, neviem, kde nastala chybka, ale nakoniec to vobec nevadí, okrem estetickej stránky je dokonalý a kto nevie, aký krásny mal vo výsledku byť, tak sa nemože sťažovať ani na vzhľad ;) Krásny víkend a vďaka za recept!

    OdpovědětVymazat
  14. Super blog, neskutočné recepty a nádherné fotky..Musím jednoducho odoberať :)

    OdpovědětVymazat
  15. Naprosto úžasný recept. Chuť výborná, ovšem nepovedla se mi ta krásná srdíčka - chce to určitě víc cviku a trpělivosti. Určitě brzy zopakujem, protože doma měl obrovský úspěch. Díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  16. Super recept! Akorát - bílek se má dávat normálně nevyšlehaný? B.

    OdpovědětVymazat
  17. Vypadá úchvatně :-) než se do něj dám potřebovala bych radu(y):-): Jaká je velikost dortové formy a myslíte, že by šlo místo philadelphie použít mascarpone? díky za odpověď...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. velikost 24 cm, asi bych zůstala u philadelphie

      Vymazat