Dlouho předlouho jsem se odhodlávala zkusit tenhle prý cukrářský "majstrštyk". Viděla jsem na blozích svých kolegyň a kolegů dost různých fotografií různými způsoby nepovedených makronek na to, aby mě přešla chuť něco takového zkoušet. Ve chvíli, kdy se v receptu uvádí, že úspěch vyfouknutí makronek záleží mimo jiné na vlhkosti vzduchu, člověk dostává pocit, že bude potřebovat taky tři kočičí chlupy, kterými má podložit plech s makronkami a hrst popela z oběšence, kterou o půlnoci za úplňku rozpráší na starém hřbitově. Nakonec jsem si pouze vychytrale a pohodlně počkala, až jiní, šikovnější, prozkoumají temná zákoutí této sladké křupavé pochoutky a označí pro nás ostatní - kudy NE. Takže děkuji Chez Lucii, která mě svými fotografiemi nakonec nalákala, za recept (a taky jsem díky ní věděla, že mají v Lidlu mandlovou moučku:-) a taky Meg a Laskominy od Maryny, které se do makronek rovněž pustily přede mnou.
Výsledkem mého prvního pokusu je předsevzetí naučit se stříkat na plech pravidelná kolečka, ale jinak musím říct že mi praskly pouze dvě makronky. A chutnají skvěle. Vím, že do těch profi hladkých "jojo" koleček mi ještě trocha schází, ale na první pokus si myslím že dopadly dobře. Možná to taky bylo štěstí začátečníka, což si hodlám brzy znovu ověřit. Macarons totiž nabízejí nepřeberné množství příchutí i náplní a tak je jasné, že tenhle pokus nebyl poslední. Macarons skořicové? Čokoládové s náplní malinovou? Pistáciové? Citronové? Náplň z mascarpone nebo džem? Nebo opět čokoládová ganache? Hm?
138 g mandlové moučky, 125 g cukru moučka, 105 g bílku pokojové teploty (cca 4 střední vajíčka), 105 g cukru krupice, na špičku lžičky potravinářského barviva (gelové barvy Wilton)
náplň - čokoládovo jahodová ganache: 120 g mléčných čokoládových čoček (nebo nalámané čokolády), 2 lžíce jahodového džemu, 2 lžíce smetany. Čokoládu rozpustíme, vmícháme džem a smetanu. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a namažeme na půl makronky, druhou polovinou přiklopíme
Mandlovou moučku s moučkovým cukrem nasekejte v kuchyňském robotu (nebo tyčový mixér nádobou) a přesejte. Do mísy dejte odvážené bílky s cukrem krystal a šlehejte na nízké obrátky, aby se cukr rozpustil. Pak přidejte rychlost cca na střední výkon a až dosáhnete bílé ale ještě tekuté hmoty začněte šlehat na plnou rychlost. Po cca 8 - 9 minutách dostane sníh podobu pevné hmoty, která se už skoro sype (Chez Lucie použila výstižný výraz "sníh je pevný a vypadá vysušeně" díky kterému jsem to - světe div se - poznala i já, kdy je hotovo). Vmíchejte barvivo a ještě minutu šlehejte. Pak přidejte směs mandlové moučky s cukrem a stěrkou dlouho a poctivě zapracovávejte do vyšlehaného sněhu. Až hmota dostane konzistenci tekutější podoby ( když stěrkou uděláte na hmotě špičku ta se zpátky vrátí do hmoty) je hotovo.
Na plech si dejte papír, pod něj šablonu s předkreslenými kolečky (to příště zkusím, protože jsem to zkusila jen tak a došla ke smutnému faktu, že kolečka nebudou můj oblíbený geometrický útvar). Do cukrářského sáčku s rovnou hubičkou (šíře cca 11 mm) lžící naberte hmotu a nastříkejte na plech. Pak plech chyťte a pěkně s ním rázně udeřte například o koberec (na zemi:-) nebo třeba o matraci postele (ne moc pružnou:-). Příjemná část výroby makronek, původně jsem myslela, že vznikla jako nutnost vybít agresi po stříkání těch blbých šišatých koleček, ale prý je to proto, aby ze hmoty vyšly vzduchové bubliny. No prosím. A pak nechte nastříkané makronky na plechu cca hodinu a půl zaschnout. Pečou se na 150 C cca 18 minut. Po vytažení z trouby je nutné je okamžitě s papírem sundat z plechu, aby se dál nepekly. Po vychladnutí se slepují různými náplněmi. Pozor, makronky je nutné nechat uležet do druhého dne v lednici. Pak jsou božské.
vyzerajú velmi lákavo!!!
OdpovědětVymazatmňam
Štýl ženy
jojo, rychle zmizely:-)
VymazatKraaaasne! Obdivujem kazdeho, kto makronky vie urobit, ja som mala jeden neuspesny pokus, odvtedy som nenabrala odvahu :DD
OdpovědětVymazatDěkuju, no už se bojím dalšího pokusu, ale láká mě to...
