neděle 14. dubna 2013

Sněhový ořechový dort se šlehačkou


Máte rádi máničku? Nemyslím tu loutkovou s velkým M, myslím máničku zákusek. Ořechový laskonkový základ, čokoláda, dva druhy šlehačky. Tenhle dort je té máničce chuťově hodně podobný. Jeho nespornou výhodou je, že je ho mnohem víc! Sní se ale tak bleskurychle, jako ta malá mánička.
Spotřeba ořechů je obrovská, takže jsem vymetla všechny zbytky ořechů ze zásob na vánoční pečení. A ve spíži je čisto. Tak.
Placky na tento dort si můžete udělat dopředu, skladujte je ve vzduchotěsném obalu a chraňte před vlhkostí. Před podáváním pak našlehejte šlehačku (na příští pokus plánuju zkombinovat právě šlehačku obyčejnou a karamelovou) a placky promažte. Povrch dortu posypte čokoládou nebo ovocem nebo ničím. A pak se na něj vrhněte, protože tenhle typ zákusků se má spotřebovat hned, nebo do pár hodin po vyrobení. Což tedy naštěstí opravdu není problém. Recept mám odtud.

Sněhové pláty: 225 g cukru krystal, 6 velkých bílků, 340 g mletých oříšků (já jsem použila vlašské, v originále jsou lískové, které se ale musí upražit a oloupat), špetka soli, lžička vanilkového extraktu, olej na vymazání pečícího papíru

Bílky se špetkou soli šleháním mírně napěníme a pak zvýšíme obrátky šlehání a po lžících přidáváme cukr.  Sníh šleháme dokud nedělá pevné špičky. Těsně před koncem šlehání přidáme vanilkovou esenci a na konec vmícháme mleté ořechy. Troubu zapneme na 165 C. Na pečící papír si předkreslíme kolo o průměru cca 22 cm, stěrkou rozetřeme jednu čtvrtinu těsta a takhle pokračujeme i s dalšími třemi. Pečeme 20 - 25 minut. Necháme vychladnout.

čokoládová poleva: 170 g nasekané hořké čokolády, 60 ml vody, lžička instantní kávy

na mírném plameni vše pomalu rozpustíme a spojíme mícháním. Čokoládovou polevu v tenké vrstvě natřeme na povrch všech třech plátů. Necháme zatvrdnout a pláty uložíme do vzduchotěsné nádoby - nebo rovnou plníme šlehačkou

šlehačka: 600 ml smetany na šlehání, dobře vychlazené. tři lžíce cukru moučka,  trošku vanilkové esence (nebo ořechový likér)

Oslazenou smetanu vyšleháme a přidáme trochu vanilkové esence nebo ořechového likéru.
Na talíř, na kterém chceme dort podávat umístíme první dortový plát. Šlehačku natřeme na ořechové pláty a sestavíme dort.








16 komentářů:

  1. Vyzerá neodolateľne, len by ma zaujímalo ako sa krájal...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No chce to ostrý nůž. Problém byl pouze když někdo chtěl malý kousek, to se pak rozpadal, normální porce ale držela pěkně.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Díky. Bez nějakého aranžování a docela pěkný výsledek. Ráda si odpočinu od patlání marcipánových růžiček:-)

      Vymazat
  3. Krásný:)Mňam, hned bych se do něj pustila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem si udělila zákaz a dietu. Příští recept bude něco zdravého. Možná...

      Vymazat
  4. Nádhera!!! A dá se to krájet? Vypadá to, že se to musí drobit, nebo když se do něj zakrojím, tak že šlehačka poleze všude možně ven..


    Terka z http://vidlickyanoze.sluneckova.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, viz můj koment u úplně prvního komentáře. 3Lehačka neleze, ale nějakej drobek sem tam byl, to zas kecat nebudu. Ale šlo to, taky jsem se bála...

      Vymazat
  5. Vandi, vypadá "mňamózně" ..... recept už jsem si opsala a určitě ho v létě vyzkouším ...... i s těma jahodama .... marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, s dobrýma jahodama to bude mnohem lepší. Tohle byla nouzovka, jen kvůli ozdobě. Chutě byly mdlé a nevalné:-)

      Vymazat
  6. Ach můj bože, to je nádhera! Já se teda hlásím k milovníkům mániček a tenhle ořechový zázrak bych si dala hned! Akortá já se budu asi patlat s mini korpusy :-)

    OdpovědětVymazat
  7. pečící papír se má ještě vymazat olejem? :)

    OdpovědětVymazat