Vymazattaky mě to láká :) ale nejsem na to asi dost zručná :)
OdpovědětVymazatjá taky ne, takže se neboj, fakt!
VymazatMňam! :)
OdpovědětVymazat:-)
VymazatTaké jsem autorka jediného neúspěšného pokusu, od té doby jsem neměla potřebu experimentovat :). Nicméně od té doby, co jsou v Brně k mání makronky od Republiky, jsem už nějaké ochutnala, a musím říct, že ovocno-čokoládové náplně mi prostě k té sladké mandlové hmotě přijdou naprosto nejlepší.
OdpovědětVymazatÁjo Kde? Kde v Brně???
VymazatMožná už na to někdo odpovídal a já to přehlédla, pokud ano, omlouvám se! Dají se sehnat v bistru Franz, pekařství Preclík a pekařství Zastávka. Sama jsem si ještě netroufla makronky zkusit a kvůli těmhle bych se nejraději do Brna odtěhovala. :)
VymazatViki
Macaronky jsou snad ta nejlepsi vec!
OdpovědětVymazatNO já mám ještě pár dalších favoritů, třeba cheesecaky, ale jo, rozhodně jsou v žebříčku někde nahoře...
VymazatNadhera!
OdpovědětVymazatAja: Kde jsou v Brne makronky od Republiky? :-)
Doufám, že se to dozvíme!
VymazatJé, dala bych si hned teď!! :))
OdpovědětVymazathttp://my-colorful-kingdom.blogspot.cz/
Díky
VymazatTeda Vandi, máš můj obdiv! Vyšli ti úplně nádherně. Já se do macarons ještě nepustila, svádím to na to, že u nás na městě nejde sehnat mandlová moučka (Lídl nemaje), ale protože macarons jsou jednou z met, které bych chtěla zdolat, je jasné, že na ně taky někdy dojde.
OdpovědětVymazatMadli neblbni s obdivem. Štěstí sedne i na...víš jak:-) Hele moučku si můžeš udělat i sama - pomleté mandle, nic jihého...
VymazatVandi, klobouk dolů, moc se ti povedly .... to bych asi nezvládla, tohle už je na mě "vyšší dívčí" ... Marki
OdpovědětVymazatMarki, klobouk nahoru:-) já zas neumím kašírovat:-)
VymazatVypadá to mňamózně ;)) .... rozhodně to zkusím, jen doufám, že se mi to povede :) moc se mi líbí tvůj, jestli ti zbyde čas, podíváš se na můj?...teprve začínám ;)
OdpovědětVymazatMas je nadherny! :)
OdpovědětVymazatDíky díky, mně se líbí ty tvoje barevný!
VymazatIt's really inspiring blog! Love at the first sight <3
OdpovědětVymazatWanna follow each other with GFC? Please let me know :)
sausanhanifah.blogspot.com
Tento recept mi nepřipadá zrovna dobrý, nehledě na to že to píšeš jako pro úplný blbce! Těsto je příliš tekuté a to i přes to, že jsem přidala více cukru! Naštěstí už dělám makronky po několikáté, takže mám podložku od tescomy a tak se dali alespoň trochu vytvarovat, ale na samotný plech hrůza! Omlouvám se ti za kritiku, ale celý tenhle recept je vcelku k ničemu, jen náplň do makronek je tu dobrá!
OdpovědětVymazatMěj se Gábinka
V pořádku, Gábinko, jistě někde nalezneš recept lepší. Tento jsem převzala od Chez Lucie, která se (podle mě) v makronkách dost vyzná a já jsem jí věřila. Mně se povedlo, ale dělala jsem jen jednou tak nemám srovnání. S mým stylem psaní už asi nic nenadělám, holt takhle píšu. Každopádně existuje takové množství blogů, že si jistě vybereš nějaký, který bude blízký tvému způsobu psaní. Přeji hodně úspěchů s makronkovými pokusy!
VymazatRecept sám o sobě špatný není, makronky jsou z něj dobré, jen asi špatný poměr,protože "těsto" bylo tak tekuté, že nemít silikonovou podložku, nejspíš by se nepovedli a roztekli, jako ty které jsem zkoušela na pečák:) Jen mi to přijde napsaný jako pro 3 letý dítě, například to s tím sněhem. A to s tím bouchnutí o koberec, nebo matraci mi přijde trochu k ničemu, tentokrát jsem v makronkách měla opravdu hodně vzduchu a tohle nepomohlo, spíš bych poradila upravit ten poměr surovin, aby těsto bylo těžší. A náplň je výborná, jen jsem použila radši zakysanku ;)
VymazatG.
Gabčo, já píšu pro všechny, takže třeba někdo méně zkušený než Ty potřebuje popis podrobnější. Osobně mám ráda opravdu návodné recepty a nejsme všichni profi kuchaři. To že úderem plechu z macarons dostaneš nadbytek vzduchu není můj výmysl, ale ozkoušený postup a funguje - za tím si stojím. Ahoj:-)
Vymazatmyslím, že většině lidí takhle krásně detailně popsaný recept pomůže. Třeba já se považuju za celkem ostřílenou pekařku-cukrářku, ale na macarons jsem si ještě netroufla, proto právě uvítám do detailů rozepsaný recept, který mě ušetří mnoha případných karambolů.
VymazatA pokud se vám tu nelíbí, chodit sem nemusíte.
Gábino, řekla bych, že toto je osvědčený recept na makronky. Problém bych spíše viděla jinde, třeba ve špatně vyšlehaném bílku. A kritizovat autorku za to, jak píše svůj blog, to už raději nechám bez dalšího komentáře.
VymazatMě připadají jako namalovaný kružítkem. :D Mě se právě na makronkách líbí ty kombinace a pak samozřejmě jak vypadají :D Moc se mi líbí a náplň musí být skvělá :))
OdpovědětVymazatCha Denisko, tak to fakt nejsou, byly to místy i slušný oválky:-) ale dobré byly, vzhled třeba ještě vypiluju...
VymazatUž jsem si, Vando, myslela, že jsi narazila na mojí blbuvzdornou metodu :)
OdpovědětVymazatJá jsem zjistila jediné - téměř nic není tak důležité jako nechat je po nastříkání na pečící papír uschnout.
Jahodovo-čokoládová náplň zní dost dobře!!!
Pro žbrblaly uvádím i můj odkaz: http://mujmilyjidelnicku.blogspot.cz/2012/10/nervy-v-kyblu.html
Jojo, na macarons se prostě musí podrobně:-)
VymazatKráááásne!! macarons milujem a akurát som ich robila aj ja pre giveaway..:) pozývam Vás okomentovať tie moje (aj keď sa mi nepodarili 100%) www.ladyymarmelade.blogspot.com nabúdúce skúsim Váš receptík..
OdpovědětVymazatDěkuji za pozvání, ráda kouknu!
VymazatAhoj, ráda bych tě pozvala na svůj blog . Předem podotýkám, že mi nejde o reklamu, ale o to, aby se o problematice, které se na svém webu věnuju, dozvědělo co nejvíce lidí a poučilo to tak laickou veřejnost, která je většinou jen plna předsudků. Blog je věnován poruchám příjmu potravy a hlavně boji s těmito nemocemi. Nehodlám se řadit k thinspo nebo podobným komunitám. Na blogu najdeš i trochu z cesty mým životem, každodením bojem s PPP, ale také spoustu rad a tipů týkajících se kosmetiky, fotek, článků o mně samé, beauty vychytávky, recenze, recepty, které nikde jinde nenajdeš a mnoho dalšího. Kdyby tě blog zaujal, budu moc ráda, když zanecháš komentář nebo se můžeš stát dalším z mých ctěných "followers". Budu se moc těšit na tvou návštěvu a přeji krásný zbytek dne. Andie :)*
OdpovědětVymazatwww.andie-chambers.blogspot.cz
Děkuji za pozvání, ráda se kouknu
VymazatAhoj opět jsem přišel k návštěvě vašeho blogu
OdpovědětVymazatZajímavý recept, pěkné obrázky, velmi chutné, že líbí se mi váš blog má mnoho variant a je vysoce kvalitní... Zveme vás na návštěvu můj blog Valencie, s tradičními recepty regionu Valencia.
http://valenciagastronomic.blogspot.com.es
Tento týden "Koblihy dýně". příští týden "Mona Velikonoce ve Valencii". Chceš přijít?
V mém blogu můžete najít překladatele do svého jazyka
Navíc, pokud se vám líbí valencijské gastronomii, můžete umístit HTML kód na svém blogu a budete mít přímý přístup do mého blogu.
Ahoj Vando, už ani neviem odkiaľ som sa dostala k tebe, upútal ma recept na makronky (zbožňované a zároveň naháňajúce strach pri pečení). Prebehla som snáď všetky recepty, ak všetko chutí tak dobre ako vyzerá na fotkách, tak s radosťou vyskúšam zopár. Vidím, že máš doma "drobotinu", tak recepty hádam budú na rýchle ale dobré varenie a pečenie, presne podľa môjho gusta. Síce som ich zopár švacla aj na Pin-nástenku (dúfam, že neva), ale pre istotu sa hlásim k pravidelným, aby mi niečo neuniklo. ... Pohodový večer. Renata
OdpovědětVymazatRenčo, jsem ráda že se Ti tu líbí, za propagaci na Pinterestu se tedy rozhodně nezlobím:-) Ať se daří a děkuji!
VymazatKrásné obrázky, recept určitě tento víkend vyzkouším...děkuji za inspiraci...Iva
OdpovědětVymazatDíky moc, Ivo!
VymazatKrása! Sbíhají se mi sliny! Můj první a poslední pokus o makronky dopadl tak, že po upečení dobrý, ale po naplnění a uskladnění v ledničce se změnily na něco gumového a lepkavého :-D
OdpovědětVymazatTady je vidět, že nemá cenu schovávat:-) lepší rovnou sníst!
VymazatPekne! Kdo by nemel rad macarons... ;) tesim se na dalsi clanky
OdpovědětVymazata já si myslím, že jsi geniální. .. já jsem totální začátečník , tak jsem vděčná , moc vděčná za krásný postup . Ještě prosím můžu péct na horkovzduch ?? Nebo mám zapnout spodek a vršek ? Díky díky díky . Pavla
OdpovědětVymazatpekla jsem na spodek a vrch, horkovzduch moc neumím používat...
VymazatDobrý den, tak dnes jsem zkoušela a musím napsat , že se mi docela dařilo ,až jsem byla překvapená. .díky díky díky.. zkazila jsem pečení.. musím vychytat troubu.. měla jsem málo předehřátou a 18 min. bylo málo a nedařilo se mi dopéct.. ale moc moc moc díky.. Pavla -škoda ,že nejste na FB
OdpovědětVymazatOny ještě po vychladnutí trochu ztuhnou, tak možná proto ti připadaly nedopečené. Chutnaly? Jaký jsi použila krém?
OdpovědětVymazatahoj, jak to tak vypadá ,tak mi peče blbě trouba, 1 část se byla nedopečená a zbytek - většina - je super.. přiště budu muset točit s plechem. Krém budu dělat dnes tvůj čokojahodový :-) Jak dlouho vydrží macarons ? Ony teda nevydrží:-) ,ale kdyby nááhodou :-) ? Tak je mám nechávat v lednice asi týden ? Moc moc moc díky. Perfektní recept , moc mi pomohl.. a vůbec celý blog je nádherný.. budu zkoušet dort pohádka a dort ze čokoládových pěn a td. Nejde mi se přihlásit přes Google jako fanynka,ale jsem veliká fanynka. Moc děkuji .Pavla
OdpovědětVymazatposlala bych fotku ,že nekecám ,ale sem mi to nejde .. :-)Pavla
OdpovědětVymazatprosím prosím, tak jsem dneska zkoušela další várku a zase se mi pár ze spodu neupeklo .. jak to popsat.. urvalo se mi u pár kousků dno.. je to troubou ? mám dát níže plech ? díky díky Pavla
OdpovědětVymazattak už se mi upeklo , už jsem na to přišla .. teď se mi tam trošku drží na vršku špička :-) , ale to nevadí :-) díky díky díky
OdpovědětVymazattak jsem dneska zkoušela macarons s mascarpone + šlehačka + cukr + troška sypkého Olé pudinku Vanilka - super náplň - lehká . Rozdělila jsem do misek a do jedné přidala rozmixované meruňky, do druhé kvalitní džem lesní plody a do třetí kávu a tu poslední jsem nechala .. výborné , lehké fantastické.. sežrané .. možná by zvlhly, ale nestihly to :-)) Díky za báječné recepty Pavla
OdpovědětVymazatNo ty musely být, Pavli! Nám taky nestačily zvlhnout no, co dodat...Jsem ráda že se povedly a žes překonala úskalí v podobě nerovnoměrně pečící trouby. Jinak jak vidíš, taky je nemám jednu jako druhou, a špičky tam mám též...hlavně že mají hladký povrch a nepraskají. Koukám že makronky mají dalšího fandu:-)
OdpovědětVymazatjá jsem obrovský fanda tohoto blogu a makronek :-)). Teď se učím modelovat postavičky z marcipánu.. :-) to jsou radosti.. moc moc díky .Pavla
OdpovědětVymazatTak jsem dělala macarons 5 x a super a včera KATASTROFA :-) .Popraskaný a trhala se mi dna - TO JSEM UMĚLKYNĚ :-) . Tak snad příště .. vždyť nebyl problém :-) Pavla
OdpovědětVymazatnojo, taky čekám , kdy mě to potká:-D
OdpovědětVymazatMilá Vandi,tak už mi zase ty macarons jdou a už nejsem Anonym :-) . Jsem veliká fanynka tvých stránek. Pavla
OdpovědětVymazatOdkud prosím objednáváš barvy Wilton? :) díky
OdpovědětVymazatJá si je kupuju v brněnském obchodě pro cukráře - CSGostol. Myslím že mají i eshop.
Vymazat